Verslagzoeker help

Verfijn hieronder op onderwerp

Verfijn op periode

Millieu Centraal en Kennisinstituut Duurzaam Verpakken over de Weggooiwijzer

 

Weggooiwijzer helpt consument beter afval te scheiden. Toelichting door Linda Nijenhuis (Milieu Centraal) en Karen van de Stadt (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken)
 
Goed afval scheiden is belangrijk. Nederlanders zijn kampioen in afvalscheiding, maar gooien nog te vaak iets in de verkeerde bak. En dat is zonde. De vervuiling van gescheiden afvalstromen ontstaat door misverstanden over wat wel of niet in een bepaalde afvalbak hoort. Zo heeft een verpakking van wit glas (bijvoorbeeld een aftershaveflesje) een andere samenstelling, en mag niet in de glasbak. En piepschuim zorgt voor problemen in de recycling van kunststof afval. In een ton glasafval zit 50 kilo vervuiling. Dit lijkt niet veel, maar het mag slechts 25 gram zijn voor een goede verwerking. En van al het gescheiden ingezamelde plastic is bijna 30 procent toch nog lastig te recyclen. De Weggooiwijzer helpt deze vervuiling te voorkomen, door per verpakkingsonderdeel duidelijk aan te geven in welke bak het afgedankt moet worden. Op een pot appelmoes staat bijvoorbeeld dat de pot in de glasbak hoort, en de deksel bij het restafval.

De Weggooiwijzer wordt inmiddels op verpakkingen gebruikt door Albert Heijn, Jumbo en Arla. Het systeem is vrij beschikbaar, te gebruiken door alle Nederlandse supermarkten en fabrikanten en ontwikkeld in samenwerking met onder andere Nedvang en Milieu Centraal. Informatie is te verkrijgen bij Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.