Verslagzoeker help

Verfijn hieronder op onderwerp

Verfijn op periode

"Jumbo zet zich in voor duurzame kweekvis en tropische groente en fruit"

Jumbo werkt met IDH (initiatief duurzame handel) samen aan verduurzaming op het gebied van kweekvis en groenten en fruit. IDH is een semi-overheidsinstelling. Tony Bruggink (IDH): 

’Jumbo levert een aanzienlijke bijdrage aan de verduurzaming van kweekvis en groente en fruit. Dat doet het bedrijf onder andere door de vraag naar duurzame producten door consumenten te stimuleren. Dat is belangrijk, omdat duurzame ontwikkelingen in de wereldmarkt worden gedreven door de vraag naar duurzame producten. Supermarkten als Jumbo zijn de ‘link’ tussen producenten/handelaren en consumenten. Ze spelen zo een cruciale rol bij het stimuleren van de vraag van consumenten naar duurzame producten. Temeer omdat uit marktonderzoek blijkt dat klanten de communicatie van supermarkten betrouwbaarder vinden dan duurzaamheidsclaims van labels of merken. Ook positief is dat Jumbo haar producenten en leveranciers aanzet tot een duurzamere opstelling. En we hopen dat we in de toekomst nog verdere stappen kunnen zetten op andere relevante gebieden in de keten. 

Onze samenwerking is begonnen in 2010. Aanleiding was dat voor de retail werd gewerkt aan een convenant om in 2016 over te gaan op 100% duurzame kweekvis. Na de ondertekening ervan zette Jumbo zich in om de informatievoorziening over het onderwerp aan de sector te verbeteren. Daarvoor stelde Jumbo geld beschikbaar. 

In 2011 trad Jumbo toe tot de Strategy Group Sustainable Production and Trade van IDH, die zich bezig houdt met duurzame productie en consumptie. Deze bestaat uit een selecte vertegenwoordiging van Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisatie die tweejaarlijks overleggen met de verantwoordelijke Nederlandse minister en ministeries. Uiteindelijk was Jumbo één van de eerste ondertekenaars van het convenant duurzame groente en fruit dat streeft naar 100% duurzame productie en handel in 2020.”