Verslagzoeker help

Verfijn hieronder op onderwerp

Verfijn op periode

‘’Duurzame aanpak Jumbo doelgericht en praktisch’’

Stichting Milieukeur (SMK) werkt met Jumbo samen om ervoor te zorgen dat er steeds meer duurzamere producten op de schappen komen. 

’Jumbo geeft verduurzaming een positieve impuls door haar leveranciers gericht te vragen naar Milieukeur gecertificeerde producten. Klanten krijgen daarmee de keuze voor een duurzamer product. Tegelijkertijd stimuleert Jumbo met deze strategie het verduurzamen van productieketens. Wij zorgen als SMK voor de borging en de betrouwbaarheid van die duurzamere producten, door de strenge criteria die het keurmerk Milieukeur oplegt aan alle partijen in de keten. 

De aanpak van Jumbo in het transitieproces naar ‘duurzaam’ is praktisch en doelgericht. Een goed voorbeeld hiervan is de keuze die Jumbo twee jaar geleden maakte om duurzamer vers varkensvlees aan te gaan bieden. De voorwaarden waren wel dat dit ‘haalbaar en betaalbaar’ zou zijn. Dat is goed gelukt dankzij de goede samenwerking en goed overleg tussen Jumbo, de varkensketen, de certificeringsinstelling en SMK. Het beleid van Jumbo is erop van invloed geweest dat drie Nederlandse varkensketens gerichter zijn gaan verduurzamen en zich hebben laten certificeren voor Milieukeur. In totaal zijn nu 150 varkenshouderijen, 4 slachterijen en 14 grossiers/bewerkers deelnemer in Milieukeur varkensketens. Van de Jumbo filialen met een eigen slagerij zijn er 246 gecertificeerd voor het bewerken van Milieukeur varkensvlees. 

Op dit moment onderzoeken wij met elkaar de mogelijkheden om het dierlijk assortiment van Jumbo verder uit te breiden met bijvoorbeeld Milieukeur kippenvlees. We vinden het positief dat Jumbo hierbij open staat voor een integraal keurmerk, dat zich sterk maakt voor zowel de gezondheid en het welzijn van de dieren als voor een lagere belasting van het milieu. De eerdere keuze van Jumbo voor Milieukeur varkensvlees legt wat ons betreft ook een goede basis voor de uitbreiding naar Milieukeur voor AGF. Jumbo zou met Milieukeur een supermarktbreed keurmerk in de schappen kunnen neer zetten. Overigens is al een deel van het Jumbo assortiment gesneden groenten Milieukeur gecertificeerd. Dit assortiment is echter als zodanig nog niet herkenbaar, omdat het Milieukeur-logo op de verpakking ontbreekt. 

Wij adviseren Jumbo om consumenten nu ook de mogelijkheid te geven om te kiezen voor een duurzamer alternatief in het schap van verse groenten en fruit. Op die manier kunnen we gezamenlijk voedingsketens verduurzamen.’’