Verslagzoeker help

Verfijn hieronder op onderwerp

Verfijn op periode

"Samenwerking bij inzameling spaarlampen goed voor milieu en klant"

Wecycle werkt sinds 2010 met Jumbo samen aan consumentvriendelijke inzameling van afgedankte spaarlampen en kleine elektrische apparaten. Jan Vlak van Wecycle: “We hebben ervaren dat Jumbo haar maatschappelijke rol en invloed serieus neemt.

Toen we Jumbo benaderden voor samenwerking, was Jumbo meteen bereid mee te werken. We zijn al snel begonnen met de ontwikkeling van een inzamelmeubel voor afgedankte spaarlampen en kleine elektrische apparaten. Nog geen negen maanden na het eerste gesprek waren we zover dat we inzamelingspunten bij alle Jumbo filialen konden plaatsen. We hebben nu een landelijk dekkend netwerk van inleverpunten voor kleine elektrische apparaten en spaarlampen bij  supermarkten, dus dichtbij huis voor de consument. Doel van de recycling is dat we grondstoffen terugwinnen en dat schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen.

Op dit moment belandt jaarlijks nog zo’n 35 miljoen kilo afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. Door het inzamelen makkelijk te maken, zal deze hoeveelheid drastisch verminderen. Bovendien is het voor consumenten een goede service. Hierin hebben Jumbo en Wecycle elkaar gevonden. Ook onze opdrachtgevers - 1.600 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen - zijn blij met het bereikte resultaat. Zij hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de inzamelmeubels. TNO heeft het inzamelsysteem voor spaarlampen doorgelicht en veilig bevonden. Wel wees TNO erop dat winkelpersoneel vaak onvoldoende op de hoogte is van procedures rond het werken met afgedankte spaarlampen. Wecycle gaat de instructies daarom nog actiever onder de aandacht brengen van de retail en er nogmaals op aandringen dat zij deze goed verspreiden onder hun medewerkers.”