Verslagzoeker help

Verfijn hieronder op onderwerp

Verfijn op periode

Een bijzonder jaar

Voor La Place was 2016 met recht een bijzonder jaar. Het faillissement van V&D leidde in één klap tot meer dan een halvering van het aantal La Place vestigingen. Direct na de overname in februari 2016 richtte Jumbo Groep Holding zich alweer op het terugbouwen van de succesvolle La Place formule. Ondanks de hectiek waarin La Place zich begin 2016 bevond, werd het merk op dat moment door consumenten verkozen tot sterkste horecamerk van Nederland. Dat geeft vertrouwen in de toekomst en vormt een belangrijke basis voor verdere groei.

La Place is er in 2016 in geslaagd snel haar positie terug te winnen op de Nederlandse markt. Met een omzet van € 103 miljoen over heel 2016 (vanaf overname datum € 84 miljoen), realiseerde La Place op vergelijkbare basis (dus zonder de gesloten vestigingen in de V&D warenhuizen) een omzetgroei van 12 procent. Hiervan is 5 procent groei gerealiseerd in de restaurants die al langer dan een jaar open zijn.

In 2016 lag de nadruk bij La Place op een viertal aandachtspunten.

1. Organisatie op orde

De overname in februari 2016 had tot gevolg dat ongeveer 40 procent van de oorspronkelijke La Place activiteiten gecontinueerd konden worden. Het aantal locaties was – met nog 38 eigen restaurants in portefeuille en 15 restaurants uitgebaat door partners – flink verminderd. Daarnaast moest pas op de plaats worden gemaakt waar het de diversiteit aan activiteiten betreft. Zo gingen de eigen bakkerijen chocoladeconcepten van La Place voorlopig on hold.

Direct na de overname werd de centrale organisatie van La Place aangepast aan de nieuwe situatie. Met als doel de organisatie in korte tijd weer op orde te brengen, betrad het 38 fte sterke team het nieuwe hoofdkantoor in Hilversum. De ruim 1.500 medewerkers van La Place moesten weer kunnen rekenen op de service die ze gewend waren te krijgen van de centrale organisatie. Gespecialiseerde collega’s van Jumbo sprongen bij om allerlei zaken weer snel op de rails te zetten. Dat betrof onder meer HR support, IT- ondersteuning en bouw en onderhoud. De administratieve activiteiten van La Place werden gebundeld en ondergebracht bij Jumbo. Ook zette La Place weer concrete stappen in de richting van verdere groei. Zo werden bijvoorbeeld nieuwe contracten afgesloten met verschillende leveranciers, verhuurders en franchise-en licentiepartners in binnen- en buitenland.

2. Verder werken aan de restaurantformule

La Place heeft in 2016 flink ingezet op het zekerstellen van de succesvolle restaurantformule. De kernwaarden van La Place – Natuurlijk, Dagvers en Huisgemaakt – blijven de aanjagers voor toekomstige groei. Daarnaast is het managementteam ervan overtuigd dat het flinke vernieuwingen kan aanbrengen in de totale restaurantbeleving. Als bewijs daarvoor dient het geheel vernieuwde La Place Restaurant in de Eindhovense Piazza (november 2016). Het concept van deze nieuwste aanwinst is een verdere verfijning van de zogenoemde vierde generatie, de vierde upgrade van het La Place format sinds de start in 1987. In Eindhoven zijn verschillende productinnovaties tot leven gekomen, zoals een nieuw brood- en saladebuffet en een geheel vernieuwde Aziatische afdeling met onder meer pho noedelsoepen en dim sum. Met deze vernieuwingen onderstreept La Place de wens om in Nederland en daarbuiten haar leidende rol in de foodserviceindustrie weer te willen oppakken. De ervaringen in Eindhoven vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van de La Place restaurantformule en de beoogde expansie.

3. Expansie

La Place werkt er hard aan om snel de positie te herstellen die ze aanvankelijk had op de Nederlandse markt voor foodservice. In 2016 heeft La Place acht restaurants geopend, waarvan enkele in voormalige V&D warenhuizen (Kalverstraat Amsterdam en Arnhem). Verder heeft La Place intensieve gesprekken gevoerd en overeenstemming bereikt met Hudson’s Bay alsmede met de eigenaren van de AC Restaurants. Deze activiteiten zullen leiden tot een versnelling van het aantal te openen La Place restaurants in 2017, zowel in de stedelijke centra als langs de Nederlandse snelwegen. Om deze groei te kunnen faciliteren, heeft La Place inmiddels 20 managers aangenomen die eerder bij het bedrijf in dienst waren. Eind 2016 werkten alweer 1.800 medewerkers voor La Place, 300 meer dan tijdens de overname.

De groeiplannen richten zich ook op het buitenland. Zo heeft La Place in 2016 samen met enkele bekende partners de restaurantvestigingen in de kantoren van Google uitgebreid met de locaties San Francisco en Londen.

4. Samenwerking Jumbo

Bij de aankondiging van de overname van La Place door Jumbo Groep Holding noemden de twee bedrijven de mogelijkheden voor onderlinge samenwerking eindeloos. In 2016 al zijn de eerste initiatieven hiertoe gestart met de verkoop van bekende La Place producten in de Jumbo winkels. Beide bedrijven delen intensief en veelvuldig elkaars kennis op het gebied van food en klantbeleving. Zo zijn diverse recepturen met elkaar gedeeld en is kennis gedeeld voor de ontwikkelingen van nieuwe keukens binnen het Foodmarkt concept.

De kookschool op het nieuwe hoofdkantoor van La Place in Hilversum zal een belangrijke rol spelen bij toekomstige plannen voor het opleiden van medewerkers. De voorbereidingen hiervoor zijn in 2016 gestart.

Daarnaast is in 2016 veelvuldig samengewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw convenience concept voor de binnenstedelijke gebieden, waarin zowel Jumbo als La Place elementen naar voren komen.