Verslagzoeker help

Verfijn hieronder op onderwerp

Verfijn op periode

Verduurzamen assortiment

Gezondheid

Jumbo heeft in 2017 weer veel nieuwe gezondere producten geïntroduceerd, en heeft het gehalte suiker, zout en/of vet van bestaand assortiment verlaagd. Dit is onder meer terug te zien bij de zogenoemde ‘kidsproducten’, frisdranken, sappen, groenteconserven, ontbijtgranen en het gehele assortiment vers vlees. Daarnaast maakte Jumbo meer ruimte in het schap voor gezondere producten.

Jumbo lanceerde samen met Woezel & Pip een nieuwe productlijn met verantwoorde producten voor kinderen. De twee partijen willen ouders en kinderen inspireren met een bewuster voedingsalternatief en zo een positief verschil maken in eetgedrag. De producten in deze nieuwe lijn zijn leuk, smaakvol én verantwoord en zorgvuldig ontwikkeld volgens de criteria van de Reclame Code Commissie voor producten gericht op kinderen.

Jumbo kondigde in 2016 aan te stoppen met kidsmarketing op minder gezonde producten van het Jumbo Huismerk, zoals koekjes, chips, frisdrank, zoet broodbeleg en toetjes. Dit is stapsgewijs gebeurd. Eind 2017 is dit proces afgerond.

Milieu

In 2016 maakte Jumbo afspraken met Greenpeace over de verduurzaming van het aanbod AGF in het schap volgens de richtlijnen van Milieukeur. Jumbo zet deze stappen in de strijd tegen de bijensterfte. De samenwerking werpt een jaar later al duidelijk haar vruchten af. Eind 2017 was 60 procent van de Nederlandse AGF (aardappelen, groente en fruit) bij Jumbo Milieukeur gecertificeerd. Omdat nog niet alle telers van Jumbo gecertificeerd zijn, is het Milieukeurlogo nog niet terug te zien op de Nederlandse AGF-producten in de winkels. Ook is het assortiment biologische huismerkproducten uitgebreid met groenteconserven, vleesvervangers en soep in zak. 

Het aantal telers dat deelneemt aan de zogenoemde Beedeals is toegenomen. In dit unieke project werkt Jumbo samen met verschillende ketenpartners aan de verbetering van de leefomgeving van bijen. Met haar leveranciers en diverse telers voor hard en zacht fruit worden bij-vriendelijke maatregelen in de bedrijfsvoering toegepast.

In 2017 heeft Jumbo gewerkt aan een verdere bewustwording bij haar leveranciers over duurzame soja. Als gevolg van aangescherpte inkoopvoorwaarden wil Jumbo dat de leveranciers per 1 januari 2017 over zijn op RTRS Area Mass Balance. RTRS staat voor Round Table Responsible Soy, een certificeringschema voor de verantwoorde teelt van soja. Met RTRS Area Mass Balance krijgt Jumbo beter inzicht in de herkomst van de soja en is het effect van de sojateelt op het regenwoud beter in te schatten. Daarnaast streeft Jumbo ernaar dat minimaal de helft van de soja die gebruikt wordt in veevoer per 1 januari 2020 uit Europa afkomstig is.

Jumbo vindt het erg belangrijk om te werken aan het verduurzamen van grondstoffen. Zo heeft Jumbo vanaf 1 januari 2017 nog uitsluitend food-producten waarin duurzame palmolie is verwerkt op basis van een zogenoemd ’segregated’ handelssysteem. Ook maakt Jumbo altijd de overweging om palmolie die aanwezig is in een product te vervangen door een ander ingrediënt. Dat Jumbo goed op weg is, blijkt ook uit de internationale palmolie scorecard die het Wereld Natuur Fonds in 2016 voor de vierde keer publiceerde. Jumbo staat hoog op die ranglijst.

Maar liefst 95 procent van de vis van het Jumbo huismerk, zowel vers als diepvries, heeft het MSC- of ASC-keurmerk. De overige 5 procent scoort ‘groen’ op de VISwijzer van de Good Fish Foundation. Ook andere producten met vis van Jumbo, zoals gemaksmaaltijden en diervoeding, zijn nagenoeg allemaal MSC- of ASC-gecertificeerd.

Dierenwelzijn

Ook op het vlak van dierenwelzijn boekt Jumbo flinke vooruitgang met het verduurzamen van haar assortiment. Jumbo legde als eerste Nederlandse supermarktketen vers kalkoenvlees met één ster Beter Leven keurmerk (BLK) in de schappen. Binnen het assortiment vers varkensvlees en verse vleeswaren heeft Jumbo nog meer producten met één ster BLK opgenomen. Inmiddels is 98 procent van het verse varkensvlees voorzien van dit keurmerk. Van de varkensvleeswaren is 81 procent gemaakt van varkensvlees met één ster BLK. Jumbo streeft ernaar om dit op korte termijn zichtbaar te maken voor de klant. Het aanbod kip met één ster BLK is in 2017 verdubbeld. De overige verse kippenvlees en -vleeswaren komen van de Nieuwe Standaard Kip (NSK) en zijn daarmee 100 procent plofkipvrij. 

Jumbo is trots op het feit dat bij huismerkproducten die vlees bevatten 100 procent BLK of NSK de norm is. Alle verse diepvriesmaaltijden met vlees (‘Roergemak’), de koelverse producten zoals pizza’s en broodjes, alsmede broodsnacks met vlees zoals bapao en pita, zijn standaard voorzien van het BLK of afkomstig van NSK.

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzamere melkproducten in de schappen zetten. De supermarktketen heeft daarover afspraken gemaakt met Milieudefensie. Jumbo is de eerste supermarkt in Nederland die deze stap zet. Het merendeel van de dagverse zuivel van Jumbo heeft al een weidegangcertificering. Daarnaast is Jumbo een samenwerkingsproject gestart met de Dierenbescherming om te onderzoeken of het Beter Leven keurmerk is toe te passen op melk.

Ketentransparantie

Jumbo ziet er continu op toe dat de producten die zij verkoopt met aandacht voor mens, dier en milieu zijn geproduceerd. Als producten claims of specifieke producteigenschappen voeren, wordt dit van tevoren gecontroleerd om te garanderen dat deze producten de beloftes ook kunnen waarmaken. Dit gebeurt door onder meer een leveranciersmanagementsysteem. Hiermee wordt de keten achter de producten in beeld gebracht, zodat leveranciers op een onafhankelijke manier kunnen worden beoordeeld. Ook wordt per productgroep geanalyseerd wat de risico’s zijn in de keten op thema’s zoals mensenrechten, biodiversiteit, milieu-impact, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Door de productieketens en de herkomst goed in kaart te brengen, analyseert Jumbo hoe zij deze risico’s kan beheersen. Hierbij werkt Jumbo waar mogelijk nauw samen met erkende controle-instituten. Zo nodig stelt zij in samenwerking met partners een passende controlemethodiek op.