Verslagzoeker help

Verfijn hieronder op onderwerp Verwijder uw selectie(s)

Verfijn op periode

Verduurzaming assortiment

Jumbo hanteert als uitgangspunt dat producten geproduceerd moeten worden met zorg voor mens, dier en milieu. Tegelijkertijd moeten de stappen die worden gezet voor verdere verbetering haalbaar en betaalbaar zijn. Haalbaar voor de boer en betaalbaar voor de klant.

Dierlijke producten

Sinds begin 2016 is het verse kipschap van Jumbo volledig overgezet op Nieuwe Standaard Kip en daarmee plofkipvrij. Naast verse kip, is Jumbo in 2016 Nieuwe Standaard Kip stapsgewijs gaan gebruiken in producten zoals vleeswaren, (stoom)maaltijden, verse pizza’s en maaltijdsalades. Deze duurzamere kip werd al verwerkt in diverse tapassalades en gebruikt bij de grillcorner in verschillende Jumbo winkels.

Jumbo investeerde tevens in producten met het Beter Leven keurmerk. Niet alleen in het versassortiment was hier aandacht voor. Ook in andere categorieën, zoals conserven en diepvries. Zo beschikt nu 95 procent van het verse varkensvlees en 50 procent van de vleeswaren over het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Jumbo legde in 2016 duurzamer konijnenvlees uit Nederland in de schappen. Dit betreft zowel vers al diepvries konijnenvlees. Deze konijnen leven in zogenoemde parksystemen, een diervriendelijker alternatief voor de traditionele konijnenkooien. In deze parksystemen is de leefomgeving zodanig gebouwd dat de konijnen meer ruimte hebben en ook comfortabel kunnen rusten. De dieren beschikken permanent over zuiver drinkwater en afleidingsmateriaal zoals hooi en andere knaagmateriaal.

De afgelopen jaren is het aandeel duurzamer vlees aanzienlijk toegenomen. Een groot deel van het Iers rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees is al duurzamer en voldoet veelal aan strengere eisen voor dierenwelzijn.

Jumbo is altijd op zoek naar mogelijkheden om klanten te verrassen en inspireren met bijzondere en vernieuwende producten. Zo introduceerde Jumbo in 2015 als eerste supermarktketen in Nederland verschillende producten op basis van insecten. Na de insectenburger kwam Jumbo in 2016 met de algenburger. Ook het assortiment vegetarische producten is verder uitgebreid.

Hazelnoten

Vanaf begin 2016 kwamen de eerste UTZ gecertificeerde hazelnoten in het schap bij Jumbo. Jumbo werkt op dit gebied samen met UTZ Certified, een keurmerk voor duurzame landbouw. Deze organisatie heeft een duurzaamheidsprogramma ontwikkeld om de komende jaren de sociale omstandigheden en de impact op het milieu bij de productie van hazelnoten structureel te verbeteren. Jumbo is de eerste Nederlandse retailer die partner is van het programma. Het keurmerk richt zich op het uitbannen van kinderarbeid, veiligere werkomstandigheden, effectievere landbouwmethodes en zorg voor een beter milieu. Deze aandachtspunten moeten uiteindelijk leiden tot een duurzame productie en pluk van hazelnoten in Turkije, waar 80 procent van de wereldproductie vandaan komt.

Milieukeur op Nederlandse groente en fruit

Jumbo heeft in 2016 extra stappen gezet in de strijd tegen de bijensterfte. Ze werkt hierbij nauw samen met milieuorganisatie Greenpeace. De betrokken partijen maakten eind juli afspraken over een nieuwe aanpak. Jumbo vindt het belangrijk om te helpen bij het tegengaan van de kaalslag onder wilde bijen, hommels en vlinders. Daarom gaat ze alle Nederlandse aardappelen, groenten en fruit in het schap onder Milieukeur aanbieden. Ook een groot deel van de Nederlandse bloemen en planten zullen dit keurmerk voeren. Daarnaast streeft Jumbo ernaar het aandeel biologische groente en fruit te verdubbelen. Stapsgewijs wordt hier naartoe gewerkt. De doelstelling is om deze maatregelen eind 2019 te hebben gerealiseerd.