Stel zelf een vraag aan Jumbo

"Waarom zijn er geen plastic tasjes meer beschikbaar bij de kassa?"

 

Antwoord Jumbo

Samen met de gehele detailhandel, de overheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is besloten geen gratis plastic tasjes meer uit te geven bij de kassa. Dit leidt tot minder plastic afval en is dus beter voor het milieu. In de Nederlandse supermarkten werd bij de kassa ongeveer 500.000 kilo aan hemdtasjes aan klanten meegegeven per jaar. Dat komt overeen met het energiegebruik van 3500 huishoudens in een heel jaar. Om klanten die geen tas bij zich hebben tegemoet te komen verkopen we in onze winkels stevige plastic- en canvas tassen. Ook worden lege dozen aangeboden om boodschappen in mee te nemen, of in sommige winkels hergebruikte tassen in onze tassenbol. Het blijkt dat mensen gekochte plastic tassen vaak hergebruiken. Vandaar dat deze nog wel toegestaan zijn.

 

"Zijn de Jumbo bananen wel duurzaam, ze zijn zo goedkoop geworden?"

 

Antwoord Jumbo

Alle bananen die Jumbo verkoopt zijn duurzaam geproduceerd. De goedkope bananen zijn geproduceerd op Rainforest Alliance gecertificeerde plantages. De rest van onze bananen is Biologisch en Fairtade gecertificeerd. Zowel Rainforest Alliance als Fairtrade stellen en controleren stricte eisen aan sociale en milieu omstandigheden bij de productie. De verkoopprijs verlaging die Jumbo op een deel van de bananen heeft doorgevoerd heeft geen consequenties gehad voor wat Jumbo voor de bananen aan haar leveranciers betaald.

 

"Kan mijn kassabon niet korter?"

 

Antwoord Jumbo

Sinds november 2012 worden kassabonnen in onze winkels niet meer automatisch uitgeprint. Uit klantonderzoek blijkt dat veel klanten de bon niet per se willen hebben. En zo wordt er minder papier gebruikt. Voor die klanten die wel een bon willen hebben wordt hij op verzoek uitgedraaid. Het papier waar de kassabonnen van gemaakt zijn is FSC gecertificeerd. Dit wordt niet kenbaar gemaakt op de kassabonnen, maar is iets wat wij wellicht beter moeten communiceren. Goede suggestie om ook in het verkorten van de kassabonnen nog een stap te zetten, hier gaan we mee aan de slag.

 

"Is antibioticagebruik bij (pluim)vee iets waar ik me zorgen om moet maken?"

 

Antwoord Jumbo

Voor alle producten die wij verkopen geld dat we hoge eisen stellen aan de kwaliteit en streng controleren op voedselveiligheid. Onderdeel daarvan is de nauwkeurige controle op residuen, zoals resten van medicijnen. Zo is bijvoorbeeld bij het zo duurzaam mogelijk maken van kip het terugdringen van antibioticagebruik een belangrijk onderdeel. Daarom hebben we samen met de andere supermarkten en de pluimveesector verschillende maatregelen ingevoerd om het antibioticagebruik terug te dringen.

 

"Waarom staat er geen keurmerk op de Jumbo Huismerk koffie?"

 

Antwoord Jumbo

Op onze Huismerk koffie staan geen individuele keurmerken, maar op de verpakking staat "100% gecertificeerd duurzaam".  De reden hiervoor is dat we alle keurmerken accepteren waarvan overtuigend bewezen is dat ze tot het gewenste resultaat leiden. Om duurzame productie van koffie te garanderen accepteren we bijvoorbeeld koffie die gecertificeerd is door UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade.

 

"Kan Jumbo chauffeurs vragen in woonwijken de vrachtwagenmotor tijdig af te zetten?"

 

Antwoord Jumbo

Voor onze vrachtwagens is het een voorschrift om de motor direct na aankomst bij de winkel af te zetten en pas weer aan te zetten wanneer deze vertrekt. Indien sprake is van gekoelde lading dan moet de koelmotor wel blijven draaien totdat wordt begonnen met het lossen van de vracht. Tijdens het lossen/laden moet deze uitgeschakeld zijn.

 

"Wat doet Jumbo eraan om te voorkomen dat voedsel wordt weggegooid dat nog goed te gebruiken is?"

 

Antwoord Jumbo

Het tegengaan van voedselverspilling staat hoog op onze agenda. Door slim in te kopen en vaak verse producten te bestellen, proberen wij het weggooien van producten in de winkel zo veel mogelijk te beperken. Producten op onze distributiecentra die niet meer naar de winkel kunnen, gaan naar de voedselbanken. En ook diverse zelfstandige winkels hebben afspraken met lokale voedselbanken. In onze winkels worden bij het controleren van de schappen producten met een THT van vandaag en morgen eruit gehaald en retour gestuurd naar het distributiecentrum. Van daaruit wordt het gesorteerd en waar mogelijk aangeboden aan voedselbanken, voor recycling of ander nuttig gebruik. Om redenen van productaansprakelijkheid worden producten met een verstreken houdbaarheidsdatum nooit meegegeven, ook niet ten behoeve van goede doelen zoals voedselbanken, kinderboerderijen, enz.

 

"Waarom zijn sommige groenten bij Jumbo voorverpakt in plastic?"

 

Antwoord Jumbo

Voor bepaalde soorten groenten en fruit geld dat ze verpakt minder beschadigen en langer vers blijven. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als meerdere varianten van hetzelfde product verkocht worden, is verpakken de beste optie om te kunnen etiketteren. Vanzelfsprekend blijven we wel zoeken naar manieren om het verpakken en etiketteren zo milieuvriendelijk mogelijk te kunnen doen.

 

"Als er kritische geluiden over een leverancier binnenkomen, hoe gaat jumbo daar mee om?"

 

Antwoord Jumbo

Het inkoopbeleid van Jumbo wordt bepaald door een aantal factoren waaronder kwaliteit, duurzaamheid, prijs en beschikbaarheid. Deze factoren zijn nader omschreven in onze inkoopvoorwaarden. Deze inkoopvoorwaarden zijn te allen tijde van toepassing op het product, de producent en de productieketen. Indien we geloofwaardige informatie ontvangen die niet naleven van MVO inkoopvoorwaarden doet vermoeden. Dan eisen we objectief bewijs voor naleving van de betreffende leverancier. In het geval dat het sociale omstandigheden in de product keten betreft accepteren wij bijvoorbeeld erkende certificeringsystemen en keurmerken zoals BSCI, ETI, UTZ en Fairtrade als objectief bewijs.

 

"Waarom verkoopt Jumbo nog steeds gewone kip?"

 

Antwoord Jumbo

Een aantal jaar geleden zijn we samen met onze leveranciers aan de slag gegaan om het leven van de kip te verbeteren. Sinds eind april 2016 is de verse kip bij Jumbo plofkipvrij en vervangen door Nieuwe Standaard Kip: de kip met meer ruimte en natuurlijk daglicht. Nieuwe Standaard kip is de enige kip, in vergelijking met andere supermarkten, die het dichtst bij 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming komt. Naast verse kip gaat Jumbo in 2016 Nieuwe Standaard Kip stapsgewijs in producten als vleeswaren, (stoom)maaltijden, verse pizza’s en maaltijdsalades gebruiken. Deze duurzamere kip wordt nu al verwerkt in diverse tapassalades en is ook te vinden bij de grillcorner in diverse Jumbo winkels. Meer weten over Nieuwe Standaard Kip. Klik dan hier.

 

"Hoe gaan jullie om met het gebruik van palmolie in producten?"

Antwoord Jumbo

Sinds 2013 is de geschatte hoeveelheid Palmolie die in onze Huismerk producten verwerkt zit RSPO Greenpalm gecertificeerd. RSPO is opgericht om de negatieve gevolgen die grootschalige palmolie productie heeft op bijvoorbeeld natuur en mensenrechten te voorkomen. Het RSPO Greenpalm systeem zorgt ervoor dat producenten die wel al duurzaam produceren maar er nog geen afzetmarkt voor hebben een meerprijs krijgen.