Terug

KLETSKASSA HELPT EENZAAMHEID TEGENGAAN

GEZELLIG AFREKENEN

Na een succesvolle introductie in 2019 kondigde Jumbo dit jaar de komst van tweehonderd extra Kletskassa’s aan. Speciaal bedoeld voor klanten die het winkelbezoek als een sociaal uitje zien en behoefte hebben aan een praatje. CCO Colette Cloosterman-van Eerd en wethouder Rolph Dols uit Tilburg over de strijd tegen eenzaamheid.

Colette: “Vanuit mijn rol bij Jumbo ben ik erg geïnteresseerd in de klant.  Ik zit bijvoorbeeld af en toe zelf nog achter de kassa. Daar pik je allerlei signalen op. Ik wil graag die twinkeling zien bij de klant, een menselijk connectie maken. Daaruit is spontaan het idee van de Kletskassa ontstaan. Na een bijeenkomst van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid zijn we hiermee gaan experimenteren. En dat heeft flink wat losgemaakt.”

Rolph: “In onze samenleving ligt eenzaamheid op de loer, alleen kun je dat niet van de buitenkant aan mensen zien. Ook in Tilburg speelt dit en daarom is het voor de lokale politiek een belangrijk onderwerp. We maken het bespreekbaar en kijken hoe we actie kunnen ondernemen. Dat doen we bij voorkeur samen met en dicht bij de mensen zelf, in de wijken, in de buurten. Daar moeten we ons probleemoplossend vermogen tonen.”

Nederland telt bijna 3,5 miljoen inwoners van 65 jaar en ouder. Van de mensen boven de 75 zegt 56% zich wel eens eenzaam te voelen. Boodschappen doen is voor hen een waardevolle  sociale activiteit. Maar door digitalisering, systemen om zelf af te rekenen en gehaaste klanten schiet het praatje aan de kassa er steeds vaker bij in. Daar springt Jumbo met haar Kletskassa op in.

Colette Cloosterman-Van Eerd:

“BIJ JUMBO WILLEN WE DE KLANT ÉCHT ZIEN, IN HET HART RAKEN, DE BLIJDSCHAP OP HET GEZICHT”

Colette: “Als we ook maar een kleine rol kunnen spelen in de strijd tegen eenzaamheid, dan is dat al prachtig. Dit is wat we willen zijn bij Jumbo: de klant écht zien, in het hart raken, de blijdschap op het gezicht. Door alle digitale middelen en het toenemende gehaast merk je dat de behoefte aan menselijke warmte toeneemt. Het is echt een kleine moeite om bij de kassa mee te helpen de tas in te pakken en tegelijktijdig een gezellig praatje te maken. Je laat blijken dat iedereen ertoe doet.”

Rolph: “In een inclusieve samenleving moet niet alleen iedereen zichzelf kunnen zijn, ook moet iedereen kunnen meedoen. In Tilburg voeren we daar heel actief beleid op. In plaats van bezuinigen zijn we juist meer gaan investeren in wat wij de sociale basis noemen. We doen preventieve huisbezoeken en faciliteren mooie initiatieven die in de wijken en buurten ontstaan. Daar vindt de vertaling van ons beleid plaats, en daar juichen we de inzet van de private sector erg toe. We zien hier verschillende mooie pareltjes uit ontstaan, van de Kletskassa bij Jumbo tot een pastorietuin die is ontwikkeld tot een buurtmoestuin. En als je al deze pareltjes met elkaar verbindt, dan krijg je een heel mooie ketting.”

Rolph Dols:

“EENZAAMHEID VRAAGT OM EEN AANPAK OP WIJK- EN BUURTNIVEAU; IN HUN EIGEN OMGEVING KUNNEN MENSEN ELKAAR VAAK HET BESTE HELPEN”

Colette: “Toen we de Kletskassa in Udenhout openden, kwamen er een paar enthousiaste jonge meiden op me af die zeiden door dit initiatief bij Jumbo te willen komen werken. Het is mooi om te zien dat die behoefte aan warmte de generaties overstijgt. De Kletskassa’s zijn een eerste stap, met onze Verskeukens en koffiecorners gaan we nog veel meer op dit gevoel inspelen.  Alles bij Jumbo moet erop zijn gericht dat mensen weer helemaal blij de winkel uitgaan.”

Rolph: “Supermarkten zijn een bedrijfstak waar mensen blijven komen. Ze zijn ook broodnodig om de functie van de buurt- en dorpswinkelcentra te behouden. De Kletskassa’s van Jumbo zijn een mooi voorbeeld van hoe je commerciële en maatschappelijke impact kunt combineren. Het zou prachtig zijn als ook andere partijen onderdeel gaan uitmaken van de sociale basis. Daar wordt de wereld wat mij betreft een stukje mooier en beter van.”

Annie (72) uit Udenhout, klant van Jumbo

“Ik doe meestal elke dag boodschappen, vaak in de ochtend, dan is het rustiger. Bij de Jumbo hier is altijd wel tijd geweest voor een praatje, ik kom er al twintig jaar. De Kletskassa is wel een uitkomst. Je hebt dan niet te maken met ongeduldige klanten in de rij. Met de jongere caissières heb ik het vooral over koetjes en kalfjes, dat is gewoon gezellig. Echt iets van me afpraten doe ik liever met de oudere medewerkers. Dat geeft een goed gevoel. Ik heb best veel hobby’s en sociale contacten, maar ik ken ook mensen voor wie de supermarkt het enige contactmoment van de dag is.”