Terug

Gezondheid

Steeds meer consumenten kiezen bewust voor gezonde voeding, die bovendien lekker en betaalbaar is. Jumbo wil de consument hierbij helpen door te laten zien dat lekker en gezond niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn.

Onze aanpak

  • Lekker en gezonde producten bereikbaar voor iedereen

  • Gezonde keuzes stimuleren

  • Inzetten op lifestyle en personalisatie 

We willen dat lekker en gezond eten gemakkelijk bereikbaar is voor zoveel mogelijk mensen. Met een gevarieerd en inspirerend aanbod nodigen we mensen uit gezonde keuzes te maken. We gaan daarbij uit van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Op basis van deze richtlijnen definiëren we gezond eten als volgt: meer en vaker groente en fruit, meer volkoren (vezels), minder suiker, zout en vet, variëren met vegetarisch en een bewuste portiegrootte. Bij het stimuleren van gezond en lekker eten zetten we in op lifestyle en de mogelijkheden van personalisatie. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk rekening houden met persoonlijke wensen en behoeften.

Onze acties

Gezonder aanbod Jumbo Huismerk

Ook hebben we steeds meer gezonde alternatieven conform de schijf van vijf, zoals volkoren couscous en 100% notenpasta. We streven ernaar om met het Jumbo Huismerk op gezondheidsgebied minimaal gelijk, maar het liefst beter te presteren, dan merkproducten. Daarnaast volgen we hierin de afspraken van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling en hebben we gezondheidscriteria per productgroep opgesteld. Maar liefst 31% van ons huismerkassortiment voldoet hieraan. We werken momenteel aan een aanscherping van onze doelstelling op dit thema.

Om focus aan te brengen in ons beleid kijken we naar productgroepen die bv. een belangrijke bron van suiker, zout of vet zijn in ons voedingspatroon. Voorbeelden van productgroepen die we aanpakken zijn het hele aanbod vers vlees, ontbijtgranen, frisdranken, brood, kaas en zuivel.  Zo zit er al 20% minder zout in onze vleesproducten, flink minder suiker in ontbijtgranen, broodbeleg en in zuivel- en frisdranken. En dit alles met behoud van de lekkere smaak van het product.

Vegetarische alternatieven

We merken dat steeds meer klanten een vleesloze dag op het menu zetten. Met de nieuwe lijn stimuleren we een gevarieerd eetpatroon dat goed is voor mens en milieu. 

Lekker Veggie is de opvolger van het succesvolle Veggie Chef, dat in drie jaar tijd is uitgegroeid tot een begrip onder vegetariërs, veganisten én klanten die minder vaak vlees willen eten. De nieuwe lijn met de moderne klassiekers zoals falafel en kruimig gehakt, die vanaf vandaag in het schap ligt, wordt uitgebreid in week 37 met verschillende nieuwe innovaties, zoals een vegan stooflap en een verse vegetarische gehaktbal. 

Ook zijn de recepturen van het huidige assortiment vernieuwd en verbeterd door het zout- en suikergehalte omlaag te brengen, met behoud van smaak. De nieuwe productlijn heeft bovendien een duurzamere verpakking, gemaakt van 100% gerecyclede PET flessen. Lekker Veggie telt in eerste instantie 42 verschillende producten.

Jumbo Food College powered by La Place

Met het kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum - Jumbo Food College powered by La Place zet Jumbo samen met La Place in op nieuwe en verbeterde recepturen en producten. Zo zijn er steeds meer versbereide, lekkere en gezonde maaltijden beschikbaar in onze winkels en vinden klanten meer gezondere alternatieven, zoals volkorenvarianten voor brood of pizza.  

Variatie in de keuken

Maar lekker en gezond eten betekent ook gevarieerd eten. Jumbo biedt op dat vlak steeds meer inspiratie. Onze klanten hebben behoefte aan tips, informatie en adviezen om heerlijke, gezonde gerechten te maken. Ook laten we onze klanten in de winkels kennismaken met gezonde(re) alternatieven.

Naast inspiratie in de winkels gebruiken we ook het digitale platform Jumbo.com en het Hallo Jumbo magazine om klanten te inspireren. Via deze kanalen laten we regelmatig experts aan het woord over bijv. een onderwerp als suiker of zout, geeft ons Jumbo Visma team tips voor een gezonde leefstijl en inspireren we met Foodswaps: door met één ingrediënt een gezondere maaltijd op tafel te zetten (bijv. een pizza met een bodem van spinazie).

Acties in de winkel

Het aanbod aardappelen, groente en fruit heeft een nadrukkelijke plek in onze winkels. Op de broodafdeling liggen de volkoren varianten duidelijk in het zicht en is er bij onze kassa’s altijd één schap volledig gevuld met gezonde snacks. Ook groeit het aanbod alternatieven voor vlees en vis. We maken meer ruimte in het schap voor gezondere producten zoals groente- en fruitsnacks en ongezouten noten. Ook bieden we verschillende portiegroottes aan. We bieden inmiddels in ongeveer 330 van onze winkels gratis fruit aan voor kinderen. Een aantal winkels heeft zelfs een diëtist beschikbaar voor klanten.

Daarnaast participeren we in een onderzoeksproject, waarin we onderzoeken hoe transparantie gezonde en duurzame keuzes kan stimuleren in de supermarkt. Dit doen we samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research.  Meer informatie hierover: https://www.wur.nl/nl/nieuws/Transparante-productinformatie-stimuleert-gezonde-en-duurzame-keuzes-in-de-supermarkt.htm

Handige tips op onze verpakkingen

We werken aan de introductie van een voedselkeuzelogo, de Nutriscore, dat klanten op een laagdrempelige wijze moet helpen om verantwoord te kiezen. En met het vermelden van het percentage dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente op verpakkingen zetten we groente en fruit in de spotlights.

Gezonde kids

Bovendien gebruiken we in de ontwikkeling en verbetering van het assortiment de Schijf van Vijf uitgangspinten en de criteria van de WHO. Ook hebben we de Belgian Pledge ondertekend om ook in België ons te committeren aan richtlijnen rondom verantwoorde reclame aan kinderen.

Bij Jumbo willen we vooral kinderen stimuleren een gezonde levensstijl te omarmen, met aandacht voor verantwoord eten en voldoende beweging.
We sponsoren bijvoorbeeld het jaarlijkse Koningsontbijt voor circa 1,2 miljoen basisschoolkinderen. Voorafgaand aan de sportieve activiteiten tijdens de Koningsspelen, trakteren we de kinderen op een lekker en gezond ontbijt, samengesteld volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

We organiseren diverse activiteiten voor kids om kinderen spelenderwijs gezonder te laten eten en vooral meer groenten en fruit te laten eten. Zo organiseerden we eerder een groentebingo in onze winkels en hadden we een samenwerking met de Reis van Vijf. Om kinderen aan smaken te laten wennen hebben we een speciale ‘Durf jij Route’ ontwikkeld. Kids komen in aanraking met smaken als zout, zoet, bitter, zuur en unami en proeven zoveel mogelijk gezonde producten uit het seizoen.

Jumbo Foodcoach voor persoonlijk voedingsadvies

Daarvoor hebben we de Jumbo Foodcoach app ontwikkeld. Op basis van een persoonlijk voedingsplan stelt de app passende maaltijden voor. De ingrediënten worden in de juiste portionering, met één druk op de knop toegevoegd aan het boodschappenlijstje. Een automatische koppeling met Jumbo.com zorgt voor snelle thuisbezorging. Met de app hebben we ervaring opgedaan bij de A-selectie van voetbalvereniging PSV en de wielrenners van Team Jumbo-Visma. De bredere introductie van de Jumbo Foodcoach app doen we in 2020 stap-voor-stap. Inmiddels is de app beschikbaar voor klanten die actief wielrennen en breiden we dit verder uit naar andere sporten.

Supporter van talent

Sportieve talenten krijgen zo de kans om te excelleren. Wij vinden dat de jeugd de toekomst heeft. Jumbo en Visma stimuleren daarom jonge talenten om te beginnen met wielrennen of hun inzet voor deze sport te professionaliseren. In dat kader bieden we onder meer scholenprojecten, ondersteuning van verenigingen en een nieuwe opleidingsploeg voor veldrijders en wielertalenten onder 23 jaar.

Nationaal Preventieakkoord

Het akkoord zet in op het terugdringen van overgewicht, problematisch alcoholgebruik en roken, met als doel om de gezondheid van alle Nederlanders te verbeteren. Het Nationaal Preventieakkoord beschrijft een aantal ambitieuze ambities en per onderwerp worden maatregelen uitgevoerd. Lees meer over het Nationale Preventieakkoord via https://www.cbl.nl/onderwerpen/het-nationaal-preventieakkoord/