Gezondheid

Steeds meer consumenten kiezen bewust voor gezonde voeding, die bovendien lekker en betaalbaar is. Jumbo wil de consument hierbij helpen door te laten zien dat lekker en gezond niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn.

Onze aanpak

  • Lekker en gezonde producten bereikbaar voor iedereen

  • Gezonde keuzes stimuleren

  • Inzetten op lifestyle en personalisatie 

We willen dat lekker en gezond eten gemakkelijk bereikbaar is voor zoveel mogelijk mensen. Met een gevarieerd en inspirerend aanbod nodigen we mensen uit gezonde keuzes te maken. We gaan daarbij uit van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Op basis van deze richtlijnen definiëren we gezond eten als volgt: meer en vaker groente en fruit, meer volkoren (vezels), minder suiker, zout en vet, variëren met vegetarisch en een bewuste portiegrootte. Bij het stimuleren van gezond en lekker eten zetten we in op lifestyle en de mogelijkheden van personalisatie. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk rekening houden met persoonlijke wensen en behoeften.

Onze acties

Gezonder aanbod Jumbo Huismerk

We leggen de nadruk op het terugdringen van suiker, zout en vet, het toevoegen van meer vezels, het stimuleren van meer groente- en fruitconsumptie en het bieden van lekkere, plantaardige alternatieven. We richten ons hier op het hele aanbod vers vlees, ontbijtgranen, frisdranken, aardappelen, brood, kaas en zuivel.

Vegetarische alternatieven

We hebben al vijftig producten in deze lijn beschikbaar onder dit merk. Tientallen nieuwe recepturen uit de keukens van onze Jumbo Foodmarkt lenen zich uitstekend om zo zelf aan de slag te gaan met vegetarisch koken. We promoten Veggie Monday – elke maandag vegetarisch koken en eten met Jumbo.

Jumbo Food College powered by La Place

Met het kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum - Jumbo Food College powered by La Place zet Jumbo samen met La Place in op nieuwe en verbeterde recepturen en producten. Zo zijn er steeds meer versbereide, lekkere en gezonde maaltijden beschikbaar in onze winkels en vinden klanten meer gezondere alternatieven, zoals volkorenvarianten voor brood of pizza.  

Variatie in de keuken

Maar lekker en gezond eten betekent ook gevarieerd eten. Jumbo biedt op dat vlak steeds meer inspiratie. Onze klanten hebben behoefte aan tips, informatie en adviezen om heerlijke, gezonde gerechten te maken. Ook laten we onze klanten in de winkels kennismaken met gezonde(re) alternatieven. Naast inspiratie in de winkels gebruiken we ook het  digitale platform Jumbo.com en het Hallo Jumbo magazine om klanten te inspireren.

Acties in de winkel

Het aanbod aardappelen, groente en fruit heeft een nadrukkelijke plek in onze winkels. Op de broodafdeling liggen de volkoren varianten duidelijk in het zicht en is er bij onze kassa’s altijd één schap volledig gevuld met gezonde snacks. Ook bieden we inmiddels in ongeveer 330 van onze winkels gratis fruit aan voor kinderen. Een aantal winkels heeft zelfs een diëtist beschikbaar voor klanten.

Dagelijkse hoeveelheid op de verpakking

Dit doen we onder meer met behulp van aangepaste verpakkingen. Zo vermelden we op de verpakkingen van het Jumbo Huismerk altijd de voedingswaarden, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de portiegrootte. We werken aan de introductie van een voedselkeuzelogo, dat klanten op een laagdrempelige wijze moet helpen om verantwoord te kiezen. En met het vermelden van het percentage dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente op verpakkingen zetten we groente en fruit in de spotlights. Ook maken we meer ruimte in het schap voor gezondere producten zoals groente- en fruitsnacks.

Koningsontbijt

We sponsoren bijvoorbeeld het jaarlijkse Koningsontbijt voor circa 1,2 miljoen basisschoolkinderen. Voorafgaand aan de sportieve activiteiten tijdens de Koningsspelen, trakteren we de kinderen op een lekker en gezond ontbijt, samengesteld volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Jumbo Foodcoach voor persoonlijk voedingsadvies

Daarvoor hebben we de Jumbo Foodcoach app ontwikkeld. Op basis van een persoonlijk voedingsplan stelt de app passende maaltijden voor. De ingrediënten worden in de juiste portionering, met één druk op de knop toegevoegd aan het boodschappenlijstje. Een automatische koppeling met Jumbo.com zorgt voor snelle thuisbezorging. Met de app hebben we ervaring opgedaan bij de A-selectie van voetbalvereniging PSV en de wielrenners van Team Jumbo-Visma. De bredere introductie van de Jumbo Foodcoach app doen we in 2020 stap-voor-stap.

Supporter van talent

Sportieve talenten krijgen zo de kans om te excelleren. Wij vinden dat de jeugd de toekomst heeft. Jumbo en Visma stimuleren daarom jonge talenten om te beginnen met wielrennen of hun inzet voor deze sport te professionaliseren. In dat kader bieden we onder meer scholenprojecten, ondersteuning van verenigingen en een nieuwe opleidingsploeg voor veldrijders en wielertalenten onder 23 jaar.