Terug

Verpakkingen

Met de groei van de voedselproductie en de roep om meer gemak, groeit ook de hoeveelheid verpakkingen. Bij Jumbo willen we de impact op het milieu van verpakkingen terugdringen. Daarom gaan we strijd aan met verpakkingsafval.

Onze aanpak:

  • Minder verpakken

  • Beter verpakken

  • Samenwerken in de keten

Verpakkingen hebben in veel gevallen een belangrijke functie, bijvoorbeeld om de kwaliteit van producten te behouden en verspilling tegen te gaan. We geven de voorkeur aan duurzamere materiaalsoorten, maar de meningen over duurzaam verpakken lopen nogal uiteen. Eén ding is zeker: we moeten toe naar minder verpakkingsafval. Bij Jumbo hebben we daartoe voor 2025 de volgende doelen gesteld:

  • 20% minder verpakkingsmateriaal dan in 2017

  • Alle verpakkingen zijn waar mogelijk herbruikbaar en 100% recyclebaar

  • Alle plastic verpakkingsmateriaal bestaat voor 50% uit gerecycled materiaal

  • Alle eenmalig te gebruiken plastic bestaat voor minimaal 35% uit gerecycled materiaal

  • Fossiele plastic verminderen door meer duurzaam geproduceerde biobased plastic te gebruiken

  • 100% FSC gecertificeerd karton en papier

We onderzoeken hoe we minder verpakkingen en minder verschillende soorten verpakkingsmateriaal kunnen gebruiken. Niet alleen voor losse producten, ook voor het bundelen van producten en tijdens het transport. We zetten in op meer recyclebare verpakkingen, gerecycled verpakkingsmateriaal, herbruikbare verpakkingen en verpakkingen van mono-materiaal. Bij het streven naar minder afval en een lagere plastic voetafdruk kijken we naar de hele keten en zoeken de samenwerking op met zowel afval-producerende als afvalverwerkende partijen. 

Onze acties

Van plastic naar natuurlijke etiketten op biologische groente en fruit

Van plastic zak naar banderol

In plaats daarvan worden de bananen bijeengehouden door een milieuvriendelijke banderol. Dat levert een besparing op van ongeveer 10.000 kilo plastic afval per jaar.

Van PET-fles naar herbruikbaar tasje

Deze tasjes met bananenprint worden gemaakt van PET-flessen die niet meer voor dranken gebruikt kunnen worden. Plastic afval krijgt zo een tweede leven.

Herbruikbare zakjes voor brood, groente en fruit

De zakjes zijn gemaakt van nylon. Dat is stevig en gaat lang mee. En daar zit de winst: hoe vaker je het gebruikt, hoe beter het is voor het milieu.

Makkelijker weggooien voor de klant

Dit bevordert het recyclingsproces.

Maaltijdsalades en appels in verpakking van monomateriaal

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de maaltijdsalades, waarvoor we niet langer een papieren wikkel gebruiken. Onze per vier verpakte appels zitten nu in een verpakking van 100% recyclebaar karton in plaats van op een plastic schaaltje in folie. Door monomateriaal te gebruiken, maken we afvalscheiding en recycling makkelijker.

Duurzamere flessen voor verse sap

Ook pasten we het productieproces zodanig aan dat de flesjes nu uit 50% gerecycled plastic bestaan. In 2019 leverde dit alleen al een besparing op van 20.000 kilo plastic. Ook alle verse sap-flessen bestaan sinds dat jaar uit 75% gerecycled plastic (RPET) en 25% recyclebaar BIObased plastic. Dit levert een besparing op van 100.000 kilo nieuw plastic per jaar.

Afvalinzameling in winkels

Ook hebben we een streng beleid voor het samenvoegen van folies. Om recycling te vergemakkelijken, willen de foliestroom zo transparant mogelijk houden.

27 miljoen drinkbekers op jaarbasis verduurzamen

Jumbo draagt met dit innovatieve drinkbekerproject bij aan minder en beter recyclebare bedrijfsafvalstromen. Het initiatief is inmiddels door Rijkswaterstaat bestempeld als icoonproject op weg naar circulariteit.

Plastic Pact

In het Plastic Pact, dat is opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, staan afspraken om in 2025 minder plastic te gebruiken. Onder de deelnemende partijen bevinden zich supermarkten, producenten van plastic, milieuorganisaties, recyclebedrijven en financiële instellingen.

Sinaasappelschillen in winkels

Om dat tegen gaan, zijn we samen met Peel Pioneers en Renewi begonnen met het inzamelen van de sinaasappelschillen en deze te verwerken tot nieuwe producten zoals schoonmaakmiddel.