Terug

Gezonde producten en gezonde levensstijl

De klant van vandaag wil lekker eten, vindt gezondheid belangrijk, wil makkelijk en bewust kunnen kiezen en niet te veel betalen. Daarom maken we bij Jumbo lekker en gezond eten voor iedereen bereikbaar.

Onze aanpak

  • Ons assortiment steeds gezonder maken

  • Klanten helpen bij de basis met inspiratie en variatie

  • Een gezonde levensstijl mogelijk maken

Bij Jumbo zijn we ervan overtuigd dat lekker en gezond eten niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Die overtuiging zetten we met ons aanbod kracht bij. Lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar maken begint met een toereikend assortiment. Met een gevarieerd en steeds gezonder aanbod helpen we mensen gezondere keuzes te maken. Voor het gezonder maken van ons huismerk hanteren we de Schijf van Vijf en sinds 2020 Nutri-Score.

Bij het stimuleren van gezond en lekker eten helpen we onze klanten met de basis, bijvoorbeeld door het delen van lekkere recepten en makkelijke producten in lijn met de Schijf van Vijf.  Ook geloven we, naast een gezond eetpatroon in een gezonde levensstijl. Zien bewegen, doet bewegen, waarbij de sporters van Team Jumbo-Visma fungeren als ambassadeurs op het gebied van beweging. Ook de Jumbo Foodcoach app helpt onze klanten met een advies op maat op het gebied van een gezonde levensstijl.

Onze doelstellingen & resultaten

Over de impact van onze inspanningen en daarmee de voortgang op onze doelstellingen rapporteren we jaarlijks:

  • Sinds 2020 meten we het aandeel gezonde producten door het bijhouden van de producten die voldoen aan Nutri-Score A en B. Het huidige aandeel is 45 procent.  Doelstelling voor 2021 is om dit met 2 procent te verhogen. 

  • In 2020 is de Jumbo Foodcoach app geïntroduceerd. Het aantal downloads in 2020 is 50.279. In 2021 zet Jumbo in op een verdere verbreding van de doelgroep. Dat moet wederom leiden tot een flinke stijging van het aantal downloads, met als doelstelling: 250.000 downloads.

Onze acties

Gezonder huismerkassortiment

Bij Jumbo maken we ons bestaande aanbod steeds gezonder. Hiervoor hanteren we de richtlijnen van de Schijf van Vijf en Nutri-Score, namelijk meer en vaker groente en fruit, meer volkoren (vezels), minder suiker, zout en vet, variëren met vegetarisch en een bewuste portiegrootte.

Daarnaast volgen we de afspraken van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. In 2020 hebben we de volgende aanpassingen gedaan in ons assortiment:

  • suikerreductie in onder meer drinkyoghurts, broodbeleg en slagerijproducten

  • zoutreductie in onder meer kaas, drop en slagerijproducten

  • vetreductie in onder meer smeervetten en margarines

  • meer volkorenvarianten, zoals vezelrepen in het ‘tussendoor’ schap, een nasimaaltijd met zilvervliesrijst in het ‘convenience’ schap, volkorencouscous of een pitabroodje

  • suikerreductie in frisdranken; in 2020 hebben we bijvoorbeeld 6 procent minder kcal verkocht

Lees meer Inklappen

Vaker vega!

We proberen onze klanten te helpen met het samenstellen van een gebalanceerd dieet. Dat bestaat uit een goede verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten.

Onder de vlag van het Jumbo Huismerk hebben we een uitgebreide lijn vegetarische producten, ‘Lekker Veggie’ genaamd.  We merken dat steeds meer klanten een vleesloze dag op het menu zetten. Met deze nieuwe lijn stimuleren we een gevarieerd eetpatroon dat goed is voor mens en milieu. Lekker Veggie is de opvolger van het succesvolle Veggie Chef, dat in drie jaar tijd is uitgegroeid tot een begrip onder vegetariërs, veganisten én klanten die minder vaak vlees willen eten. De nieuwe lijn kent moderne klassiekers zoals falafel en kruimig gehakt, en nieuwe innovaties zoals een vegan stooflap en vegetarische kibbeling.  De Lekker Veggie productlijn heeft bovendien een duurzamere verpakking, gemaakt van 100 procent gerecyclede PET flessen.

Elk jaar nemen we deel aan de Week zonder Vlees. Zo kunnen we onze klanten laten ervaren hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Niet alleen tijdens deze week, maar het hele jaar door inspireren we onze klanten met lekkere recepturen en producten met vleesvervangers, peulvruchten, noten en groente en fruit.

Lees meer Inklappen

Navigatie via verpakking en in het schap

Lekker en gezond eten is niet altijd makkelijk. Daarom helpen we onze klanten graag met de basis. Zo vermelden we op de verpakkingen van het Jumbo Huismerk altijd de voedingswaarden, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de portiegrootte.

En met het vermelden van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente maken we het makkelijk om de juiste hoeveelheid hiervan te eten. Bovendien helpen we onze klanten met een vezelmeter voor brood en werken we aan de implementatie van de Nutri-Score om onze klanten een gezondere keuze te laten maken. Met creatieve ‘foodswaps’ stimuleren we klanten bepaalde ingrediënten te vervangen, bijvoorbeeld door een pizzabodem van bloemkool.

Lees meer Inklappen

Nutri-Score

Vanaf 2021 is de Nutri-Score, het nieuwe voedselkeuzelogo voor consumenten, beschikbaar op verpakkingen.

Dankzij de Nutri-Score is in één oogopslag te zien hoe gezond een product is. Met vijf kleuren (groen naar rood) en letters (A tot E) geeft de score een oordeel over de voedingswaarde van een product. Zo wordt het een stuk makkelijker om producten te vergelijken. Voor Jumbo is het ook een belangrijk hulpmiddel om onze huismerkproducten gezonder te maken.

Lees meer Inklappen

Wat eten we vandaag?

Dit is één van de meest gestelde vragen in Nederland. Van alle consumenten kookt 76 procent elke week hetzelfde.  Maar lekker en gezond eten betekent ook gevarieerd eten.

Jumbo biedt op dat vlak steeds meer inspiratie via haar eigen kanalen, zoals Hallo Jumbo, het ‘Wat weten we’ tv-programma, Jumbo Radio en de eigen onlinekanalen. Zo stellen we elke week een weekmenu samen en bieden we veel recepten om mee te variëren. Via deze media laten we regelmatig experts aan het woord over bijvoorbeeld een onderwerp als suiker of zout. Ook geven sporters van Team Jumbo-Visma tips voor een gezonde leefstijl en inspireren we klanten met ‘foodswaps’. Op Jumbo.com bieden we inspiratie om een compleet andere maaltijd op tafel te zetten door slechts twee ingrediënten te vervangen. Stuk lichter, net zo lekker.

Lees meer Inklappen

Jumbo Foodcollege

De nauwe samenwerking tussen Jumbo en La Place biedt unieke kansen om lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar te maken voor iedereen.

Met het kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum Jumbo Foodcollege zet Jumbo samen met La Place in op nieuwe en verbeterde recepturen en producten. Zo zijn er steeds meer vers bereide, lekkere en gezonde maaltijden beschikbaar in onze winkels en vinden klanten meer gezondere alternatieven, zoals volkorenvarianten voor brood of pizza.

Lees meer Inklappen

Acties in de winkel

In onze winkels willen we klanten bewust en onbewust in aanraking laten komen met lekkere en gezonde(re) opties.

Het aanbod aardappelen, groente en fruit heeft een nadrukkelijke plek in onze winkels. Op de broodafdeling liggen de volkorenvarianten duidelijk in het zicht en is er bij de kassa’s altijd één schap volledig gevuld met gezonde snacks. We maken meer ruimte voor gezondere producten zoals groente- en fruitsnacks en ongezouten noten. Ook bieden we verschillende portiegroottes aan. We bieden inmiddels in ongeveer 400 winkels gratis fruit aan voor kinderen. Een aantal winkels heeft zelfs een diëtist beschikbaar voor klanten.

Daarnaast participeren we in een onderzoeksproject dat zich richt op het stimuleren van gezonde en duurzame keuzes met behulp van transparante communicatie. Dit doen we samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research.

Lees meer Inklappen

Gezonde kids

Jumbo focust zich op lekkere en gezonde producten voor kinderen en stimuleert een gezonde leefstijl voor deze doelgroep. In onze assortimentsontwikkeling hanteren we strenge criteria.

Eind 2017 is Jumbo gestopt met het gebruik van zogenoemde ‘branded characters’ op ongezonde producten. In 2018 is dit branche-breed opgepakt. Bovendien gebruiken we in de ontwikkeling en verbetering van het assortiment de uitgangspunten van de Schijf van Vijf en de criteria van de WHO. Ook hebben we de Belgian Pledge ondertekend om ons in België te committeren aan richtlijnen rondom verantwoorde reclame bedoeld voor kinderen.

Jumbo is bovendien sponsor van het Koningsontbijt: een feestelijk en gezond ontbijt voorafgaand aan de jaarlijkse Koningsspelen voor 1,2 miljoen basisschoolkinderen. Het ontbijt geeft voldoende energie voor een dag vol sport en spel en is in lijn met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het partnership Koningsontbijt is tot en met 2023 verlengd.

We organiseren diverse activiteiten om kinderen spelenderwijs gezonder te laten eten en vooral meer groente en fruit te laten eten. Zo organiseerden we eerder een groentebingo in onze winkels en hadden we een samenwerking met de Reis van Vijf. Om kinderen aan smaken te laten wennen hebben we een speciale ‘Durf jij Route’ ontwikkeld. Kinderen komen hierdoor in aanraking met smaken als zout, zoet, bitter, zuur en umami en proeven zoveel mogelijk gezonde producten uit het seizoen.

Lees meer Inklappen

Jumbo Foodcoach voor persoonlijk advies

Bij Jumbo willen we klanten zo persoonlijk mogelijk helpen met het maken van bewuste, verantwoorde en lekkere voedingskeuzes. In 2020 is de Jumbo Foodcoach app geïntroduceerd.

Op basis van een persoonlijk voedingsplan stelt de app passende maaltijden voor. De ingrediënten worden in de juiste portionering met één druk op de knop toegevoegd aan het boodschappenlijstje. Een automatische koppeling met Jumbo.com zorgt voor snelle thuisbezorging. Met de app hebben we ervaring opgedaan bij de A-selectie van voetbalvereniging PSV en de wielrenners van Team Jumbo-Visma. De bredere introductie van de Jumbo Foodcoach app vindt momenteel plaats. Inmiddels is de app beschikbaar voor klanten die actief wielrennen, hardlopen of hockeyen, en breiden we verder uit naar andere sporten.

Lees meer Inklappen

Zien bewegen, doet bewegen!

In 2018 committeerde Jumbo zich voor minimaal vijf jaar als hoofdsponsor van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo-Visma. Sportieve talenten krijgen zo de kans om te excelleren.

Bovendien is Team Jumbo-Visma een belangrijke ambassadeur voor Jumbo op het vlak van gezond leven. Met inspiratie en tips inspireren we om te bewegen en gezond te eten. De sporters van Team Jumbo-Visma inspireren onze klanten om te kiezen voor een gezonde levensstijl. Zij doen dit met tips om meer te bewegen en door het delen van hun favoriete recepten. Begin 2020 hebben zij meegewerkt aan een campagne op sociale media over dit thema.

Lees meer Inklappen

Nationaal Preventieakkoord

Jumbo volgt de richtlijnen van het Nationaal Preventieakkoord. In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend door 70 partijen. Mede namens Jumbo onderschrijft ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) het akkoord.

Het akkoord zet in op het terugdringen van overgewicht, problematisch alcoholgebruik en roken, met als doel om de gezondheid van alle Nederlanders te verbeteren. Het Nationaal Preventieakkoord beschrijft een aantal ambitieuze ambities en per onderwerp worden maatregelen uitgevoerd.

Lees meer Inklappen