Terug

Lokaal betrokken

Jumbo staat als familiebedrijf en supermarktketen midden in de samenleving. Overal waar we actief zijn, stellen we ons op als een goede buur. We realiseren ons dat onze winkels meer zijn dan alleen een plek om boodschappen te doen. Vaak hebben ze ook een sociale rol in de wijk. Wij dragen graag bij aan het prettiger maken van de buurten waarin we actief zijn.

Onze aanpak

  • Schone en veilige buurt: basis op orde

  • Zorgen voor de buurt: iedere dag betrokken

  • Steunen van initiatieven

We investeren in een veilige, prettige en schone omgeving. Daar werken we bewust aan mee, samen met de andere partijen in een winkelgebied. Geluidsoverlast door laden en lossen in een woonomgeving dringen we bijvoorbeeld zoveel mogelijk terug. Onze winkels zijn meestal centrale ontmoetingsplekken in de buurt. Met betrokken medewerkers die weten wat er speelt en helpen als dat nodig is. We steunen lokale initiatieven die in lijn zijn met onze bedrijfswaarden, door middel van sponsoring, het bijdragen aan campagnes of persoonlijke betrokkenheid van onze medewerkers. Met persoonlijke aandacht voor onze klanten zorgen we ervoor dat we élke dag betrokkenheid tonen.

Onze doelstellingen & resultaten

De impact van onze inspanningen meten we sinds 2020 aan de hand van de klanttevredenheid op specifiek lokale betrokkenheid. Deze score staat in 2020 op 44 procent. Helaas konden in 2020 veel lokale initiatieven – denk aan activiteiten met sportclubs – niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. In 2021 wordt de doelstelling bepaald voor de komende jaren.

Onze acties

Een fijne, prettige buurt

Onze winkels investeren in een schone, prettige buurt. Bijvoorbeeld door (geluids-)overlast te beperken in de steden waarbij elektrische bezorgwagens worden gebruikt, of door acties te organiseren tijdens de Landelijke Opschoondag.

Daarnaast zetten onze winkels graag een stap extra. Jumbo ondernemers en filiaalmanagers weten als geen ander wat er speelt in de wijk. Met deze kennis bepalen zij welke relevante lokale activiteiten en initiatieven baat kunnen hebben bij ondersteuning door de winkel. Vanzelfsprekend putten zij daarbij ruimschoots uit de inzichten van de winkelmedewerkers. Zij kennen immers de buurt en staan dagelijks in contact met onze klanten. Zo organiseren veel Jumbo winkels (statiegeld)acties voor lokale goede doelen, sportverenigingen of speeltoestellen in de wijk.

Lees meer Inklappen

Samenwerking Voedselbanken Nederland

Jumbo werkt al jarenlang samen met Voedselbanken Nederland. Inmiddels doneren ruim 400 Jumbo winkels en meerdere distributiecentra aan bijna 170 voedselbanken.

In 2020 zag Voedselbanken Nederland een toename in het aantal klanten. Jumbo heeft daarom in april samen met haar leveranciers de Koningsontbijt-pakketten (Koningsontbijt kon niet doorgaan i.v.m. corona) gedoneerd en deelgenomen aan de Stay Safe & Geef Statiegeldcampagne van Voedselbanken Nederland. Klanten van Jumbo hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om statiegeld te schenken. In totaal is €50.000 ingezameld.

Lees meer Inklappen

Tegengaan van eenzaamheid

Jumbo heeft zich aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. We realiseren ons goed dat onze winkels als belangrijke ontmoetingsplek fungeren en zodoende een rol hebben in het tegengaan van eenzaamheid. Naast dat we aanjager zijn van de landelijke organisatie, organiseren we vanuit Jumbo diverse activiteiten door het jaar heen.

In 2019 hebben we de Kletskassa in het leven geroepen, bedoeld om een extra contactmoment te creëren in onze winkels. Inmiddels zijn er tien Kletskassa's te vinden op verschillende locaties in het land. In de Week tegen Eenzaamheid 2020 introduceerde Jumbo de kletspakketten. Dit zijn maaltijdpakketten met een weggeefbakje en kaartje om klanten te inspireren iets lekkers te koken voor iemand die wel wat aandacht of een kletspraatje kan gebruiken. Mensen willen vaak wel iets doen voor een ander, maar weten niet zo goed wát ze kunnen doen. Een zelfgemaakte maaltijd kan een mooie aanleiding zijn voor een praatje.

Ook ontstaan lokale initiatieven, zoals in Vlijmen waar samen met de stichting Alles voor Mekaar de ‘Hallo! Alles voor Mekaar - koffiecorner’ is geopend. Ouderen kunnen hier terecht voor hulp van professionals en vrijwilligers die aan de stichting zijn verbonden. Jumbo Utrecht Merelstraat werkt samen met Oma’s Soep. Dit is een initiatief dat ouderen en studenten samenbrengt door middel van het maken van soep. Jumbo doneert producten voor deze heerlijke soepen, die vervolgens worden klaargemaakt door ouderen en jongeren samen. Bij Jumbo Amsterdam Buitenveldertselaan zitten vijfenzestigplussers achter de kassa. Deze collega’s stellen het erg op prijs om na hun pensionering actief te blijven. En Jumbo Foodmarkt Breda bracht in de Week tegen Eenzaamheid tientallen appeltaartjes langs bij een verzorgingscentrum in de buurt.

Lees meer Inklappen

Gezonde levensstijl promoten

Bij Jumbo uiten we onze lokale betrokkenheid graag door initiatieven te ondersteunen op het terrein van lekker en gezond eten, sport en bewegen.

Zo organiseren we eens per jaar de lokale actie ‘Sparen voor je sportvereniging’, organiseren we samen met onze winkels jaarlijks het Koningsontbijt voor miljoenen kinderen in Nederland. En nemen winkels het initiatief om bijvoorbeeld tijdens een lokale Avondvierdaagse, gezonde producten uit te delen en regionale sportevenementen te sponsoren.

Lees meer Inklappen

Initiatieven van medewerkers

Naast sponsoring van lokale sportclubs, goede doelen en evenementen, moedigen we winkelmedewerkers aan om ook zelf met ideeën en initiatieven te komen.

Hieruit zijn allerlei mooie initiatieven geboren, zoals statiegeldacties, kledingcontainers bij winkels en lokale deelname aan actie zoals Swim to Fight Cancer.

Lees meer Inklappen