Terug

Gezonde producten en gezonde levensstijl

De klant van vandaag wil lekker eten, vindt gezondheid belangrijk, wil makkelijk en bewust kunnen kiezen en niet te veel betalen. Daarom maken we bij Jumbo lekker en gezond eten voor iedereen bereikbaar.

Onze aanpak

  • Lekkere, gezonde en betaalbare producten

  • Klanten helpen en inspireren bij gezondere keuzes

  • Stimuleren van een gezonde en actieve levensstijl

De vraag naar lekker, gezond en duurzamer eten houdt onverminderd aan. Tegelijkertijd willen klanten hier niet te veel voor betalen. Bij Jumbo zijn we ervan overtuigd dat lekker en gezond eten makkelijk en betaalbaar kan zijn. Met een uitgebreid en steeds gezonder assortiment helpen we klanten bij het maken van gezondere keuzes.

Een gezondere keuze begint met een gevarieerd eetpatroon. We helpen onze klanten hierbij vanuit de basis, bijvoorbeeld met lekkere recepten in lijn met de Schijf van Vijf. Ook stimuleren we onze klanten vaker te kiezen voor een plantaardig alternatief; goed voor de gezondheid én de leefomgeving. Daarnaast geloven we in het belang van een actieve levensstijl. Zien bewegen, doet bewegen. Daarom zetten we de topsporters van Team Jumbo-Visma in als ambassadeurs op dit terrein. 

Hier vind je meer informatie over onze doelstellingen en resultaten met betrekking tot gezondheid.

Onze acties

Gezonder huismerkassortiment

Bij Jumbo maken we ons aanbod steeds gezonder. In ons assortiment voeren we voortdurend aanpassingen door, bijvoorbeeld door de hoeveelheden groente en fruit en volkoren(vezels) te vergroten, de suiker-, zout-  en (verzadigd) vetgehaltes omlaag te brengen, de portiegrootte te wijzigen of een plantaardige alternatief aan te bieden. 

Onze gemaksmaaltijden bevatten meer groente en minder zout én we maken het voor onze klanten eenvoudiger om vezelrijke varianten te kiezen, bijvoorbeeld door het aanbod volkoren pizzabodems en verse volkorenpasta’s uit te breiden. Ook hebben we nieuwe maaltijdpakketten ontwikkeld met Nutri-Score A of B.

Bij het ontwikkelen en aanpassen van ons huismerkassortiment streven we naar verbetering van de Nutri-Score prestatie. Het Jumbo Foodcollege speelt hierin een belangrijke rol. Speciale Nutri-Score workshops voor assortimentsmanagers en inkopers zorgen voor de juiste kennisontwikkeling bij Jumbo medewerkers.

We monitoren het gehalte suiker, zout (natrium) en verzadigd vet per verkocht product van onze huismerkproducten. Hiermee identificeren uitschieters en pakken deze als eerste aan. Tevens geeft ons inzicht in de status per productgroep en onze prioriteiten kunnen bepalen of aanscherpen. Oftewel: met welke productgroep we per direct aan de slag moeten. Verschillende producten zijn verbeterd in voedingswaarde, zoals de kroepoek en de vega filet american.

De huidige brancheafspraken voor het natriumgehalte in vleesproducten, vleesvervangers en sauzen zijn in ons assortiment doorgevoerd. Dit geldt ook voor de suikernormen voor frisdranken. Via het CBL hebben we ons gecommitteerd aan het Nationaal Preventieakkoord en daarmee aan de opvolging van de huidige branche-afspraken, te weten de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Vanaf 2023 wordt de NAPV door Jumbo als uitgangspunt gehanteerd bij productontwikkeling en  productverbetering.

Gemiddeld bevat iedere Schijf van Vijf productgroep bij Jumbo, 36 procent aan Schijf van Vijf producten. We hebben als doel om in elk segment een Schijf van Vijf product beschikbaar te hebben. 22% van ons huismerkassortiment valt binnen de Schijf van Vijf (analyse o.b.v. 7.000 van de 10.000 huismerkproducten).

Lees meer Inklappen

Nutri-Score: voedselkeuzelogo

Nutri-Score is het  voedselkeuzelogo voor consumenten dat is afgebeeld op productverpakkingen. Hiermee wordt het voor klanten mogelijk om dezelfde soort producten simpel en snel te vergelijken en te kiezen voor een product met een betere samenstelling. Met vijf kleuren (groen naar rood) en letters (A tot E) geeft de score een oordeel over de voedingswaarde van een product

We gebruiken Nutri-Score als aanvulling op de Schijf van Vijf en het is een leidraad om onze klanten te helpen bij het maken van gezondere keuzes.  Jumbo gebruikt Nutri-Score ook als criteria om haar huismerkproducten gezonder te maken. Zo zijn alle maaltijdpakketten die we in de winkel aanbieden inmiddels voorzien van Nutri-Score A of B.

Jumbo gebruikt Nutri-Score ook als criteria om haar huismerkproducten gezonder te maken. Zo zijn alle maaltijdpakketten die we in de winkel aanbieden inmiddels voorzien van Nutriscore A of B.

Lees meer Inklappen

Vergroten verkoop gezonder aanbod

Jumbo heeft zichzelf als doel gesteld de verkoop van het gezonde aanbod verder te vergroten. Onder gezond aanbod verstaan we onze huismerkproducten met een Nutri-Score A en B (scores gebaseerd op versiecriteria Nutriscore 21/07/2021). 

In 2022 was het (omzet)aandeel gezonde huismerkproducten 50 procent. Het is ons doel om dit verder te vergroten in 2023 met 2%.  Op basis van het nieuwe Nutri-Score algoritme voeren we in 2023  een nieuwe nulmeting uit met bijbehorende herziening van onze doelstellingen.

 Jumbo helpt klanten dagelijks om voor gezonde producten te kiezen. Zo vermelden we op de verpakkingen van Jumbo Huismerk altijd de voedingswaarden, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de portiegrootte. Het aanbod van groenten en fruit heeft een nadrukkelijke plek in onze winkels en is onderdeel van onze kies & mix. Op de broodafdeling zijn volkorenvarianten duidelijk herkenbaar aan de letter ‘V’. Ook gebruiken we de vezelmeter op de verpakking om klanten te informeren over vezels in het product (‘weinig tot veel vezels’).

Naast het vermelden van Nutri-Score komen bij Jumbo voortaan alleen gezondheidsclaims op producten binnen de Schijf van Vijf.

Het assortiment bij de kassa bestaat gemiddeld uit 1 plank gezondere tussendoortjes en/of non-food artikelen. We maken ruimte voor gezondere producten zoals groente- en fruitsnacks en ongezouten noten.
Daarnaast is in veel van onze winkels gratis koffie, thee en water beschikbaar voor onze klanten.

Ook met ons actieaanbod leggen we steeds meer nadruk op bewuste voeding en gezondere alternatieven. We maken het bijvoorbeeld eenvoudiger om meer groente en fruit te consumeren door producten in deze categorie in elk seizoen standaard op te nemen in ons Kies & Mix aanbod. Zo’n 50 procent van ons actieaanbod bestaat inmiddels uit versassortiment, zoals groente en fruit, brood, broodbeleg, vlees, zuivel, vis en vegetarische of plantaardige producten. Binnen onze aanbiedingen lichten we ook de gezondere variant uit. Zo lopen bij een aanbieding op cola altijd de light en zero varianten mee. 

Lees meer Inklappen

Inspiratie en tips

We bieden onze klanten dagelijks veel inspiratie en tips om gezonder te eten, in zowel ons magazine, op Jumbo.com, op de winkelvloer, via de nieuwsbrief of via de Jumbo-app. Met onze recepten helpen we klanten om gezondere keuzes te maken. 

De professionele Jumbo Foodcoach app is overgedragen aan Team Jumbo-Visma, dat zich als nieuwe eigenaar volledig richt op het geven van uitgebalanceerde voedingsadviezen voor onder andere topsporters. Zelf blijven we functionaliteiten van de klantenapp benutten, via onze website jumbo.com en in de Jumbo app, maar dan toegespitst op bredere klantgroepen. We willen onze klanten laten zien dat het niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn om een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Op Jumbo.com hebben we de informatie bij onze producten verder uitgebreid. Het is voor klanten makkelijker om voedingsmiddelen te vinden die bijvoorbeeld vezelrijk, plantaardig of koolhydraatarm zijn.

Een aantal keer per jaar zetten we een gezonde leefstijl extra in de spotlight. In de campagne ‘Een tikkie gezonder’ hebben we bijvoorbeeld aan de hand van 'wissels’ speciaal aandacht gegeven aan gezondere producten. Hierbij worden niet Schijf van Vijf producten gewisseld voor producten die er wel in vallen. 

Lees meer Inklappen

Jumbo Foodcollege

De nauwe samenwerking tussen Jumbo en La Place biedt unieke kansen om lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar te maken voor iedereen. Met het kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum Jumbo Foodcollege werkt Jumbo samen met La Place aan nieuwe en verbeterde recepturen en producten. 

Zo zijn er steeds meer versbereide, lekkere en gezonde maaltijden beschikbaar in onze winkels en kunnen klanten vaker kiezen voor gezondere alternatieven, zoals volkorenvarianten voor brood of pasta. Onze Jumbo Foodcollege heeft in 2022 ruim 500 gezondere innovaties en nieuwe recepturen ontwikkeld die hun weg hebben gevonden naar het Jumbo winkelschap en de La Place restaurants. Dat is ook terug te zien in de verdere uitbreiding van de Verskeukens in de Jumbo winkels, met onder meer lekkere, gezonde en ter plekke bereide maaltijden die zijn geïnspireerd op de seizoenen. Te denken valt aan gekoelde en ongekoelde verspakketten, La Place soepen, thee, tapas en seizoensassortiment en de introductie van nieuwe Verskeukens Vega, Mexicaans, Aziatisch en warme broodjes in onder meer de nieuwe Jumbo Foodmarkten in Dordrecht en Naaldwijk. Jumbo Foodcollege kijkt specifiek naar mogelijkheden om van restanten uit de winkel nieuwe producten en gerechten te maken, en zo voedselverspilling tegen te gaan. In 2022 zijn op die wijze bijvoorbeeld de wentelteefjestaart op basis van oud brood ontwikkeld en croissantmuffins bereid van onverkochte croissants.

Lees meer Inklappen

Lekker plantaardig

We vinden dat gezonder en duurzamer eten begint met een goede basis, die steeds meer bestaat uit plantaardige producten. 

Daarom ondersteunen we actief de eiwittransitie naar een meer plantaardig voedingspatroon. In lijn met de Nationale Eiwitstrategie willen we dat in 2030 50% van onze verkochte eiwitten plantaardig is en maximaal 50% afkomstig van dierlijke eiwitten. Wij hebben in 2023 een nulmeting uitgevoerd en 32% van onze verkoop in 2022 bestond uit plantaardige eiwitten en 68% bestond uit dierlijke eiwitten. Meer informatie hierover vind je via ‘eiwittransitie’ op de pagina: https://www.jumborapportage.com/Aandachtspunt_duurzameketen

Lees meer Inklappen

Dieet wensen

Bij Jumbo kunnen klanten terecht voor een uitgebreid assortiment van glutenvrije en lactosevrije producten onder de noemer ‘Lekker Vrij van Gluten’ en ‘Lekker Vrij van Lactose’.

Geschikt voor iedereen die dit in zijn dieet heeft. De lijn bestaat uit verschillende producten voor elk moment van de dag zoals glutenvrije broodmix, pasta, brood, havermout, crackers, hagelslag en een ruim aanbod aan lactosevrije zuivel.

Lees meer Inklappen

Sport en voeding

In 2018 committeerde Jumbo zich voor minimaal vijf jaar als hoofdsponsor van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo-Visma. Sportieve talenten krijgen zo de kans om te excelleren. 2023 is het laatste jaar waarin Jumbo  hoofdsponsor is.

Bovendien is Team Jumbo-Visma een belangrijke ambassadeur voor Jumbo op het vlak van gezond leven. Met inspiratie en tips inspireren de sporters onze klanten om meer te bewegen en gezonder te eten.

In 2021 kondigden we een partnership aan met sportkoepel NOC*NSF. De samenwerking richt zich op het gezonder maken van Nederland door middel van sport en goede voeding. Er zijn initiatieven gestart, zoals een nieuw leerprogramma over voeding, gezondheid en sport. Als partner hebben we ons verbonden aan de NOC*NSF Nationale Sportweek.

Lees meer Inklappen

 Gezonde kids

Jumbo richt zich bewust op lekkere en gezonde producten voor kinderen en stimuleert een gezonde leefstijl voor deze doelgroep.

In onze assortimentsontwikkeling hanteren we strenge criteria. Eind 2017 zijn we gestopt met het gebruik van zogenoemde ‘branded characters’ op ongezonde producten. In 2018 is dit initiatief branche-breed opgepakt. Bovendien gebruiken we in de ontwikkeling  de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zoals deze ook worden benoemd in het Nationaal Preventieakkoord. In België hebben we de Belgian Pledge ondertekend, een verzameling richtlijnen rondom verantwoorde reclame bedoeld voor kinderen. We betrekken onze Raad van kinderen bij productontwikkeling voor kinderen.

We vinden het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met gezonde voeding. Zo hebben we er in onze winkels een gewoonte van gemaakt om kinderen gratis fruit aan te bieden. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten om kinderen spelenderwijs gezonder te laten eten en vooral vaker voor groente en fruit te kiezen. Zo hebben we de ‘Smaakchallengers’  winkelroute ontwikkeld. Op inspirerende wijze leren kinderen zo nieuwe smaken en gezonde producten ontdekken.

Jumbo is sponsor van het Koningsontbijt: een lekker en gezond ontbijt voorafgaand aan de jaarlijkse Koningsspelen voor ruim 1 miljoen basisschoolkinderen. Op een feestelijke manier laten we kinderen ervaren hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten. Het Koningsontbijt is volledig in lijn met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

Lees meer Inklappen

Samenwerken voor een gezonder Nederland

In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend door 70 partijen. Het akkoord zet in op het terugdringen van overgewicht, problematisch alcoholgebruik en roken, met als doel om de gezondheid van alle Nederlanders te verbeteren.

Het Nationaal Preventieakkoord beschrijft een aantal ambitieuze ambities en per onderwerp worden maatregelen uitgevoerd. Mede namens Jumbo onderschrijft ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) het akkoord. Zodoende volgen we nauwgezet de richtlijnen die in het akkoord zijn vastgelegd.

Daarnaast participeren we in een onderzoeksproject dat zich richt op het stimuleren van gezonde en duurzame keuzes met behulp van transparante communicatie. Dit doen we samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research.

Lees meer Inklappen

Goed in je vel, lekker aan het werk

Om een prettige werkomgeving te kunnen bieden, investeren we in de vitaliteit en gezondheid van onze medewerkers. Dit doen we onder de noemer ‘Goed in je vel, lekker aan het werk’.

In dat kader bieden we onze collega’s bijvoorbeeld gratis fruit, leefstijlprogramma’s, online trainingen en een cursus Stoppen met roken aan. Met een eigen fietsregeling en wandelroutes en work-outs voor thuis besteden we extra aandacht aan beweging. Op het hoofdkantoor in Veghel hebben we een Jumbo Gym.

Lees meer Inklappen