Gezondheid

We merken dat steeds meer consumenten kiezen voor bewust en gezond eten, dat bovendien ook lekker is. Het maken van verantwoorde keuzes is niet altijd makkelijk. Jumbo wil de consument hierbij helpen en laten zien dat lekker en gezond eten niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn.

Onze aanpak

Veel voedsel dat we in Nederland eten, komt uit de supermarkt. Bij Jumbo voelen we ons verantwoordelijk om klanten te helpen bij het maken van een bewuste keuze. Dat begint bij de producten die we verkopen, maar gaat ook over de inspiratie die we bieden in de winkel. Ons doel is om lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar te maken voor iedereen. Als houvast in onze aanpak gebruiken we de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Op basis van deze richtlijnen definiëren we gezond eten als volgt: meer en vaker groente en fruit, meer volkoren (vezels), minder suiker, zout en vet, variëren met vegetarisch en een bewuste portiegrootte.

We gaan als volgt te werk

Jumbo wil klanten inspireren om een bewuste keuze te maken. Dat doen we met:

  1. goede, betaalbare producten makkelijk bereikbaar voor zoveel mogelijk mensen;

  2. een gevarieerd en inspirerend aanbod, dat uitnodigt om nieuwe keuzes te maken;

  3. lifestyle en personalisatie, waarbij we rekening houden met persoonlijke wensen en behoeften.

Onze acties

Gezonder aanbod Jumbo Huismerk

Daarbij ligt de nadruk op het terugdringen van suiker, zout en vet, het toevoegen van meer vezels, het stimuleren van meer groente- en fruitconsumptie en het bieden van lekkere, plantaardige alternatieven. We richten ons hier op het hele aanbod vers vlees, ontbijtgranen, frisdranken, aardappelen, brood, kaas en zuivel.

Vegetarische alternatieven

Inmiddels zijn er vijftig producten beschikbaar onder dit merk, als alternatief voor vlees en vis. Tientallen nieuwe recepturen uit onze Jumbo Foodmarkt keukens zijn beschikbaar om zo zelf aan de slag te gaan met vegetarisch koken. Dit zorgt voor genoeg inspiratie tijdens Veggie Monday, Want elke maandag koken en eten we bij Jumbo vegetarisch!

Groente en fruit in de spotlights

Met het vermelden van het percentage dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente op verpakkingen zet Jumbo groente en fruit in de spotlights. Daarnaast maken we meer ruimte in het schap voor gezondere producten zoals groente- en fruitsnacks.

Jumbo Food College powered by La Place

Met het kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum - Jumbo Food College powered by La Place - zet Jumbo samen met La Place in op nieuwe en verbeterde recepturen en producten. Zo zijn er steeds meer versbereide, lekkere en gezonde maaltijden beschikbaar in onze winkels en vinden klanten meer gezondere alternatieven, zoals volkorenvarianten voor brood of pizza.  

Variatie in de keuken

Maar lekker en gezond eten betekent ook gevarieerd eten. Jumbo biedt op dat vlak steeds meer inspiratie. Klanten hebben behoefte aan tips, informatie en adviezen om heerlijke, gezonde gerechten te maken. Ook laten we onze klanten in de winkels kennismaken met gezonde(re) alternatieven. Naast inspiratie in de winkels gebruikt Jumbo ook haar digitale platform Jumbo.com en het Hallo Jumbo magazine om klanten te inspireren. Klanten hebben daar toegang tot een rijkdom aan lekkere en gezonde recepten en informatie over voeding.

Acties in de winkel

Zo heeft het AGF-aanbod een nadrukkelijke plek in onze winkels. Op de broodafdeling liggen de volkoren varianten duidelijk in het zicht en is er bij onze kassa’s altijd één schap volledig gevuld met gezonde snacks. Ook bieden we inmiddels in circa 330 van onze winkels gratis fruit aan voor kinderen. Een aantal winkels heeft zelfs een diëtist beschikbaar voor klanten. Zo maken onze klanten bewust en onbewust kennis met allerlei lekkere en gezonde opties.

Dagelijkse hoeveelheid op de verpakking

Dit doen we met behulp van aangepaste verpakkingen. Zo vermelden we op de verpakkingen van het Jumbo Huismerk altijd de voedingswaarden, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de portiegrootte. We werken aan de introductie van een voedselkeuzelogo, die klanten op een laagdrempelige wijze gaat helpen om verantwoord te kiezen.

Koningsontbijt

We sponsoren bijvoorbeeld het jaarlijkse Koningsontbijt voor circa 1,2 miljoen basisschoolkinderen. Voorafgaand aan de sportieve activiteiten tijdens de Koningsspelen, trakteren we de kinderen op een lekker en gezond ontbijt, samengesteld volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Ook doet Jumbo regelmatig een beroep op bekende, door ons gesponsorde sporters, om op te treden als rolmodel voor een gezond leven waarin bewuste voeding en voldoende beweging centraal staan.

Jumbo Foodcoach voor persoonlijk voedingsadvies

Jumbo heeft hiervoor de Jumbo Foodcoach-app ontwikkeld. Deze app geeft gepersonaliseerde ondersteuning bij het maken van lekkere én gezonde voedingskeuzes. Op basis van een persoonlijk voedingsplan stelt de app passende maaltijden voor. De ingrediënten worden in de juiste portionering, met één druk op de knop toegevoegd aan het boodschappenlijstje. Een automatische koppeling met Jumbo.com zorgt voor snelle thuisbezorging. Gebruikers kunnen via de app ook advies vragen aan een voedingscoach. De app is op dit moment alleen beschikbaar voor de spelers van PSV en de wielrenners van team Jumbo-Visma. Stap voor stap gaat Jumbo verschillende functionaliteiten van de app beschikbaar maken voor klanten.