Terug

Gezonde producten en gezonde levensstijl

De klant van vandaag wil lekker eten, vindt gezondheid belangrijk, wil makkelijk en bewust kunnen kiezen en niet te veel betalen. Daarom maken we bij Jumbo lekker en gezond eten voor iedereen bereikbaar.

Onze aanpak

  • Lekkere, gezonde en betaalbare producten

  • Klanten helpen en inspireren bij gezondere keuzes

  • Stimuleren van een gezonde en actieve levensstijl

De vraag naar lekker, gezond en duurzamer eten houdt onverminderd aan. Tegelijkertijd willen klanten hier niet te veel voor betalen. Bij Jumbo zijn we ervan overtuigd dat lekker en gezond eten makkelijk en betaalbaar kan zijn. Met een uitgebreid en steeds gezonder assortiment helpen we klanten bij het maken van gezondere keuzes.

Een gezondere keuze begint met een gevarieerd eetpatroon. We helpen onze klanten hierbij vanuit de basis, bijvoorbeeld met lekkere recepten in lijn met de Schijf van Vijf. Ook stimuleren we onze klanten vaker te kiezen voor een plantaardig alternatief;  goed voor de gezondheid én de leefomgeving. Daarnaast geloven we in het belang van een actieve levensstijl. Zien bewegen, doet bewegen. Daarom zetten we de topsporters van Team Jumbo-Visma in als ambassadeurs op dit terrein. Met hulp van de Jumbo Foodcoach helpen we klanten om in kleine stapjes gezonder te eten én geven we sporters advies op maat om op deze manier hun sportprestaties te verbeteren.

Hier vind je meer informatie over onze doelstellingen en resultaten met betrekking tot gezondheid.

Onze acties

Gezonder huismerkassortiment

Bij Jumbo maken we ons aanbod steeds gezonder. In ons assortiment voeren we voortdurend aanpassingen door, bijvoorbeeld door de hoeveelheden groente en fruit en volkoren(vezels) te vergroten, de suiker-, zout-  en (verzadigd) vetgehaltes omlaag te brengen, de portiegrootte te wijzigen of een vegetarisch alternatief voor een vleesproduct aan te bieden. Onze gemaksmaaltijden bevatten meer groente en minder zout én we maken het voor onze klanten eenvoudiger om vezelrijke varianten te kiezen, bijvoorbeeld door het aanbod volkoren pizzabodems en verse volkorenpasta’s uit te breiden.

We monitoren het gehalte suiker, zout (natrium) en verzadigd vet per verkocht product van onze huismerkproducten. Hiermee identificeren uitschieters en pakken deze als eerste aan.  Tevens geeft ons inzicht in de status per productgroep en onze prioriteiten kunnen bepalen of aanscherpen. Oftewel: met welke productgroep we per direct aan de slag moeten.

De huidige brancheafspraken voor het natriumgehalte in vleesproducten, vleesvervangers en sauzen zijn in ons assortiment doorgevoerd. Dit geldt ook voor de suikernormen voor frisdranken. Via het CBL hebben we ons gecommitteerd aan het Nationaal Preventieakkoord en daarmee aan de opvolging van de huidige branche-afspraken, te weten de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Vanaf  de 2e helft van 2022 wordt de NAPV door Jumbo als uitgangspunt gehanteerd bij productontwikkeling en  productverbetering.

Gemiddeld bevat iedere Schijf van Vijf productgroep bij Jumbo, 36 procent aan Schijf van Vijf producten. We hebben als doel om in elk segment een Schijf van Vijf product beschikbaar te hebben. 22% van ons huismerkassortiment valt binnen de Schijf van Vijf (analyse o.b.v. 7.000 van de 10.000 huismerkproducten).

Lees meer Inklappen

Nutriscore: voedselkeuzelogo

Nutri-Score is het nieuwe voedselkeuzelogo voor consumenten dat is afgebeeld op productverpakkingen. Hiermee wordt het voor klanten mogelijk om in één oogopslag te zien hoe gezond een product is. Met vijf kleuren (groen naar rood) en letters (A tot E) geeft de score een oordeel over de voedingswaarde van een product. Zo wordt het een stuk makkelijker om producten te vergelijken.

Nutriscore wordt eind 2022 breed geïntroduceerd in Nederland. Inmiddels zijn we gestart met de implementatie va Nutriscore op het Jumbo Huismerk. In 2022 breiden we dit stapsgewijs uit. Inmiddels is het logo zichtbaar op verschillende verpakkingen, zoals ontbijtgranen, ons to go assortiment, maaltijdpakketten en diverse borden.

Jumbo gebruikt Nutri-Score ook als criteria om haar huismerkproducten gezonder te maken. 

Zo zijn alle maaltijdpakketten die we in de winkel aanbieden inmiddels voorzien van Nutriscore A of B.

Lees meer Inklappen

Vergroten verkoop gezonder aanbod

Jumbo heeft zichzelf als doel gesteld de verkoop van het gezonde aanbod verder te vergroten. Onder gezond aanbod verstaan we onze huismerkproducten met een Nutri-Score A en B (scores gebaseerd op versiecriteria Nutriscore 21/07/2021). In 2021 is het omzetaandeel gezonde huismerkproducten 51 procent. Het is ons doel om dit verder te vergroten naar 58 procent in 2025. Jumbo is van plan de scope uit te breiden, namelijk van huismerken naar alle merken in het schap, hiervoor wordt in 2022 een 0-meting uitgevoerd. Op dit moment is het huismerkaandeel 41% van onze totale verkoop.

Jumbo helpt klanten dagelijks om voor gezonde producten te kiezen. Zo vermelden we op de verpakkingen van Jumbo Huismerk altijd de voedingswaarden, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de portiegrootte. Het aanbod van groenten en fruit heeft een nadrukkelijke plek in onze winkels en is onderdeel van onze kies & mix. Op de broodafdeling zijn volkorenvarianten duidelijk herkenbaar aan de letter ‘V’. Ook gebruiken we de vezelmeter op de verpakking om klanten te informeren over vezels in het product (‘weinig tot veel vezels’).

Het assortiment bij de kassa bestaat gemiddeld uit 1 plank gezondere tussendoortjes en/of non-food artikelen. We maken ruimte voor gezondere producten zoals groente- en fruitsnacks en ongezouten noten.
Daarnaast is in onze winkels gratis koffie, thee en water beschikbaar voor onze klanten.

Ook in onze aanbiedingen lichten we de gezondere variant uit. Zo lopen bij een aanbieding op cola altijd de light en zero varianten mee. Groenten en fruit zijn jaarrond onderdeel van onze aanbiedingen. Daarnaast bestaat 50 procent van onze promo’s uit versassortiment, zoals groente en fruit, brood, broodbeleg, vlees, zuivel, vis en vegetarische/veganistische producten.

Lees meer Inklappen

Inspiratie en tips

We bieden onze klanten dagelijks veel inspiratie en tips om gezonder te eten, in zowel ons magazine, op Jumbo.com, via de nieuwsbrief of in de app. Ook krijgen klanten die de Foodcoach app én Jumbo Extra app gebruiken extra punten bij aankoop van gezonde producten, deze zijn altijd aangegeven met een geel appeltje. Schijf van Vijf producten zijn gemakkelijk te kiezen in de Foodcoach app en op de landingspagina foodcoach. Verder vind je in de Jumbo Foodcoach app receptinspiratie, waarvan 66 procent van de recepten binnen de Schijf van Vijf valt.

Een aantal keer per jaar zetten we een gezonde leefstijl extra in de spotlight. In de campagne ‘Een tikkie gezonder’ van februari tot maart 2022 heeft Jumbo met behulp van de zogeheten ‘Gouden Wissels’ - Schijf van Vijf producten uitgelicht voor de klant. Hierbij worden niet Schijf van Vijf producten gewisseld voor producten die er wel in vallen. Via TV-commercial, op de winkelvloer, via de socials, via Jumbo.com en via de Jumbo Foodcoach app hebben we klanten gestimuleerd te wisselen.

Lees meer Inklappen

Jumbo Foodcollege

De nauwe samenwerking tussen Jumbo en La Place biedt unieke kansen om lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar te maken voor iedereen. Met het kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum Jumbo Foodcollege werkt Jumbo samen met La Place aan nieuwe en verbeterde recepturen en producten. Zo zijn er steeds meer versbereide, lekkere en gezonde maaltijden beschikbaar in onze winkels en kunnen klanten vaker kiezen voor gezondere alternatieven, zoals volkorenvarianten voor brood of pasta. Onze Jumbo Foodcollege heeft in 2021 ruim 400 gezondere innovaties en nieuwe recepturen ontwikkeld, waaronder voor pizza’s, waarin de hoeveelheid verzadigd vet aanzienlijk is teruggebracht.

Lekker plantaardig

Wij ondersteunen de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon. Op dit moment haalt de gemiddelde Nederlander 60% van zijn eiwitten uit dierlijke bronnen en 40% uit plantaardige bronnen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat deze percentages in 2030 omgekeerd moeten zijn. Een gevarieerd eetpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is goed voor de gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Het hele jaar door inspireren we onze klanten met lekkere recepturen en gerechten met vleesvervangers, peulvruchten, noten en groente en fruit. Ook nemen we actief deel aan de jaarlijkse Week Zonder Vlees.

Het uitgebreide assortiment vegan en vega producten van Jumbo bestaat uit meer dan 250 verschillende producten. Zo voeren we onder de vlag van Jumbo Huismerk de lijn ‘Lekker Veggie’ met meer dan 50 verschillende producten. In 2021 heeft Jumbo ook een plantaardige lijn verse producten in het zuivelschap geïntroduceerd; daartoe behoren tien verschillende producten voor uiteenlopende eetmomenten, van ontbijt tot toetje. We beantwoorden hiermee de toenemende behoefte van klanten aan plantaardige alternatieven voor dierlijke producten zoals melk.

Lees meer Inklappen

Dieet wensen

Bij Jumbo kunnen klanten terecht voor een uitgebreid assortiment van glutenvrije en lactosevrije producten onder de noemer ‘Lekker Vrij van Gluten’ en ‘Lekker Vrij van Lactose’.

Geschikt voor iedereen die dit in zijn dieet heeft. De lijn bestaat uit verschillende producten voor elk moment van de dag zoals glutenvrije broodmix, pasta, brood, havermout, crackers, hagelslag en een ruim aanbod aan lactosevrije zuivel.

Lees meer Inklappen

 Jumbo Foodcoach

Bij Jumbo willen we klanten zo persoonlijk mogelijk helpen met het maken van bewuste, verantwoorde en lekkere voedingskeuzes. Vanaf 2018 hebben we de Jumbo Foodcoach app geïntroduceerd voor achtereenvolgens verschillende top- en amateursporters. En sinds begin 2022 is de app beschikbaar voor al onze klanten.

Na het bewezen succes van Jumbo Foodcoach in de topsport, is de app verrijkt met nieuwe functionaliteiten waarmee klanten hun dagelijkse boodschappen op een eenvoudige manier een tikkie gezonder kunnen maken. Gebruikers kunnen met de zogenoemde productwissels eenvoudig een product vervangen door een alternatief dat past in de Schijf van Vijf. Daarvoor hoeven klanten enkel een product te scannen of in te vullen om een passend alternatief te vinden. Ook is het aanbod van recepten in de Jumbo Foodcoach app nog verder uitgebreid naar meer dan 1.500 gerechten. Met de ‘verras-me-knop’ kan gemakkelijk een weekmenu met gevarieerde én gezondere maaltijden voor het hele gezin worden samengesteld. De ingrediënten zijn met één druk op de knop toe te voegen aan de boodschappenlijst om te bestellen via Jumbo.com of om in de winkel te kopen.

Lees meer Inklappen

Sport en voeding

In 2018 committeerde Jumbo zich voor minimaal vijf jaar als hoofdsponsor van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo-Visma. Sportieve talenten krijgen zo de kans om te excelleren.

Bovendien is Team Jumbo-Visma een belangrijke ambassadeur voor Jumbo op het vlak van gezond leven. Met inspiratie en tips inspireren de sporters onze klanten om meer te bewegen en gezonder te eten.

In 2021 zijn we een verregaande samenwerking aangegaan met NOC*NSF. De sportkoepel werkt mee aan de ontwikkeling van Jumbo Foodcamp, een nieuw leerprogramma over voeding, gezondheid en sport voor trainers, coaches, kantinemedewerkers en bestuurders van alle ruim 25.000 Nederlandse sportverenigingen.

Lees meer Inklappen

 Gezonde kids

Jumbo richt zich bewust op lekkere en gezonde producten voor kinderen en stimuleert een gezonde leefstijl voor deze doelgroep.

In onze assortimentsontwikkeling hanteren we strenge criteria. Eind 2017 zijn we gestopt met het gebruik van zogenoemde ‘branded characters’ op ongezonde producten. In 2018 is dit initiatief branche-breed opgepakt. Bovendien gebruiken we in de ontwikkeling  de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zoals deze ook worden benoemd in het Nationaal Preventieakkoord. In België hebben we de Belgian Pledge ondertekend, een verzameling richtlijnen rondom verantwoorde reclame bedoeld voor kinderen. we betrekken onze Raad van kinderen bij productontwikkeling voor kinderen.

We ontwikkelen nieuwe modules voor kinderen. Zo is er in meer dan 400 winkels (winkels met klantprofiel gezinnen met kinderen) gratis fruit voor kinderen. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten om kinderen spelenderwijs gezonder te laten eten en vooral vaker voor groente en fruit te kiezen. Zo hebben we de ‘Smaakchallengers’  winkelroute ontwikkeld. Op inspirerende wijze leren kinderen zo nieuwe smaken en gezonde producten ontdekken.

Jumbo is bovendien sponsor van het Koningsontbijt: een feestelijk en gezond ontbijt voorafgaand aan de jaarlijkse Koningsspelen voor 1,2 miljoen basisschoolkinderen. Het ontbijt geeft voldoende energie voor een dag vol sport en spel en is in lijn met de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het partnership Koningsontbijt is tot en met 2023 verlengd.

Lees meer Inklappen

Samenwerken voor een gezonder Nederland

In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend door 70 partijen. Het akkoord zet in op het terugdringen van overgewicht, problematisch alcoholgebruik en roken, met als doel om de gezondheid van alle Nederlanders te verbeteren.

Het Nationaal Preventieakkoord beschrijft een aantal ambitieuze ambities en per onderwerp worden maatregelen uitgevoerd. Mede namens Jumbo onderschrijft ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) het akkoord. Zodoende volgen we nauwgezet de richtlijnen die in het akkoord zijn vastgelegd.

Daarnaast participeren we in een onderzoeksproject dat zich richt op het stimuleren van gezonde en duurzame keuzes met behulp van transparante communicatie. Dit doen we samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research.

Lees meer Inklappen

Goed in je vel, lekker aan het werk

Om een prettige werkomgeving te kunnen bieden, investeren we in de vitaliteit en gezondheid van onze medewerkers. Dit doen we onder de noemer ‘Goed in je vel, lekker aan het werk’.

In dat kader bieden we onze collega’s bijvoorbeeld gratis fruit, leefstijlprogramma’s, online trainingen en een cursus Stoppen met roken aan. Met een eigen fietsregeling en wandelroutes en work-outs voor thuis besteden we extra aandacht aan beweging. Op het hoofdkantoor in Veghel hebben we de Jumbo Gym geopend.

Lees meer Inklappen