Terug

Verpakkingen

Met de groei van de voedselproductie en de trend naar gemak, groeit ook het aantal verpakkingen. Voor verpakkingen worden waardevolle grondstoffen gebruikt, die veelal nog eenmalig worden ingezet en daarna ‘afval’ worden. We willen dat onze verpakkingen tot zo min mogelijk afval leiden. Daarom gaan we strijd aan met verpakkingsafval.

Onze aanpak: minder afval uit verpakkingen,
kleinere plastic voetafdruk

Het verpakken van producten is een uitdagend thema met diverse dilemma’s. Verpakkingen en plastic hebben in veel gevallen ook een belangrijke functie. Waar het gaat om gemak, om kwaliteit(behoud) van producten, maar ook om verspilling tegen te gaan. Bovendien zijn er veel verschillende meningen over duurzamere materiaalsoorten. Eén ding is zeker: we moeten toe naar minder afval uit verpakkingen en het verkleinen van onze plastic voetafdruk! En daar gaan we voor. Daarom hebben we onszelf als doel gesteld:

In 2025:

  • 20% minder verpakkingsmateriaal dan in 2017

  • Alle verpakkingen zijn waar mogelijk herbruikbaar en 100% recyclebaar

  • Alle plastic verpakkingsmateriaal bestaat voor 50% uit gerecycled plastics

  • Alle eenmalig te gebruiken plastic bestaat uit minimaal 35% uit gerecycled plastic

  • Fossiele plastics verminderen, door duurzaam geproduceerde biobased plastic te gebruiken, waar mogelijk en zinvol

  • Karton en papier is 100% FSC gecertificeerd

We gaan als volgt te werk:

We zetten in op het verminderen van afval uit verpakkingen en het verkleinen van onze plastic voetafdruk. Dat doen we door hergebruik en recycling zo makkelijk mogelijk te maken.

Jumbo zet in op:

  • Minder verpakken – we kijken waar we minder verpakkingen en minder verschillende soorten kunnen gebruiken. Dat doen we zowel op productniveau als bij onze secundaire en tertiaire verpakkingen. Denk hierbij aan verpakkingen die gebruikt worden om producten te bundelen of tijdens het transport.

  • Beter verpakken – we zetten in op meer recyclebare verpakkingen, gerecycled verpakkingsmateriaal, herbruikbare verpakkingen en verpakkingen uit één materiaalsoort. Ook dit doen we op productniveau en in de hele keten.

  • Méér dan verpakkingen – we zijn van mening dat we in het thema verpakkingen verder moeten kijken dan de verpakking van een product. Bij het inzetten op minder afval en een lagere plastic voetafdruk kijken we naar de hele keten en werken daarin samen met zowel afval producerende als afvalverwerkende partijen, zoals we dit bijvoorbeeld doen bij het drinkbekerproject.  

Acties

Van plastic naar natuurlijke etiketten op bio fruit

Met deze en andere maatregelen werkt Jumbo doelbewust aan het terugdringen van verpakkingsafval.

Van plastic zak naar banderol

Makkelijker weggooien voor de klant

De keuze van Jumbo voor zogeheten mono-materiaal maakt het gemakkelijker voor klanten, omdat dit materiaal niet langer gescheiden hoeft te worden. Jumbo heeft op veel huismerkverpakkingen bovendien al een weggooiwijzer staan om klanten te helpen de verpakking op de juiste manier weg te gooien.

27 miljoen drinkbekers op jaarbasis verduurzamen

Vanaf maart 2019 onderzoekt Jumbo waar en wanneer haar klanten en medewerkers gebruik maken van drinkbekers, met als doel om meer dan 27 miljoen drinkbekers op jaarbasis te verduurzamen. Van de Jumbo supermarkten tot Jumbo City, Jumbo Foodmarkt en het hoofdkantoor: op verschillende locaties wordt onderzocht welk materiaal in combinatie met inzamelingsmogelijkheden de hoeveelheid afval kan verminderen.

Lichtgewicht sinaasappelflesjes

Sinaasappelflesjes die worden gebruikt voor ons versgeperste sinaasappelsap zijn in gewicht teruggebracht en gemaakt van 50 procent gerecycled plastic. Een besparing van 20 KG minder plastic in 2019.

Plastic Pact

Onder de deelnemende partijen zijn supermarkten, plastic-producenten, milieuorganisaties, recyclers en financiële instellingen. De winst zit voor Jumbo in de samenwerking binnen de keten voor minder en betere afvalstromen. 

Afval inzameling in winkels

We willen de foliestroom zo transparant en karton zo onbedrukt mogelijk houden, zodat recycling makkelijker wordt. Indien folies of karton niet goed wordt verzameld, wordt het niet meegenomen.