Terug

Voedselverspilling

Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een belangrijk thema voor Jumbo. We willen de supermarkt zijn die zo min mogelijk voedsel weggooit.

Onze aanpak

  • Samenwerken in de keten

  • Derving terugdringen in distributie en winkels

  • Klanten voorlichten en inspireren 

We hebben ons aangesloten bij de Stichting Samen tegen Voedselverspilling, een coalitie van overheidsinstellingen, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en Nederlandse bedrijven in de strijd tegen voedselverspilling. Jumbo onderschrijft de ambitie van de stichting: ‘In 2030 de helft minder voedselverspilling’.

We willen dit realiseren door de voedselketens verder te optimaliseren en kritisch naar onze eigen bedrijfsprocessen te kijken. Derving in onze distributiecentra en winkels proberen we te minimaliseren door slim in te kopen en efficiënt te vervoeren. In de winkels kunnen klanten producten met de houdbaarheid van vandaag tegen een gereduceerd tarief kopen. Producten die toch over blijven, vinden hun weg naar een van de voedselbanken, waarmee we intensief samenwerken. Verspilling vindt ook plaats bij de consument thuis. We willen onze bijna 9 miljoen klanten helpen en inspireren om minder eten weg te gooien. Dat doen we via onze eigen mediakanalen en in onze winkels.

Onze acties

Samen minder Verspillen

Sinds begin januari 2020 vinden klanten in veel van onze winkels versproducten met de houdbaarheidsdatum van dezelfde dag tegen een bedrag van € 0,50, € 1,00 of € 2,50. Onder de naam ‘Samen minder Verspillen’ bundelen we de krachten met onze klanten om voedselverspilling tegen te gaan. De producten liggen in een herkenbaar apart ‘Samen minder Verspillen’- schap.

Presentatie assortiment

Inmiddels zijn in zo’n dertig Jumbo winkels koelschappen voor AGF geïntroduceerd. Dit komt de kwaliteit en houdbaarheid van de producten direct ten goede. In 2020 zal Jumbo een test uitvoeren met een combinatie van koelschappen en dry misting op de AGF-afdeling. Daarnaast vinden steeds vaker kleinere porties en kleinere groenten, zoals mini-bloemkool en mini-broccoli, hun weg naar het Jumbo schap. Gebleken is dat ook deze oplossingen bijdragen aan minder voedselverspilling.

Intensieve samenwerking voedselbanken Nederland

Producten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop zijn vaak nog wel te benutten voor consumptie. Ruim 300 Jumbo winkels en meerdere distributiecentra doneren al aan bijna 170 voedselbanken in Nederland.

Koken met restjes

In onze Jumbo Foodmarkten, ons Hallo Jumbo magazine en via het populaire voedings- en receptenplatform Smulweb inspireren we onze klanten met bewaar- en kooktips voor restjes. Zo maken steeds meer klanten een nieuwe maaltijd uit restjes die anders zouden zijn weggegooid.

Afspraken met telers

Bij Jumbo maken we afspraken met telers over te leveren hoeveelheden. Dit doen we door inzicht te geven in verkoopcijfers per product. Telers kunnen daarop hun productie aanpassen. Dit zorgt voor minder overschotten en daardoor minder voedselverspilling.