Voedselverspilling

Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een belangrijk thema voor Jumbo. Wij vinden het belangrijk om zo de impact op het milieu terug te dringen. Jumbo wil dé supermarkt zijn die zo min mogelijk voedsel weggooit. Met eetbaar voedsel bedoelen we dat het nog veilig is om te consumeren door mensen en dieren.

Onze aanpak

Om tot minder voedselverspilling te komen richten we ons op onze eigen bedrijfsprocessen en de keten om derving te voorkomen, op onze klanten om hen te inspireren minder weg te gooien. Ook slaan we de handen ineen met verschillende relevante partners op dit terrein, zoals De Voedselbank.

We hebben ons aangesloten bij de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Dit is een coalitie van overheidsinstellingen, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en Nederlandse bedrijven in de strijd tegen voedselverspilling. Jumbo onderschrijft de ambitie van de stichting: ‘In 2030 de helft minder voedselverspilling’.

We gaan als volgt te werk

Jumbo zet zich in om voedselverspilling te verminderen door:

  • Optimalisatie van de keten: door naar de hele keten te kijken, kan voedselverspilling worden voorkomen. Zo bekijken we bijvoorbeeld - ook samen in de Stichting Samen tegen Voedselverspilling - hoe om te gaan met derving in de groenten en fruit keten.

  • Derving beperken in winkels en distributiecentra: we proberen onze derving te minimaliseren door slim en optimaal in te kopen en efficiënt te vervoeren. Producten die  toch ‘overblijven’ krijgen een bestemming door onze samenwerkingen met de Voedselbank en Too Good to Go. Daarnaast verwerken we in onze Jumbo Foodmarkten deze producten in bijvoorbeeld soepen, sappen en sauzen. 

  • Klanten helpen om verspilling te verminderen: een deel van de verspilling vindt plaats bij de consumenten thuis. We zien het als onze rol om onze bijna 9 miljoen klanten per week te helpen en te inspireren om minder eten weg te gooien. Dat doen we via onze eigen mediakanalen en in onze winkels.

Onze acties

Intensieve samenwerking voedselbanken Nederland

Producten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop zijn vaak nog wel te benutten voor consumptie. Inmiddels doneren al ruim 300 Jumbo winkels en meerdere distributiecentra aan bijna 170 voedselbanken in Nederland.

Too Good To Go

Klanten kunnen bij 50 Jumbo winkels verspreid over heel Nederland een verrassingsbox bestellen. De inhoud van deze verrassingsboxen verschilt per dag en is afhankelijk van het aanbod in de winkel.

Koken met restjes

In onze Jumbo Foodmarkten, ons Hallo Jumbo magazine en via het populaire voedings- en receptenplatform Smulweb inspireren we onze klanten met bewaar- en kooktips voor restjes. Zo maken steeds meer klanten een nieuwe maaltijd uit restjes die anders weggegooid zouden zijn.