Voedselverspilling
Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een belangrijk thema voor Jumbo. Wij richten onze keten zo in dat voeding zoveel mogelijk op de juiste plek terechtkomt. Daardoor hoeven we veel minder voedsel weg te gooien.
Onze aanpak
-
Derving terugdringen in winkels en distributiecentra
-
Klanten voorlichten en inspireren
-
Samenwerken in de keten
Onze doelstelling is om in 2030 de helft minder voedselverspilling te realiseren ten opzichte van 2015. We maken dit mogelijk door kritisch te kijken naar onze eigen bedrijfsprocessen. Derving in onze winkels en distributiecentra proberen we te minimaliseren door slim in te kopen en efficiënt te vervoeren. In de winkels kunnen klanten producten met de houdbaarheid van vandaag tegen een gereduceerd tarief kopen. Producten die alsnog over blijven, vinden hun weg naar een van de voedselbanken waarmee we intensief samenwerken. Verspilling vindt ook plaats bij de consument thuis. We willen onze bijna 10 miljoen klanten helpen en inspireren om minder eten weg te gooien. Bovendien werken we samen met onze ketenpartners om voedselverspilling in de toeleveringsketen verder te reduceren.
Hier vind je meer informatie over onze doelstellingen en resultaten met betrekking tot voedselverspilling.
Onze acties
Onderdeel van bedrijfsproces

Met een slimmere bestelmethode kunnen we beter inspelen op de forecasting van onze winkels. Hierdoor wordt minder verspild.
Het voorkomen van derving is inmiddels een vast onderdeel van onze inwerkprogramma’s. Ook schenken we meer aandacht aan de winkels die relatief veel verspilling hebben. Zij krijgen begeleiding bij het verbeteren van de dervingresultaten en het beter toepassen van kernprocessen.
Producten die niet worden verkocht via het Samen Minder Verspillen schap of niet meer kunnen worden gedoneerd aan de Voedselbank (over de datum producten) worden verzameld in een krat en gaan met de retourenstroom terug naar het distributiecentrum. Renewi haalt daar deze producten op bij het distributiecentrum. Eerder werden deze producten opgehaald bij de winkel, door deze werkwijze worden jaarlijks vele vrachtwagenkilometers bespaard. En dat niet alleen: de restanten worden door Renewi versnipperd en verwerkt tot een restproduct (bruine pasta) dat wordt omgezet naar biogas. Dit wordt vervolgens gebruikt in het Nederlands gasnetwerk of verwerkt tot bioLNV voor bijvoorbeeld vrachtwagens.
.
.
Afspraken met telers

Bij Jumbo maken we afspraken met telers over te leveren hoeveelheden. Dit doen we door inzicht te geven in de verkoopcijfers per product. Telers kunnen daarop hun productie aanpassen. Dit zorgt voor minder overschotten en daardoor minder voedselverspilling.
Presentatie versassortiment

Inmiddels is in zo’n 300 Jumbo winkels een nieuw type koelwanden voor AGF geïntroduceerd. Dit komt de kwaliteit en houdbaarheid van de producten direct ten goede.
Daarnaast vinden steeds vaker kleinere porties en kleinere groenten, zoals mini-bloemkool en mini-broccoli, hun weg naar het Jumbo schap. Gebleken is dat ook deze oplossingen bijdragen aan minder voedselverspilling. In 2020 hebben we verschillende testen laten uitvoeren om te onderzoeken of enkel dry-misting een goede oplossing is voor het tegengaan van verspilling. Deze testen lieten zien dat dry-misting geen positieve verlenging oplevert van de houdbaarheid van aardappelen, groente en fruit. Daarom passen we in onze winkels geen dry-misting toe.
Diepvriesbrood

In circa 20 winkels experimenteren we met de verkoop van ingevroren brood: diepvriesbrood. Dit brood wordt direct nadat het uit de oven komt ingevroren, naar de winkel vervoerd en vanuit een diepvriesmeubel verkocht.
Hierdoor kan beter ingespeeld worden op de vraag naar brood en blijft er aan het einde van de dag minder dagvers brood over. Bij de afdeling Bakkerij wordt verwezen naar het diepvriesbrood, zodra het vers brood daar op is.
Samen minder Verspillen

Het ‘Samen minder Verspillen’ schap is in 2020 geïntroduceerd en inmiddels in meer dan 640 winkels beschikbaar. Verse artikelen met een houdbaarheidsdatum van dezelfde dag worden tegen een gereduceerd bedrag van 0,50, 1, 2,50 of 4 euro verkocht.
In 2022 hebben we 26 miljoen producten verkocht in het speciale Samen Minder Verspillen-schap. Ook gaan we, na een geslaagde pilot, in 2023 ‘brood van gisteren’ aanbieden tegen sterk gereduceerde prijzen.
Donaties voor de Voedselbank

We werken al jarenlang samen met Voedselbanken Nederland. Producten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop zijn vaak nog wel te benutten voor consumptie. Zo’n 450 Jumbo winkels en alle distributiecentra doneren aan bijna 170 voedselbanken in Nederland.
In 2022 hebben we de keten tussen Voedselbanken Nederland en onze distributiecentra verder geoptimaliseerd. Dat heeft onder meer geleid tot een betere organisatie van opslag en transport. Stromen van onze distributiecentra leveren we rechtstreeks af bij regionale inzamelingspunten van de voedselbanken. In 2022 zijn ook onze hubs voor thuisbezorging gaan leveren aan de voedselbanken.
Meer weten over onze samenwerking met de Voedselbanken? Zie ook lokale betrokkenheid.
Stichting Samen tegen Voedselverspilling

We hebben ons aangesloten bij de stichting Samen tegen Voedselverspilling, een coalitie van overheidsinstellingen, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en Nederlandse bedrijven in de strijd tegen voedselverspilling. Meerdere keren per jaar sluiten we aan bij werkgroepen, presentaties en updates georganiseerd door deze stichting.
Ook doet Jumbo al een aantal jaren mee aan de Verspillingsvrije week, een initiatief van deze stichting Samen tegen Voedselverspilling. Tijdens deze week biedt Jumbo haar klanten inspiratie en recepten die helpen om geen eten over te houden. Daarnaast helpt Jumbo via sociale media en online kanalen haar klanten met recepturen op basis van restjes en het slim thuis bewaren van producten. Kijk voor meer inspiratie en tips op jumbo.com/verspillingsvrijeweek.