Verslag van de Raad van Kinderen

In 2011 is Jumbo als eerste supermarktketen gestart met een eigen Raad van Kinderen. Dit initiatief onder leiding van prinses Laurentien van Oranje geeft kinderen een gelijkwaardige stem bij het nemen van maatschappelijke en zakelijke beslissingen die van invloed zijn op hun leven, nu en in de toekomst. De verdiepende blik van kinderen op de wereld om hen heen biedt waardevolle input voor Jumbo om op een andere wijze naar dilemma’s te kijken. In het kader van de Raad van Kinderen heeft Jumbo al vier jaar een structurele samenwerking met basisschool ’t Ven uit Veghel. Leerlingen uit groep 8 van deze school nemen actief deel aan de Raad van Kinderen.

De kinderen aan het woord

De leerlingen van groep 8 hebben zelf verslag uitgebracht van hun activiteiten voor Jumbo. Een samenvatting daaruit:

Wij zijn naar het hoofdkantoor van de Jumbo geweest en daar hebben wij het dilemma te horen gekregen. En mochten we óók het Koningsontbijt proeven. Ook mochten we tips geven over het ontbijt. Toen hebben we in onze klas bij elke subvraag van het dilemma onze ideeën en antwoorden geschreven op memo-stickers en die bij de juiste vraag gehangen. Daarna hebben we groepjes gemaakt.

We zijn toen gaan kijken naar de ideeën die we wilden uitwerken. We hebben toen een hypothese gemaakt. Die zijn we gaan uitwerken met enquêtes en interviews. Ook hebben we vlogs gemaakt die we naar onze ambassadeurs stuurden. Dat zijn onze contactpersonen bij Jumbo. Daarnaast hebben we ook een muurkrant gemaakt. Daarop schreven we allemaal positieve dingen. We hebben de muurkrant uiteindelijk ook meegenomen naar de dialoogsessie. Ook zijn we naar het distributiecentrum geweest. Daar hebben we van alles te zien gekregen, bijvoorbeeld hoe het daar in zijn werk gaat.

Toen zijn we begonnen met het uitwerken van de ideeën in een presentatie. De presentatie moest best geheimzinnig zijn omdat we naast het dilemma óók nog een geheime opdracht hadden gekregen van Marieke van Jumbo en meneer Frank. We hebben 7 gewetensvragen bedacht om ervoor te zorgen dat Jumbo bij iedere beslissing goed nadenkt over de toekomst. Die gewetensvragen hebben we aan de Toekomststoel vastgemaakt.

Daarna zijn we naar de Foodmarkt geweest waar we een rondleiding kregen. Verder zijn we nog even naar de presentatiezaal geweest. Toen we weer terug waren zijn we begonnen met het oefenen van de presentatie. We wisselden bijvoorbeeld onze ideeën aan elkaar uit. En toen hadden we de dialoogsessie. Uiteindelijk heeft Frits van Eerd de Toekomststoel onthuld. Alle leden waren dolenthousiast over alle ideeën.

Leerlingen over de Raad van Kinderen

‘‘Het was erg leuk om in de RvK van Jumbo te zitten en we hebben erg genoten!’’ 

“Ik vond het heel leuk om mee te doen aan de RvK. Het is bijzonder om ideeën te bedenken voor zo’n groot bedrijf. De mensen van Jumbo waren allemaal heel aardig. Ze stelden goede vragen en luisterden echt naar onze ideeën. Ik geloof wel dat ze er iets mee gaan doen. Al ons werk is dus niet voor niks geweest.” (Amy, 12)

“De RvK is héél iets anders dan rekenen en taal. Dat heb je al sinds groep 3! Maar dit is echt nieuw. We moesten onderzoek doen en onze plannen presenteren. Ik heb er echt veel van geleerd.” (Bram, 11)

“We hebben goed samengewerkt in de klas. We hebben veel gediscussieerd en goede ideeën bedacht. Ik denk dat het slim is om raad te vragen aan kinderen. Wij hebben namelijk meer fantasie. Volwassenen denken alleen maar logisch. In ons hoofd kán gewoon veel meer. Ik vond het supertop om mee te doen!” (Fatma, 11)

De Leerkracht over de Raad van Kinderen

Frank Holthuizen, leerkracht van groep 8a, basisschool ’t Ven, Veghel:
“Het waardevolle aan dit traject is dat de kinderen helemaal boven zichzelf zijn uitgestegen. Dat vond ik zó geweldig om te zien. Ik ben echt apetrots op ze. Deze groep was meteen te porren voor de hulpvraag van Jumbo. Ze gingen er hard mee aan de slag en kwamen met allerlei ideeën.”

Voegt de Raad van Kinderen volgens u iets toe aan het onderwijs?
“Absoluut. Op veel scholen, zeker ook op de onze, is iedereen druk bezig met de 21st century skills. Juist die vaardigheden komen in dit traject in optima forma naar voren. En dan heb ik het niet speciaal over computerkennis, maar vooral over samenwerken, de dialoog aangaan en creatief denken. Ik denk dat dat in deze klas heel goed gelukt is.”

Wat hebben de kinderen nog meer geleerd van het traject?
“Ze hebben ook kennis gemaakt met wat wij de onderzoekscyclus noemen. Ze weten nu dat je eerst een verkennende fase hebt, dat je daarna een hypothese formuleert en dan echt gaat onderzoeken. Daarna komt pas de presentatie aan bod. Die dingen hebben ze bijna spelenderwijs geleerd, door aan het werk te gaan met de hulpvraag van Jumbo. Het is geweldig om te zien dat ze, naast al het plezier dat ze hebben beleefd aan dit traject, ook heel wezenlijke dingen hebben geleerd.”

Waren er ook moeilijke momenten?
“Natuurlijk! In één groepje ontstond bijvoorbeeld een meningsverschil. Dat werd herrie in tent! Maar de kinderen beseften wel dat ze uiteindelijk samen verder moesten. Ze hebben het opgelost. Uiteindelijk gaven ze samen een prachtige presentatie.”

De ervaringen van Jumbo

Naast de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen levert de Raad van Kinderen meer en meer een waardevolle bijdrage aan de toekomstvisie van Jumbo. Medewerkers van het hoofdkantoor worden tijdens informatiebijeenkomsten op de hoogte gehouden van de aanbevelingen die de kinderen doen.

Colette Cloosterman-Van Eerd, CCO: “Deze keer hebben we de kinderen gevraagd hoe Jumbo van de dagelijkse boodschappen een gezond en lekker feestje kan maken. En wat dat betekent voor ons assortiment, onze winkels, onze medewerkers en de omgeving. Daar zijn veel verfrissende, concrete ideeën uitgekomen die ons echt verder helpen.”

 Toekomststoel

Jumbo wil belangrijke maatschappelijke vraagstukken niet doorschuiven naar later. In 2017 is daarom een ‘geheime missie’ toegevoegd aan de activiteiten van de Raad van Kinderen. Deze moet ervoor zorgen dat kinderen structureel met het bedrijf blijven meedenken. Als symbool voor de missie staat de Toekomststoel, gemaakt van gerecyclede materialen en voorzien van Jumbo vlaggen.

De stoel wordt bij belangrijke vergaderingen aan tafel geschoven, zodat de deelnemers de aanwezigheid van de ‘stem van de toekomst’ als het ware voelen.

Aan de Toekomststoel hangen zeven kaartjes met gewetensvragen die Jumbo zichzelf altijd moet stellen bij het nemen van belangrijke beslissingen:

  • Hebben we goed nagedacht over biologisch, vegetarisch en glutenvrij eten in onze winkels?

  • Hebben we goed nagedacht over de winkels van de toekomst?

  • Hebben we goed nagedacht over de gevolgen voor het milieu?

  • Hebben we goed nagedacht over verpakkingen die je kunt recyclen?

  • Hebben we goed nagedacht over samenwerken met organisaties zoals ‘Make a Wish’?

  • Hebben we goed nagedacht of medewerkers hun werk in toekomst nog steeds leuk vinden?

  • Hebben we goed nagedacht over de gezondheid van onze klanten?

Jumbo CEO Frits van Eerd vindt de Toekomststoel een mooie, fysieke geheugensteun die helpt om de aandacht te blijven vestigen op belangrijke toekomstvraagstukken: “Door de aanwezigheid van de stoel beloven we de toekomstige generaties dat we hun stem zoveel en zo goed mogelijk betrekken bij de besluitvorming.”