Zuivel met keurmerk

Scope

De jaaromzet uit de verkoop van zuivel met een keurmerk gedeeld door de totale jaaromzet van verse huismerk zuivel door Jumbo Supermarkten.

Trendverklaring

Het omzetaandeel weidemelk is in 2018 met 13% gestegen ten opzichte van 2017. Ruim 76% van onze verse zuivelomzet bestaat nu uit weidemelk. Deze stijging komt doordat we in 2018 zijn doorgegaan met het omzetten van producten met reguliere melk naar weidemelk, zoals de 1- en 2-literpakken melk, magere en volle yoghurt en kookroom.

Als we kijken naar het totale volume, dus het aantal verkochte liters weidemelk, dan presteren we nog beter: 93% van onze drinkzuivel en 69% van de eetzuivel van de verkochte liters is in 2018 gemaakt uit weidemelk. In 2017 was dit respectievelijk 98% en 60%. Het volumeaandeel drinkzuivel is wel 5% gedaald ten opzichte van 2017 door een aantal nieuwe producten die (nog) niet van weidemelk zijn, zoals ijskoffie’s en milkshakes. Bij eetzuivel hebben we in 2018 een aantal producten omgezet omgezet naar of nieuw toegevoegd met weidemelk.

Komend jaar zetten we verdere stappen ter verduurzaming van ons assortiment. Een groot deel van ons huismerk assortiment zal overgaan op het PlanetProof keurmerk met aandacht voor koe, natuur en klimaat. Verder introduceren we producten met het Beter Leven Keurmerk 1 ster. Dit is duurzamere zuivel met meer aandacht voor de flora en fauna en aandacht voor álle dieren: niet alleen voor de koe, maar ook voor het kalf, insecten én (weide)vogels. Verder stoppen we volledig met de verkoop van huismerk stalmelkproducten. Deze zijn voortaan weidemelk.

Voor 2022 hebben we de ambitie om alleen nog maar duurzame zuivel te verkopen onder ons huismerk.