Eiwittransitie
Definitie / scope
Verhouding van plantaardige en dierlijke eiwitten in het aantal verkochte grammen eiwit berekend conform methode Eiweet V2.0 (zowel merk- als huismerkproducten).
Doel
In lijn met de Nationale Eiwitstrategie streven we naar een meer plantaardiger aanbod . In 2030 willen we een verhouding van 50% plantaardig en 50% dierlijk hebben gerealiseerd.
Toelichting resultaten
We vinden dat gezonder en duurzamer eten begint met een goede basis, die steeds meer bestaat uit plantaardige producten. Vanuit deze gedachte ondersteunen wij de eiwittransitie en hebben wij actief het assortiment vegetarische en plantaardige producten in 2022 opnieuw uitgebreid. Zo is het aanbod in onze vleesvervangers gegroeid tot 60 producten en hebben we nieuwe plantaardige producten geïntroduceerd, zoals ijs en knolselderijsteak, een vegan broccoliburger en vegan ‘runderreepjes’ teriyaki. Deze smaakvolle vleesvervangers zijn in eigen huis ontwikkeld door Jumbo Foodcollege.
We meten onze voortgang met behulp van de Eiweet methodiek (Eiweet V2.0). Jumbo is actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze uniforme meetmethode in samenwerking met de branchevereniging (CBL) en organisaties zoals Natuur en Milieu, Questionmark. Deze methode wordt ook ondersteund door het ministerie LNV.
Wij hebben een nulmeting uitgevoerd en 32% van onze verkoop in 2022 bestond uit plantaardige eiwitten en 68% bestond uit dierlijke eiwitten. In 2030 willen we een verhouding van 50% plantaardig en 50% dierlijk hebben gerealiseerd.
Om inzicht te krijgen in focusgroepen zijn er ''core'' categorieën gedefinieerd met producten die uitsluitend bestaan uit plantaardige of dierlijke eiwitten. 67% van de verkoop in 2022 was in de core categorieën (waarvan 94% dierlijk en 6% plantaardig) en 33% van de verkoop valt in de plantaardig-niet core en de combi-groep. Voor meer informatie over de meetmethode klik hier.