Inleiding

Jumbo heeft in 2018 een nieuwe mijlpaal bereikt, namelijk het doorbreken van 20% marktaandeel in Nederland. Deze prestatie is het resultaat van een sterke omzetgroei ter grootte van 9,6%. Jumbo Groep Holding behaalde in 2018 een totale omzet uit consumentenactiviteiten van € 7,817 miljard. Daarvan had € 7,405 miljard betrekking op de Jumbo formule, € 262 miljoen op het deel EMTÉ supermarkten dat sinds 2 juli 2018 aan Jumbo toebehoort en € 150 miljoen op La Place. 

De autonome omzetgroei in de bestaande Jumbo winkels bedroeg 3,8%. Dat was ruimschoots boven het marktgemiddelde in Nederland (2%, bron GfK). Op basis van deze solide resultaten kon Jumbo gedurende 2018 verder werken aan haar strategische doelstellingen. Het versterken van de marktpositie en het voortdurend overtreffen van de klantverwachtingen vormen de ‘gele draad’ van die doelstellingen. Om deze te kunnen realiseren, blijft Jumbo investeren in het nóg slagvaardiger en klantgerichter maken van haar organisatie. Het inspelen op de wensen en behoeften van de klant is daarbij de belangrijkste drijfveer.

Jumbo ervaart dat klanten steeds meer belangstelling hebben voor winkelgemak en een onderscheidend aanbod van lekker en gezond eten. Als antwoord hierop, is Jumbo volop bezig om de beleving rondom deze thema’s nadrukkelijk toe te passen in haar omnichannel strategie, zowel in de winkels als online. Hiermee zet Jumbo een beweging in van foodretail naar foodbeleving, waarbij ze mede kan bouwen op de culinaire expertise van La Place. In deze foodbeleving draait alles om gemak, inspiratie en innovatie. Vanzelfsprekend blijft hierbij de essentie van de succesvolle Jumbo formule centraal staan, dus: de beste service, het grootste assortiment en de laagste prijs.