Assortimentsontwikkeling

In 2018 heeft Jumbo op uiteenlopende gebieden fors geïnvesteerd in haar assortiment. Veel vernieuwingen lagen op het vlak van klantgemak en lekker én gezond eten. Ook was er veel aandacht voor verdere kwaliteitsverbetering van het Jumbo Huismerk, dat dit jaar haar tienjarige bestaan vierde. Naast veel nieuwe, gezondere huismerkproducten, is van een groot aantal bestaande producten het gehalte suiker, zout en/of vet verder omlaag gebracht. Dit was onder meer het geval bij het hele assortiment vers vlees, ontbijtgranen, frisdranken, gekruide aardappelen, brood, kaas en zuivel. Naast het inspelen op trends en maatschappelijke ontwikkelingen, stonden de wensen van de klant hierbij steeds centraal. De klant van vandaag wil lekker eten, maar vindt gezondheid zeker zo belangrijk. Gemakkelijk kunnen kiezen staat ook op het wensenlijstje. Als reactie daarop heeft Jumbo aanpassingen op verpakkingen doorgevoerd die erop zijn gericht klanten te helpen bewustere keuzes te maken. Ook in de winkel worden klanten gewezen op het consumeren van meer groente. In het schap is meer ruimte vrijgemaakt voor gezondere producten zoals groente- en fruitsnacks.

Vegetarisch en vegan

Met de klantwensen in het achterhoofd, heeft Jumbo in 2018 stevig ingezet op de eerder geïntroduceerde vegetarische lijn Veggie Chef. Jumbo bedient met dit huismerkaanbod de groeiende groep ‘flexitariërs’, die behoefte heeft aan meer alternatieven voor vlees of vis. In de loop van 2018 zijn 12 vegetarische en vegan gerechten toegevoegd aan het Veggie Chef assortiment. Daarmee is het totale Veggie Chef aanbod gestegen tot 50 producten. In de Amsterdamse Jumbo winkels is een uitgebreid schap met vegan producten toegevoegd. En uit de Jumbo Foodmarkt keukens zijn tientallen nieuwe recepturen beschikbaar gekomen, die klanten inspireren om zelf aan de slag te gaan met vegetarisch koken. Deze uitbreiding van het assortiment sluit goed aan bij de door Jumbo ingezette koers om klanten te stimuleren meer plantaardig te eten en zo een bijdrage te leveren aan verbetering van het milieu en de eigen gezondheid.

La Place producten

Jumbo heeft het aanbod producten van La Place in 2018 wederom fors uitgebreid. Zo deden onder meer verschillende La Place theesoorten en Italiaanse smaakmakers, chocolade, kazen, sauzen en pasta’s hun intrede in het Jumbo schap. Al deze introducties zijn ontstaan uit de intensieve samenwerking tussen Jumbo en La Place en exclusief verkrijgbaar in de Jumbo winkels.

Bloemen en wijnen

Als eerste supermarkt in Nederland heeft Jumbo een eigen bloem geïntroduceerd, de geelzwarte Germini. Deze bijzondere bloem in de huiskleur van Jumbo is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Colours of Nature en verkrijgbaar op de bloemenafdeling van alle Jumbo supermarkten. Ook heeft Jumbo in 2018 maar liefst 200 nieuwe wijnen toegevoegd aan haar assortiment. De nieuwe selectie valt op door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het assortiment is per Jumbo winkel verschillend en onder meer gebaseerd op de persoonlijke voorkeuren van klanten in de regio. Door de grote variatie is er voor iedere klant en iedere smaakvoorkeur een passende wijn te vinden. Jumbo viel tijdens de vakbeurs Gastronomie in de prijzen. Binnen de prijscategorie ‘supermarkt’ kregen maar liefst zes wijnen de titel 'Wijn van het Jaar'.

Innovaties

Het Jumbo Innovatie Lab is opgericht met als doel om samen met leveranciers de ontwikkeling van nieuwe producten te stimuleren. In 2018 heeft dat weer tot verschillende vernieuwingen in het assortiment geleid zoals kaaskoekjes, pompoenballetjes en havermoutporties. De nadruk lag in dit jaar op suikerreductie en vegetarische producten, thema’s waarbinnen Jumbo continu op zoek is naar innovatie en haar verantwoordelijkheid wil nemen.

Jumbo Huismerk

Het aantal producten van het Jumbo Huismerk is in 2018 gestegen naar circa 9.000. Het Jumbo Huismerk bestond op 26 september 2018 exact tien jaar. In deze periode heeft het huismerk met eigen verpakkingsdesign een snelle groei doorgemaakt. Van de bekende dagelijkse boodschappen tot vernieuwende producten, zoals de Veggie Chef vleesvervangers, de Jumbo letterwijnen en de Kies & Mix toetjes. Jumbo blijft haar aanbod huismerkartikelen voortdurend uitbreiden met gezonde, lekkere én betaalbare producten.

Onderscheidingen

Dit jaar ontving Jumbo wederom verschillende onderscheidingen voor haar huismerk. Maar liefst 26 producten ontvingen een Superior Taste Award; daarvan werden de Jumbo Blauwe Bes Siroop Bio en het Jumbo Amandelschaafsel voor de derde maal op rij bekroond met drie gouden sterren, wat een Crystal Taste Award opleverde. Bij de Jaarprijs Goede Voeding ontving het Jumbo Handjevol Noten een eervolle vermelding en kreeg de Jumbo Vega Shoarma een nominatie. Acht Jumbo producten werden bekroond in de verkiezing van Beste Product van het Jaar, met het Jumbo Kaiserbroodje als algemene winnaar. De overige producten die in de prijzen vielen, waren: Jumbo Roomboter Appeltaart, Jumbo Ongebrande en Ongezouten Notenmix, Jumbo Roomboter Stroopwafels, Jumbo Veggie Chef Notenballetjes, Jumbo Kipfilet Ovengebakken, La Place Espressobonen en La Place Kruidenroomkaas. En bij de internationale Vertex Awards voor verpakkingsdesign van private label producten was het in 2018 vier keer raak met een gouden onderscheiding voor Jumbo Icecream Lovers ijsbekers, Jumbo batterijen, Jumbo verse pizza’s en Jumbo Wereldkruiden.