Jumbo Supermarkten

Op 1 juli 2018 is een consortium van Jumbo en Coop eigenaar geworden van EMTÉ supermarkten, waarna in september van dat jaar de ombouwoperatie van 70 vestigingen naar Jumbo van start is gegaan. Een jaar later zijn vrijwel alle EMTÉ winkels omgebouwd. Op 17 juli 2019 is in Enschede de laatste winkel heropend die is omgebouwd naar de Jumbo formule. Alhoewel we met de overgenomen en naar Jumbo omgebouwde EMTÉ winkels zeer tevreden zijn, vielen de resultaten van EMTÉ voorafgaand aan de ombouw tegen. Dit hield verband met een fors lager dan geprognosticeerde brutomarge bij de EMTÉ formule. Volgens het consortium zijn er aanwijzingen dat Sligro, voorafgaand aan de verkoop van EMTÉ een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven omtrent de financiële positie van EMTÉ. Het consortium is inmiddels een juridische procedure tegen Sligro gestart. Eerste stap in dit proces is een voorlopig getuigenverhoor van functionarissen die voorafgaand aan de verkoop van EMTÉ nauw betrokken waren bij de totstandkoming van de brutomarge en de daarmee verband houdende allocatie van leveranciers bijdragen. Daarnaast zal het consortium een bodemprocedure tegen Sligro starten.

In 2019 heeft Jumbo met de coöperatie CZAV een transactie gesloten over de verkoop aan Jumbo van alle aandelen van de supermarktketen Agrimarkt. Het gaat om in totaal zes winkels in het Zuidwesten van Nederland. Roosendaal, Vlissingen en Middelharnis zijn heropend als Jumbo supermarkt, en Goes is omgebouwd naar eerste Jumbo Foodmarkt van Zeeland. De Agrimarkt winkels in Terneuzen en Oud-Beijerland zijn verdergegaan onder vlag van Lidl. Jumbo heeft ervoor gekozen om de populaire lokale streekproducten uit het Agrimarkt assortiment te behouden.

Jumbo is onverminderd blijven investeren in het bestaande winkelbestand, met name om de focus op foodbeleving beter tot zijn recht te laten komen. Zo zijn in 2019 40 winkels geheel vernieuwd. In totaal zijn dit jaar 54 winkels toegevoegd aan het winkelbestand, waaronder de resterende door Jumbo overgenomen EMTÉ supermarkten, de omgebouwde Agrimarkt vestigingen en de winkels van oud-Plus ondernemer Geert Benders.