Assortimentsontwikkeling

Jumbo Huismerk

Ook in 2019 hebben we bij Jumbo op uiteenlopende gebieden geïnvesteerd in ons assortiment. Het aantal producten van het Jumbo Huismerk is dit jaar gestegen naar ruim 9.000. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan verdere kwaliteitsverbetering van het Jumbo Huismerk. Het waarborgen van hygiëne en voedselveiligheid is voor ons eveneens zeer belangrijk. We stellen strengen eisen aan ons Jumbo Huismerk. We testen, beoordelen en controleren de producten van het Jumbo Huismerk. Als er sprake is van afwijkingen ondernemen we direct actie om de voedselveiligheid te waarborgen. Dit in 2019 was het geval bij de grote terugroepactie van gesneden voorverpakte vleeswaren waarvan de productielocatie mogelijk besmet was met een listeriabacterie.

Verder is er naar de merkenhiërarchie van het Jumbo Huismerk gekeken, wat tot meer focus heeft geleid. En tal van verpakkingen zijn aangepast om de klant beter te helpen op het gebied van ingrediëntendeclaratie, voedingswaarde, bereidingswijze en het op de juiste manier weggooien van verpakkingen. Vernieuwingen zijn er vooral op het vlak van klantgemak en lekker én gezond eten.

Onderscheidingen

Dit jaar hebben we wederom verschillende onderscheidingen ontvangen voor het Jumbo Huismerk. Met 16 producten hebben we een Superior Taste Awards in de wacht gesleept, onder meer met onze Caesar Salade, ovengebakken kipfilet, stroopwafels, chocolade- en appeltaart. In de nieuwe editie van de Grote Hamersma hebben maar liefst 90 van de ruim 160 geteste wijnen die bij Jumbo verkrijgbaar zijn het rapportcijfer 8 of hoger gekregen. Jumbo Krokante Natural Chips is als beste getest door het consumentenplatform Kassa van BNNVARA. Tien van onze producten hebben 'Beste Product van het Jaar' 2019-2020 gewonnen. Dit jaar mogen we het label 'Beste Product van het Jaar' toekennen aan: Jumbo Kaiserbroodje, Jumbo Yoghurt Griekse Stijl, Jumbo Wapenaer Jong Belegen, Jumbo Roomboter, Jumbo Stroopwafels , Jumbo Filterkoffie Aroma, Jumbo Caesar Maaltijdsalade, Jumbo Allesreinigerdoekjes, Jumbo Saté Saus, Jumbo Krokante Ribbel Paprika Chips en Jumbo Charming Magnolia Wasverzachter. Ook dit jaar zijn we samen met onze ontwerpstudio’s in de prijzen gevallen vanwege ons verpakkingsdesign. Twee internationale Vertex Awards zijn toegekend aan verpakkingen van het Jumbo Huismerk, een gouden onderscheiding voor Jumbo plantaardige melk en brons voor Jumbo Cookies.

Lekker en gezond eten

Onze focus op lekker en gezond eten heeft geresulteerd in veel nieuwe, gezondere huismerkproducten en in een verdere verlaging van het gehalte suiker, zout en/of vet in een groot aantal bestaande producten. Dit laatste is onder meer het geval bij het gehele assortiment ontbijtgranen en jam. Waar mogelijk dringen we het aantal e-nummers terug. Dit hebben we onder meer gedaan bij onze specerijen, sauzen, kruiden en vlees- en vismixen. De vele productintroducties in 2019 hebben als afgeleid doel de keuze voor lekkere én gezonde producten te vergemakkelijken. Zo hebben honderd nieuwe producten hun intreden gedaan in het ‘AGF gemakschap’: van wortelnoedels en snacksalades tot buddha bowls en sous-vide gegaarde asperges, bloemkoolrijst en snacksalades. Met dit type innovaties wil Jumbo groente toegankelijker maken voor klanten. Door klanten te inspireren en stimuleren om door de dag heen meerdere keren groente te eten, wordt het een stuk eenvoudiger om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (250 gram) te komen. We hebben ook het ‘Kies & Mix’ systeem voor kookgroente geïntroduceerd. Dit maakt het voor onze klanten gemakkelijk en voordelig om gezond en gevarieerd te eten. Op de broodafdeling liggen de volkoren varianten brood duidelijker in het zicht en kunnen klanten via een vezelmeter zien wat een gezonde keuze is. Het groenteaandeel in veel convenience maaltijden is verhoogd. We hebben bovendien in 2019 een nieuwe lijn glutenvrije producten gelanceerd onder de noemer ‘Lekker vrij van Gluten’. Deze lijn is in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) speciaal ontwikkeld voor mensen met een intolerantie voor gluten. Jumbo blijft inzetten op gezonde innovaties zoals steeds meer gezond broodbeleg (100% pindakaas), volkoren varianten zoals volkoren couscous. Daarnaast is er gewerkt aan de introductie van een voedselkeuzelogo, dat klanten op een laagdrempelige wijze gaat helpen om verantwoord te kiezen.

Vegetarisch en vegan

Dit jaar hebben we de vegetarische Veggie Chef lijn van Jumbo opnieuw uitgebreid. Met de introductie van vers vegagehakt, vegahamburgers en vegavleeswaren is Jumbo Veggie Chef uitgegroeid tot het grootste vega(n) huismerkassortiment van Nederland. Dit komt mede door de nieuwe snacklijn binnen Jumbo Veggie Chef, met diepvriessnacks zoals vegetarische ovenbitterballen en ‘kipnuggets’. Daarnaast hebben we verse vegan maaltijden ingevoerd, ontwikkeld in samenwerking met bekende chefkoks. Nieuw in ons assortiment zijn de producten van Beyond Burger en 100% plantaardige ‘zalmfilet’. De uitbreiding van dit aanbod sluit helemaal aan bij onze koers om het klanten gemakkelijk te maken minder vlees te eten. We bedienen hiermee de groeiende groep ‘flexitariërs’, die behoefte heeft aan meer alternatieven voor vlees of vis.

La Place producten

Dit jaar is de succesvolle kruisbestuiving tussen Jumbo en La Place verder uitgebouwd. In het Jumbo schap worden ruim 200 La Place producten aangeboden. Zo deden onder meer verschillende verse pasta’s, baristamelk en buffelyoghurt hun intrede. Al deze introducties zijn exclusief verkrijgbaar in de Jumbo winkels.

Jumbo Food College powered by La Place

Jumbo en La Place zijn ervan overtuigd dat ze veel van elkaar kunnen opsteken bij het vernieuwen en verbeteren van de foodbeleving in de restaurants en supermarkten. Door samen op te trekken, verwachten we ook sneller innovatieve maaltijden en maaltijdoplossingen te kunnen ontwikkelen wat heeft geleid tot zo’n 400 nieuwe recepturen. Dat is de overtuiging die ten grondslag ligt aan het begin 2019 in Veghel gestarte Jumbo Food College powered by La Place, een gezamenlijk kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum voor nieuwe recepturen en de vakkundige bereiding daarvan. Per jaar staan ruim drieduizend trainingen voor de foodspecialisten van Jumbo en La Place op het programma. Daarbij is speciale aandacht voor gezonde voeding vanuit de ervaring die is opgedaan met de Jumbo Foodcoach app bij PSV en de wielrenners van Team Jumbo-Visma.

Assortiment op maat

Ons assortiment is ingegeven door de wensen en behoeften van onze klanten. Omdat zoveel verschillende klanten ook andere smaken en voorkeuren hebben, bewegen we steeds meer richting maatwerk. De behoeften in een specifiek marktgebied spelen daarbij een belangrijke rol. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor onze Belgische winkels. Er zijn duidelijke verschillen tussen de Nederlandse en Belgische klant. Daar spelen we onder meer op in door het assortiment op de klant aan te passen. We vinden het belangrijk dat elke Jumbo winkel individuele klanten zo uitgebreid mogelijk kan bedienen met een relevant assortiment. Informatie uit onze kassasystemen over het aankoopgedrag geeft nauwkeurig inzicht in lokale wensen en behoeften. Bovendien leiden data- en analyse-instrumenten tot een betere beschikbaarheid van artikelen, een logischere indeling van de winkelschappen en meer ruimte voor lokaal aanbod. We werken nauw samen met onze leveranciers bij het benutten van deze mogelijkheden. Het resultaat hiervan heeft een gunstig effect op de klanttevredenheid. In het Jumbo winkelschap komt ook steeds meer ruimte voor bijzondere en lokale producten. Dit soort ontwikkelingen vraagt om het regelmatig vernieuwen van de winkels.