2. De winnende omnichannel klantbeleving bieden

Bij Jumbo willen we daar zijn waar de klant is, altijd en overal. Niet alleen op locaties die geschikt zijn voor de ‘grote boodschappen’, maar net zo goed in stadscentra of op doorstroomlocaties voor een snelle snack of een vergeten aankoop. We zien dat steeds meer Jumbo klanten een bezoek aan onze winkels combineren met het gemak en de ontzorging van online boodschappen doen. Verschillende kanalen kunnen elkaar versterken, zo is onze overtuiging, en daarom werken we er hard aan om ze naadloos in elkaar te laten overlopen. Overal moet de klant dezelfde Jumbo ervaring beleven.

Investeren in een sterk winkelportfolio

Als antwoord op de veranderende wensen en behoeften van onze klanten en andere stakeholders en om plaats te maken voor verdere uitbreiding van ons aanbod, blijven we stevig inzetten op modernisering van onze winkels. In 2022 hebben we zo 62 Jumbo winkels geheel vernieuwd. Het totale winkelbestand is met 712 locaties op peil gebleven; in Nederland hebben we nu 685 supermarkten en in België zijn we gegroeid naar 27 winkels. Voor de uitbreiding van ons winkelportfolio kijken we met name naar locaties waar we onze positie kunnen versterken. De aanhoudende verstedelijking speelt daarbij een belangrijke rol.

Stabiele groei online

Ook na het terugschroeven van de meeste coronamaatregelen blijft de vraag naar het thuisbezorgen van online bestelde boodschappen hoog. We verwachten dat klanten in toenemende mate zelf bepalen waar, wanneer en hoe zij hun boodschappen doen, én hoe en wanneer zij deze thuis willen ontvangen. Volgens onze meest recente prognose zal in 2025 ruim de helft van onze klanten écht omnichannel bij ons winkelen, dus zowel fysiek als online. Het is ons doel om onze sterke marktpositie in de verschillende kanalen te behouden en op relevante terreinen verder uit te breiden. Voor Jumbo Online zetten we in op rendabele groei. Dat vraagt om een verdere versterking van onze omnichannelstrategie met extra investeringen en innovaties.

In 2022 hebben we opnieuw hubs voor thuisbezorging geopend nabij stedelijke en regionale centra, namelijk in Bergen op Zoom en Emmen. Het aantal bezorghubs van Jumbo is hiermee uitgekomen op 18. Daarnaast werken we hard aan een betere dienstverlening op het vlak van correcte en tijdige levering. Ook de versheid van onze producten heeft de volle aandacht. We kiezen voor een relevant, toegespitst onlineassortiment, waarmee we beter in staat zijn een betere service en langere houdbaarheid te leveren. Met Jumbo Bezorgeloos bieden we onze klanten sinds het voorjaar van 2022 een aantrekkelijk geprijsd abonnement op thuisbezorging. We merken dat hier veel behoefte aan is en zien het aantal abonnees gestaag groeien.

Overige ontwikkelingen e-commerce

Bij de partijen die actief zijn in de onlinemarkt zien we een sterke behoefte aan een sectorbrede visie met afspraken over een gelijk speelveld voor alle belanghebbenden. Om die reden heeft Jumbo Online zich in het voorjaar van 2022 aangesloten bij de nieuwe werkgeversvereniging E-commerce Nederland. Als gevolg daarvan zouden nieuwe medewerkers die vanaf 20 juni 2022 in dienst treden voortaan automatisch onder de sector-cao E-commerce Nederland komen te vallen. Toch heeft Jumbo besloten om per 10 oktober 2022 tot in elk geval 2 juli 2023 de VGL cao van toepassing te laten zijn op nieuwe medewerkers van Jumbo Online. Deze stap is genomen nadat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had bepaald dat de cao voor het levensmiddelenbedrijf algemeen verbindend verklaard (AVV) is voor álle medewerkers in de sector, dus ook voor Online. De uitspraak, die vooralsnog een tijdelijk karakter heeft, draagt bij aan een gelijk speelveld voor álle partijen in de sector, een situatie die Jumbo toejuicht.

Begin 2022 zijn Jumbo en on-demand-bezorgbedrijf Gorillas een strategische samenwerking aangegaan. Het partnership richt zich op de groeiende markt voor het razendsnel bezorgen van online bestelde boodschappen in grote steden. Bij Jumbo zien we veel potentieel in instant bezorging, waarmee we nieuwe klantengroepen kunnen aanboren. Gorillas is eind 2022 actief in 11 Nederlandse steden. In het kader van de overeenkomst belevert Jumbo de Nederlandse magazijnen van Gorillas met bekende A-merken, een selectie artikelen van het eigen Jumbo Huismerk en populaire voedingswaren uit het La Place aanbod. Jumbo levert inmiddels zo’n 1.600 producten aan Gorillas.

Aanvankelijk gold de overeenkomst ook voor de Belgische markt, maar deze is komen te vervallen nadat Gorillas zijn activiteiten daar eerder dit jaar had stopgezet. De samenwerking concentreert zich nu op Nederland. Beide partijen bereiden de beschikbaarheid van Gorillas’ snelle bezorgservice via de onlinekanalen van Jumbo voor. Bij dit proces worden de zelfstandig ondernemers van Jumbo nauw betrokken. Eind 2022 werd Gorillas overgenomen door Getir. In overleg met Getir kijken we wat dit betekent voor de toekomstige samenwerking.

Groei zakelijke markt

We zien een sterke groei van onze onlineactiviteiten op de zakelijke markt. Dit is mede het gevolg van de afgeschaalde coronamaatregelen en de terugkeer naar kantoor van de meeste werknemers. Ook de krachtenbundeling met foodservicegroothandel Makro in 2021 heeft bijgedragen aan de forse groei van meer dan 50% op de zakelijke markt. We zijn hard bezig ons aanbod in dit segment verder te versterken, zodat we ons marktaandeel kunnen vergroten. De uitbreiding met een ruimer en gericht assortiment, alsmede de introductie van geautomatiseerde zakelijke (betaal)oplossingen, zorgen ervoor dat we onze positie als totaalleverancier kunnen versterken in belangrijke sectoren zoals sportkantines, kinderdagverblijven en onderwijs, mkb-ondernemingen en zorginstellingen.

Jumbo Extra's

Het aantal actieve, geregistreerde gebruikers van ons loyaliteitsprogramma Jumbo Extra’s is in 2022 gegroeid tot ruim 1,7 miljoen. Jumbo Extra’s biedt klanten uiteenlopende voordelen. Zij kunnen bijvoorbeeld gespaarde punten inwisselen voor gratis boodschappen, de hoogste korting krijgen op dagjes uit of profiteren van één van de andere extra's. De spaaractie voor een schaalmodel van de kampioensraceauto van Max Verstappen was dit jaar bijzonder in trek. In 2023 breiden we de functionaliteiten en het te behalen klantvoordeel van Jumbo Extra’s verder uit. 

Samenwerking HEMA

Jumbo en HEMA zijn ervan overtuigd dat ze een gemeenschappelijk uitgangspunt hebben, namelijk het alledaagse leven leuker en prettiger maken. Jumbo klanten weten inmiddels goed hun weg te vinden naar het HEMA schap in de supermarkten. Nagenoeg alle Jumbo winkels in Nederland en België hebben nu de beschikking over een schap met populaire huishoudartikelen van het bekende warenhuis. In 2022 hebben we aan het loyaliteitsprogramma Jumbo Extra’s de mogelijkheid toegevoegd om het gehele jaar punten in te kunnen wisselen bij HEMA. Deze optie valt erg in de smaak bij onze klanten.  

Versterking Belgische markt

Voor België onderzoeken we continu de mogelijkheden voor uitbreiding, terwijl we in de tussentijd werken aan het verder versterken van onze bedrijfsprocessen. Eind 2022 staat de teller met Jumbo winkels in België op 27, waarvan 8 franchisewinkels. Het aantal nieuwe winkels zal in 2023 verder toenemen.

Dilemma: op zoek naar rendement voor e-commerce

De jongste prognoses gaan ervan uit dat in 2025 ruim de helft van onze klanten écht ‘omnichannel’ boodschappen doet bij Jumbo, dus zowel in onze winkels als online via Jumbo.com. Met de keuzes die we hebben gemaakt in onze omnichannelstrategie bereiden we ons voor op die situatie. We hebben ruim 100 jaar ervaring met fysieke retail; we weten hoe en wanneer we ons businessmodel moeten aanpassen om aan de veranderende klantwensen te voldoen én om onze bedrijfsvoering gezond te houden. Bij online ligt dat anders. De wensen en behoeften van de klant zijn zich nog aan het vormen. Bovendien zijn alle spelers in de markt voor online boodschappen op zoek naar rendement.

Het is niet eenvoudig om het digitale winkelkanaal voor food winstgevend uit te baten. Maar de leerschool die we doorlopen biedt stap voor stap nieuwe inzichten. In 2022 hebben we bijvoorbeeld ons licht kunnen opsteken over de vraag naar instant on-demand thuisbezorging in de grote steden door samen te werken met Gorillas. Doorlopend onderzoek onder onze onlineklanten levert relevante informatie op. Veel vaste klanten hebben bijvoorbeeld voor hun ‘grote boodschappen’ een terugkerend bestelpatroon. Dat roept de vraag op of het voor online wel zin heeft om net zoals in de fysieke winkel het grootste assortiment te bieden. Of, dat we online vooral moeten werken aan een zo relevant mogelijk aanbod. Parallel hieraan onderzoeken we voortdurend welke onderdelen van ons e-commercenetwerk we verder kunnen mechaniseren. Ook dat moet bijdragen aan een betere, snellere dienstverlening en een gezonder businessmodel.