Terug

PARTNERSHIP JUMBO EN THE GREENERY

SAMENWERKEN IN DE VERSKETEN

Het nieuwe partnership tussen Jumbo en The Greenery moet zorgen voor een kwaliteitsslag op groente en fruit. Door intensief samen te werken zijn grote voordelen te behalen op smaak, versheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en kosten. Volgens commercieel directeur Willem-Jan Boelema van The Greenery en unitmanager AGF & Convenience Joris Savelkouls van Jumbo plukken zowel de klant als de teler de vruchten van deze samenwerking voor de lange termijn.

Willem-Jan Boelema: “Aan The Greenery zijn zo’n 200 Nederlandse telers verbonden. Zij zijn voor 100% eigenaar van de coöperatie The Greenery. Het zijn allemaal gepassioneerde ondernemers met maar één doel voor ogen: de lekkerste producten leveren aan tevreden klanten. Ze zijn voortdurend bezig met kwaliteitsverbetering en duurzame teelt, en zorgen ervoor dat de beste producten op het juiste moment in de winkel liggen. Alleen is het niet eenvoudig om dat als teler in je eentje voor elkaar te krijgen. Bij The Greenery verbinden wij al sinds vele jaren de teler met de retailer. Maar nu we Toegevoegde Waarde Partner van Jumbo zijn geworden, kunnen we nog veel meer uit die verbinding halen.”

Willen-Jan:

“Samen kunnen we beter de kwaliteit en de kosten beheersen”

Joris Savelkouls: “Het gaat er uiteindelijk om dat we de klant blijven binden. Groente en fruit is daarbij een doorslaggevende factor. De kwaliteit van verse producten staat voor de klant met stip op nummer 1, gevolgd door beschikbaarheid en prijs. Wil je je hier als retailer écht en in positieve zin mee onderscheiden, dan moet je de regie nemen in de keten. Dat doen we nu samen met The Greenery. Niet voor een poosje, maar 365 dagen per jaar. En niet voor één of twee jaar, maar echt voor de lange termijn. Alleen op die manier kun je de keten optimaliseren en de kwaliteit van de producten verbeteren.”

Eind 2022 bereikten Jumbo en The Greenery overeenstemming over een langjarig partnership dat de zogeheten AGF-transitie van de supermarktketen in een stroomversnelling moet brengen. Ruim 80 Nederlandse telers gaan hun groente aan Jumbo leveren. Alleen als het Nederlandse product niet beschikbaar is, dan springen de buitenlandse partners van The Greenery bij. Zo komt ‘s winters de bloemkool bij Jumbo van een teler in Spanje. Het partnership zorgt ook voor een kwaliteitsaanbod aardbeien en kiwi’s. Voor alle overige fruitsoorten gaan we samenwerken met twee andere Toegevoegde Waarde Partners.

Joris: “Een belangrijke factor is de Nederlandse herkomst van groente en fruit; we zetten steeds meer in op versproducten ‘van Dichtbij’. Alleen als het echt niet anders kan, halen we bepaalde producten van verder weg. En in 2023 stoppen we helemaal met vervoer per vliegtuig. Mijn collega’s van Inkoop en Category Management weten exact welk assortiment zij willen hebben, en aan welke specificaties dat assortiment moet voldoen. Samen met The Greenery maken zij voortaan een gedetailleerd inkoopplan, en kijken daarbij naar welke telers het beste beantwoorden aan onze wensen en verwachtingen.”

Willem-Jan: “Onze telers vinden het vooral belangrijk dat de samenwerking gestoeld is op vertrouwen. Als het vertrouwen op peil is, dan leidt dat vanzelf tot een eerlijke prijs. De telers willen bovendien met een partij om tafel die meedenkt over kwaliteit, over verbetering van rendement in de keten en over duurzaamheid. Ze zijn trots op hun producten en dat willen ze uitstralen, een gezicht krijgen in de winkel als het ware. Geregeld gaan we met een groep telers op bezoek in een Jumbo winkel. En dan zien ze bijvoorbeeld een foto van Rob van der Wouw, een van onze teler-eigenaren, boven de aardbeien hangen. Door dit partnership kunnen we veel beter de herkomst van onze verse producten uitdragen.”

Joris: “Samen zoeken we écht naar verbeteringen, diep in de keten. Hoe korter de keten, hoe verser het product in de winkel. Dat betekent dat we de conditionering en de logistieke stromen verbeteren. Uiteraard zorgen we ervoor dat producten over de juiste certificeringen beschikken. Samen onderzoeken we nieuwe, duurzamere verpakkingen. We krijgen minder verspilling doordat we versere producten in een hoger beschikbaarheid kunnen leveren. De kwaliteitscontrole zal eveneens verbeteren: wanneer een product niet optimaal is, kunnen we dat in een veel vroeger stadium signaleren. Het optimaliseren van de versketen leidt ook tot minder kosten. Onze telers gaan daar baat bij hebben, en uiteindelijk ook onze klanten.”

Joris:

“De kwaliteit van verse producten staat voor de klant op 1”

Willem-Jan: “The Greenery heeft als missie om verse groente en fruit bereikbaar te maken voor iedereen. Dat betekent dat we ook aan andere retailers blijven leveren. Maar door nauw samen te werken in dit partnership is er wel sprake van een nieuwe dimensie. Neem Nederlandse asperges, die maar op een beperkt moment leverbaar zijn. De vraag is soms groter dan het aanbod, en wat dan telt voor telers is met wie je écht samenwerkt. Met wie werk je aan de doorontwikkeling van de categorie? Wie is er ook voor de teler in moeilijkere periodes? Het allerbelangrijkste voor ons is het samenwerken voor de lange termijn. Dat betekent dat je kunt investeren, in elkaar, in de teelt, in innovatie. Samen kunnen we beter de kwaliteit en de kosten beheersen.”