Terug

VERSPAKKETTEN WORDEN STAPSGEWIJS VERBETERD

INNOVEREN MET GEZONDE PRODUCTEN

Gemakkelijk, gezond, smaakvol én betaalbaar: steeds meer Jumbo klanten ontdekken het groeiende aanbod verspakketten. Jumbo’s innovatie- en ontwikkelcentrum Foodcollege ontwikkelt ze, in samenwerking met leverancier Hessing. Nutritionist Imke Maas (Jumbo) en productmanager Marjolein Hoogendoorn (Hessing) over het gezonder maken van het assortiment mét behoud van smaak.

Marjolein Hoogendoorn: “Ik was best trots toen ik bij de opening van de Jumbo Foodmarkt in Naaldwijk een hele wand met verspakketten zag schitteren. Dat gaat al richting de zestig verschillende soorten. De afgelopen vijf jaar is de supermarktomzet van dit product maar liefst verviervoudigd. Vier op de tien huishoudens kopen weleens een verspakket. Ze zijn vooral in trek bij gezinnen met kinderen.”

Marjolein:

“Wij beantwoorden bijvoorbeeld de vraag naar meer gemak door het aanbod verspakketten met gesneden groente te vergroten”

Imke Maas: “We hebben met de verspakketten écht een trend gezet. Klanten worden erdoor geïnspireerd én ontlast. Ze hoeven niet meer na te denken over hoe ze een lekkere en voedzame maaktijd op tafel zetten. Dat hebben wij voor ze gedaan. Wij zorgen ervoor dat er een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente in zit en dat de voedingswaarden in orde zijn. Daarnaast werken we continu aan het smaakvoller en gezonder maken van het aanbod. We doen dat in kleine stappen, zodat de klant er makkelijk aan went.”

voort uit de intensieve samenwerking tussen Jumbo Foodcollege en leverancier Hessing, gespecialiseerd in snijden, samenstellen en verpakken van versproducten. Foodcollege is Jumbo’s eigen innovatie- en ontwikkelcentrum voor eten en drinken, dat naast productontwikkeling voor retail ook recepturen samenstelt voor de foodservicetak van Jumbo en La Place. Chefs werken er samen met category managers, ontwikkelaars, trainers en andere vakspecialisten. Voor de ontwikkeling van de verspakketten is een divers team samengesteld met medewerkers van Jumbo en Hessing. Marjolein Hoogendoorn is projectleider namens Hessing; Imke Maas is als voedingsdeskundige van Jumbo Foodcollege betrokken bij het gezonder maken van het aanbod.

Marjolein: “Het klinkt heel eenvoudig: je doet wat groente in een doosje en stopt er een zakje kruiden bij, klaar. Maar zo simpel is het niet. Je moet steeds kijken naar de juiste verhouding tussen groente en koolhydraten, de smaakbalans, de hoeveelheid kip of vleesvervanger die je wilt proeven. Het is voortdurend zoeken en bijstellen. Wat is een juiste portiegrootte? Is er voldoende groente uit het seizoen beschikbaar? We komen bijvoorbeeld pas met aspergesoep als er Nederlandse asperges beschikbaar zijn, zodat we geen buitenlandse asperges hoeven te importeren.”

Imke: “Dat zoeken en bijstellen geldt ook voor het reduceren van verzadigde vetten, suikers en zout, het verruimen van de hoeveelheid groente en vezels, en het verbeteren van de portiegrootte. Aangepaste recepturen laten we steeds door testpanels beoordelen op smaak. We streven ernaar dat elke portie rond de 500g weegt en het grootste deel van de maaltijden onder de 700 calorieën en zo’n 200 gram groente per portie bevat. Dat is een goed uitgangspunt voor een gebalanceerde avondmaaltijd.”

Marjolein: “De pakketten met gesneden groente zijn nu afgestemd op twee tot drie personen, maar we kijken continu naar de veranderende klantvraag en hoe we hier op in kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan pakketten voor vier personen.”

Imke: “Het voedselkeuzelogo Nutri-Score houdt nog geen rekening met optimale portiegrootte. Wij doen dat al wel, want we willen klanten helpen met de juiste portiegrootte en voedselverspilling voorkomen. Het streven is dat de verspakketten zoveel mogelijk voldoen aan Nutri-Score A of B, ook volgens het nieuwe algoritme, dat mogelijk in 2023 gaat gelden. We anticiperen zo goed mogelijk op de veranderende richtlijnen en zijn nu bezig met nieuwe pakketten die pas over 8 tot 12 maanden in de winkel liggen.”

Imke:

“Wij zorgen ervoor dat er een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente in zit en dat de voedingswaarden in orde zijn”

Marjolein: “Alles is in beweging. Wij beantwoorden bijvoorbeeld de vraag naar meer gemak door het aanbod verspakketten met gesneden groente te vergroten. Ook zien we dat een mooie, aansprekende presentatie op de winkelvloer van cruciaal belang is. De verkoop van verspakketten in winkels die hier echt mee uitpakken, groeit twee tot drie keer zo snel. Hier gaan we in 2023 zeker weer stappen in zetten.”

Imke: “Vooropstaat dat deze verspakketten in de smaak moeten vallen én klanten helpen gezonder te eten, juist ook gezinnen met kinderen. Heel bewust laten we de pakketten ook door onze eigen Raad van Kinderen beoordelen. Als we dan bijvoorbeeld te horen krijgen dat pasta bolognese favoriet is, dan gaan we graag de uitdaging aan om juist dat pakket weer een stuk gezonder te maken, zónder in te leveren op smaak en kwaliteit.”