Update resultaten eerste halfjaar 2024
Jumbo versterkt basis voor toekomstige duurzame groei
Verwijderen

Jumbo blikt terug op de eerste helft van 2024. Het familiebedrijf maakte opnieuw een aantal belangrijke strategische keuzes, zoals de inzet op prijsverlagingen door internationale inkoopsamenwerking met leveranciers, het toewerken naar een nieuwe en slagvaardige kantoororganisatie en de verzelfstandiging van La Place. Hiermee wordt de noodzakelijke ruimte gecreëerd voor extra investeringen in de onderscheidende kracht van de Jumbo formule, wat leidt tot duurzame groei in de komende jaren.

  • Concernomzet Koninklijke Jumbo Food Groep € 6,0 miljard in eerste helft (t/m week 28) van 2024

  • Circa 1% hoger dan in de eerste helft van 2023

  • Marktaandeel vrijwel onveranderd op 21%

  • Omzet Jumbo België in eerste helft 2024 € 200 miljoen

  • Stijging van meer dan 20% ten opzichte van vorig jaar

  • Omzet foodserviceformule La Place stijgt naar € 71 miljoen

Duo-interview

Mohamed Es Soussi & Monique Groenewoud-van Eerd over Cultuur & DNA

2023-Opening-Insert-duo-Financieel.svg
Mohamed Es Soussi, filiaalmanager Jumbo Nieuwegein
Monique Groenewoud-van Eerd, medeaandeelhouder

Mohamed: “Elke ochtend bij het begin van mijn dienst loop ik eerst langs alle collega’s in de winkel. Gewoon een praatje maken, vragen hoe het met ze gaat. Oprechte persoonlijke aandacht voor elkaar hebben, dát heb ik meegekregen in de 18 jaar die ik nu bij Jumbo werk. Er heerst een sterk familiegevoel in dit bedrijf. Ik zeg wel eens tegen mijn collega’s dat we elkaar soms vaker zien dan onze partners. Samen moeten we de klus klaren, de klant voor ons winnen. Van een optimistische instelling krijg je positieve energie. Dat hoort écht bij de cultuur in dit bedrijf.”

Monique: “Als medeaandeelhouder richt ik mij vooral op het in stand houden van de unieke Jumbo cultuur, ons bijzondere DNA. Het familiegevoel is echt een onderscheidende factor. Het is de manier waarop we werken, met aandacht voor elkaar, samen bouwen met iedereen vanuit zijn eigen rol. Het gaat soms om kleine dingen, zoals het koekje bij de koffie. Als er maar warmte vanuit gaat, dat mensen zich fijn en geborgen voelen, met ruimte voor lol en plezier. Dat gevoel, die cultuur, willen we overdragen op onze medewerkers en daarmee ook op onze klanten. We stimuleren dat met trainingen en workshops. Maar het belangrijkste is om het er steeds met elkaar over te hebben. Zo blijven we alert op wat ons anders maakt.”

Mohamed: “Je hebt hier de vrijheid om zelf initiatieven te ontplooien. Als ze uiteindelijk maar gericht zijn op de klant. Lokale producten opnemen in het assortiment bijvoorbeeld, of producten waar klanten met een andere culturele achtergrond om vragen. Rondom de feestdagen was het weer razend druk. Ik heb twee collega’s gevraagd om de rol van als gastvrouw te vervullen. Gewoon aan de klanten vragen of ze alles kunnen vinden, of ze er al uit zijn met het kerstmenu. Bij de kassa helpen we waar nodig met inpakken. Zo zorgen we voor een warme band, voor een glimlach op het gezicht van de klant. Er zijn zo veel gelegenheden die zich daarvoor lenen. Ik heb wel eens het autowiel gewisseld voor een klant met een volle boodschappenkar die ontdekte dat haar band lek was. Ze was verrast en opgetogen tegelijk. Voor mij was het een kleine moeite, maar wat je terugkrijgt is een klant voor het leven.”

Monique: “De wereld om ons heen verandert in een razend tempo. Om die reden hebben we onze 7 Zekerheden meer in lijn gebracht met de huidige tijd. We hebben afscheid genomen van bepaalde regeltjes en doen nu meer een beroep op de creativiteit en inventiviteit van collega’s om ervoor te zorgen dat klanten met een woow-gevoel de winkel verlaten. Want dat was én is ons hoofddoel: klanten laten voelen dat ze bij Jumbo écht op 1 staan. Op de drukste dagen voor Kerst en Pasen draai ik altijd mee in een winkel. Daar merk je pas goed dat het de collega’s zijn met direct klantcontact die het moeten doen, die de klant positief moeten verrassen. We hebben ontelbare voorbeelden van hoe ze daar op hun eigen wijze in slagen. De mooiste voorbeelden delen we in verschillende appgroepen. Als ik ze doorlees verschijnt er altijd een grote glimlach op mijn gezicht.”