Update resultaten eerste halfjaar 2024
Jumbo versterkt basis voor toekomstige duurzame groei
Verwijderen

Jumbo blikt terug op de eerste helft van 2024. Het familiebedrijf maakte opnieuw een aantal belangrijke strategische keuzes, zoals de inzet op prijsverlagingen door internationale inkoopsamenwerking met leveranciers, het toewerken naar een nieuwe en slagvaardige kantoororganisatie en de verzelfstandiging van La Place. Hiermee wordt de noodzakelijke ruimte gecreëerd voor extra investeringen in de onderscheidende kracht van de Jumbo formule, wat leidt tot duurzame groei in de komende jaren.

 • Concernomzet Koninklijke Jumbo Food Groep € 6,0 miljard in eerste helft (t/m week 28) van 2024

 • Circa 1% hoger dan in de eerste helft van 2023

 • Marktaandeel vrijwel onveranderd op 21%

 • Omzet Jumbo België in eerste helft 2024 € 200 miljoen

 • Stijging van meer dan 20% ten opzichte van vorig jaar

 • Omzet foodserviceformule La Place stijgt naar € 71 miljoen

Strategie

Jumbo richt zich op foodretail en foodservice. Samen met onze medewerkers, franchise ondernemers en andere stakeholders hebben we ook in 2023 weer volop gewerkt aan de uitvoering van ons Meerjarenplan 2022-2025. Om de strategische koers concreet te maken, leggen we de nadruk op vijf speerpunten.
 1. Jumbo zoals Jumbo bedoeld is

 2. De winnende omnichannel klantbeleving bieden

 3. Topkwaliteit leveren voor een Jumbo prijs

 4. Gezonde en duurzame boodschappen leuk en betaalbaar maken

 5. Bouwen aan een robuuste, ondernemende organisatie

1. Jumbo zoals Jumbo bedoeld is

Het meest klantgerichte bedrijf zijn. Dat is onze ambitie. Om van onze klanten weer echt fans te maken, gaan we terug naar Jumbo zoals Jumbo bedoeld is. Niet zomaar een supermarkt, maar eentje die verbazing wekt en spraakmakend is, omdat we beter, goedkoper en anders zijn. We gaan ons daarom nog meer focussen op dát waar we groot mee zijn geworden: ons onderscheidend vermogen door een unieke combinatie van assortiment, prijs en service. Dit komt tot uiting in onze 7 Zekerheden. Altijd met de klant op 1 en in nauwe verbinding met de (lokale) gemeenschap.

2. De winnende omnichannel klantbeleving bieden

Als Jumbo willen we daar zijn waar de klant is, altijd en overal. We vinden het erg belangrijk dat de klant overal dezelfde Jumbo wereld binnenstapt, in Nederland, in België, in de fysieke winkel en op Jumbo.com. Daarom zijn de unieke Jumbo formule en onze 7 Zekerheden overal van toepassing, in al onze winkels én online. Het is niet het een of het ander: fysiek en online lopen naadloos in elkaar over en versterken elkaar. Dit komt onder andere tot uiting in ons loyaliteitsprogramma Jumbo Extra’s in Nederland.

2023-Online-Strategie.svg
3. Topkwaliteit leveren voor een Jumbo prijs

We merken dat klanten in toenemende mate op zoek zijn naar lekker, ​gezond, duurzaam en betaalbaar eten. Klanten zien de kwaliteit van het versaanbod als een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van de rest van het assortiment van Jumbo. We zijn alleen tevreden als de klant ons erkent om topkwaliteit voor een betaalbare prijs. Daarom voert Jumbo continu kwaliteitsverbeteringen door en bieden we als EDLP-formule elke dag lage prijzen. Om onze prijzen laag te kunnen houden kopen we zo scherp mogelijk in en kijken we naar andere inkomstenbronnen, zoals ons adverteerdersplatform Jumbo Retail Media.

4. Gezonde en duurzame boodschappen leuk en betaalbaar maken

We zijn ervan overtuigd dat we echt verschil kunnen maken door onze klanten gezonder en duurzamer eten te bieden en minder te verspillen. Daarom maken gezondheid en duurzaamheid vast onderdeel uit van alles wat we doen. We zetten ons, samen met klanten, medewerkers, ondernemers en ketenpartners elke dag in voor toekomstige generaties, onder andere door onze ketens te verduurzamen. Zo kunnen klanten erop vertrouwen dat we onze keuzes richten op hen en op de toekomst.

5. Bouwen aan een robuuste, ondernemende organisatie

We investeren fors in het mechaniseren van onze Supply Chain en optimaliseren onze systemen om processen soepel te laten verlopen en de kans op fouten zo klein mogelijk te maken. We kijken in alle bedrijfsonderdelen scherp naar mogelijkheden om onze bedrijfsvoering te vereenvoudigen en kosten te besparen. Daarnaast willen we een goede werkgever zijn, onze medewerkers vormen immers het fundament van onze organisatie. We stimuleren medewerkers om uit te blinken in klantgerichtheid, onder andere met behulp van opleidingen via onze Jumbo Academy.

Borging in organisatie

Het Meerjarenplan 2022-2025 is vastgelegd in concrete doelstellingen per keuze. Deze doelstellingen zijn vertaald naar acties, eigenaren, tijdslijnen en prestatie-indicatoren. Om de voortgang te borgen is strategie-executie binnen de afdeling Finance belegd. Hier ligt de verantwoordelijkheid voor het opzetten, herijken, aanjagen en monitoren van het Meerjarenplan, zowel qua businessplannen als financiële plannen. Daarnaast is er een cross-functioneel strategie-executieteam dat zich bezighoudt met diverse strategische vraagstukken en toeziet op de deelprojecten. Verschillende keren per jaar wordt in de directievergadering aandacht besteed aan de voortgang van alle strategische initiatieven en wordt bijgestuurd waar nodig.