La Place

Resultaten

Voor het tweede jaar op rij heeft foodserviceformule La Place een lastig jaar achter de rug vanwege de aanhoudende coronapandemie. Als gevolg van de noodgedwongen horecasluitingen viel de omzetbijdrage van € 52 miljoen opnieuw tegen, ondanks de lichte stijging van 4% ten opzichte van het ‘eerste coronajaar’ 2020.  

Tijdelijke sluiting door coronapandemie

De coronapandemie leidde gedurende 2021 in Nederland tot meerdere lockdowns. In die periodes moesten alle horecagelegenheden geheel of gedeelte hun deuren sluiten. Ook onze La Place restaurants hadden hiermee te kampen. Het afhalen van maaltijden bleef beperkt mogelijk op onze locaties Laren en De Lucht. De sluitingen en onzekerheid die dit met zich meebracht, had vanzelfsprekend een effect op onze La Place medewerkers. Bewust hebben we tijdens teamsessies veel aandacht en – zo nodig – zorg aan elkaar gegeven, zodat collega’s zo goed mogelijk deze lastige tijd konden doorkomen. Op vrijwillige basis zijn veel La Place medewerkers tijdens de sluitingen bijgesprongen in onze Jumbo winkels of bij andere onderdelen van de organisatie. Vanwege de uitzonderlijke situatie en grotere drukte was het daar alle hens aan dek. Hierbij is vanzelfsprekend steeds veel aandacht gegeven aan hygiëne en veiligheid.

Geen overheidssteun

Ondanks de forse economische schade die we door de noodgedwongen sluitingen hebben geleden, hebben we ook in 2021 geen aanspraak gemaakt op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling) van de overheid. La Place kwam hier als zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen Koninklijke Jumbo Food Groep wel voor in aanmerking, maar wij verkeren in de gunstige omstandigheid de gederfde omzet binnen het concern zelf te kunnen opvangen en de medewerkers gewoon te kunnen doorbetalen. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat andere bedrijven en ondernemers de overheidssteun harder nodig hebben dan wij.

Uitbreiding locaties

Onze ambities om La Place na deze periode van gedwongen sluitingen opnieuw te laten groeien, blijven onverkort groot. Ondanks de uitzonderlijke situatie hebben we in 2021 een nieuw La Place restaurant geopend op Maastricht Airport, alsmede een nieuwe buitenlandse vestiging in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ook zijn twee nieuwe vestigingen van de gemaksformule La Place Express toegevoegd aan het portfolio, één op Utrecht CS en één in de binnenstad van Rotterdam. Op onze locaties draait alles om ‘All day good food fast’: lekker en vers eten met de nadruk op smaak en beleving. Gasten kunnen ook bij ons terecht voor kwaliteitskoffie en lekkere koeken van de baristabar, een ruim assortiment verse take-away producten en andere ‘meepakkers’, zoals La Place chocolade en verschillende snacks.

Samenwerking Vermaat Groep

Begin 2021 bereikten we overeenstemming over een strategische samenwerking tussen La Place en horecaspecialist Vermaat Groep. Als onderdeel van deze samenwerking heeft Vermaat per maart 2021 de exploitatie overgenomen van 44 La Place restaurants, waaronder één in Duitsland. Alle medewerkers van de betrokken restaurants zijn bij Vermaat in dienst getreden. La Place en Vermaat werken nauw samen aan de verdere conceptontwikkeling van de restaurants.

Samenwerking Just Eat Takeaway

Eind 2021 is La Place in samenwerking met Thuisbezorgd.nl (Just Eat Takeaway) in ’s-Hertogenbosch, Rotterdam en Eindhoven een pilot gestart met het thuisbezorgen van broodjes, sappen, maaltijdsalades, soepen en diverse andere lekkernijen.  Op het onlinemenu staan bekende La Place favorieten, zoals de focaccia met tonijnsalade, de baguette kruidenroomkaas, de cinnamon roll en versgeperst sap. Het assortiment wordt stapsgewijs uitgebreid met nieuwe lekkere en gezonde producten, zoals een maaltijdsalade van boerenkool met zoete aardappel, geitenkaas en pecannoten. Naast broodjes, soepen en salades, staan ook zoete lekkernijen op het menu, zoals chocolade en Tarte Sablées. Alle producten voor thuisbezorging worden vers bereid in de eigen keukens van La Place. Op veel locaties is al ervaring opgedaan met La Place Mobile Order, een systeem om snel en gemakkelijk een bestelling door te geven en af te halen.