3. Topkwaliteit voor een Jumbo prijs

Bij Jumbo merken we dat klanten in toenemende mate op zoek zijn naar betere, lekkerdere, meer verantwoorde en goed betaalbare producten die bij voorkeur lokaal zijn geproduceerd. Door continu te werken aan kwaliteitsverbeteringen en scherp te letten op betaalbaarheid komen we aan die vraag tegemoet. We zijn alleen tevreden als de klant ons erkent om topkwaliteit voor een betaalbare prijs.

Prijs-kwaliteit

Door de sterk stijgende kosten voor het leven van alledag letten consumenten steeds scherper op waar ze hun geld aan uitgeven. Vandaar dat we bewust aan onze Altijd Lage Prijzen aanpak vasthouden. Productinnovatie en -kwaliteit blijven, naast prijs, de belangrijkste graadmeters voor klantloyaliteit. Daarom willen we op deze terreinen steeds de klantverwachting overtreffen. In 2022 zijn 16 huismerkproducten van Jumbo internationaal bekroond met een Superior Taste Award, waaronder het Jumbo Chocoladetaartje, de Ribbel Paprika Chips en Chocolademelk Halfvol. Deze prijzen zijn toegekend door een vakjury bestaande uit ervaren chefs en sommeliers van het onafhankelijke International Taste Institute. Op nationaal niveau zijn vijf Jumbo huismerkproducten door consumenten uitgeroepen tot ‘Beste product van het jaar’, namelijk de Jumbo Fruitsiroop Grenadine met Appel, Jumbo Stroopwafels met Roomboter, Jumbo Yoghurt Griekse Stijl Naturel, Jumbo Aardappelgratin met Kaas, en Jumbo Dropfruit Duo’s.

Assortimentsontwikkeling

De belangstelling voor het Jumbo Huismerk groeit gestaag. Dit willen we vasthouden door het aanbod steeds verder te verbeteren en vernieuwen. Met kwaliteit, smaak, prijs én duurzaamheid kunnen we ons immers goed onderscheiden. Eind 2022 hebben we circa 10.000 producten van het Jumbo Huismerk. Bij productontwikkeling en uitbreiding van het assortiment ligt de nadruk sterk op versheid en innovatief vermogen. Over de hele linie werken we aan verdere verduurzaming en verlaging van de gehaltes suiker, zout en vet, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

Vers is ook écht vers

De vraag naar gezond en lekker eten neemt elk jaar verder toe. Klanten zien het versaanbod in de winkel ook als een belangrijke graadmeter voor kwaliteit. Dit beantwoorden we bij Jumbo door hard te werken aan het nog beter nakomen van onze Zekerheid op dit gebied: Vers is ook écht vers. Sinds dit jaar zijn onze klanten verzekerd van versgebakken brood tot sluitingstijd van de winkels. Door langetermijnsamenwerkingen aan te gaan met toegevoegde waarde partners kunnen we met geselecteerde telers continu werken aan de kwaliteit, versheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en herkomst van onze AGF-producten. Samen kijken we naar elke stap in de keten: hoe kunnen we het nog beter, efficiënter en duurzamer doen om de klant het meest verse, lekkere product aan te bieden. Op dit moment is zo’n 75% van ons aanbod aardappelen, groenten en fruit (AGF), zuivel, vlees en eieren van Nederlandse oorsprong en dat aandeel zal komende jaren verder stijgen.

Van Dichtbij

Op steeds meer versproducten maken we de Nederlandse herkomst zichtbaar met het ‘van Dichtbij’ logo. Het logo benadrukt de breed gedragen trots voor de mooie en lekkere producten van Nederlandse bodem. De aandacht die Nederlandse boeren en telers schenken aan versheid, smaak en duurzaamheid verdient een speciale vermelding. Maar niet alleen dat: samen met deze boeren en telers bouwen we ook aan een toekomstbestendige keten, waarbij het verdienvermogen van de partners voldoende ruimte biedt voor de benodigde investeringen in innovatie. We betalen een meerprijs aan boeren en telers die zich extra inspannen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn.

Jumbo Foodcollege

Als katalysator voor productontwikkeling legt Jumbo Foodcollege sterk de nadruk op lekkere, verse en gezonde voeding. Dit gezamenlijke kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum van Jumbo en La Place voor nieuwe producten en recepturen was gedurende 2022 verantwoordelijk voor ruim 500 innovaties die hun weg hebben gevonden naar het Jumbo winkelschap en de La Place restaurants. Dat is ook terug te zien in de verdere uitbreiding van de Verskeukens in de Jumbo winkels, met onder meer lekkere, gezonde en ter plekke bereide maaltijden die zijn geïnspireerd op de seizoenen. Te denken valt aan gekoelde en ongekoelde verspakketten, La Place soepen, thee, tapas en seizoensassortiment en de introductie van nieuwe Verskeukens Vega, Mexicaans, Aziatisch en warme broodjes in onder meer de nieuwe Jumbo Foodmarkten in Dordrecht en Naaldwijk. Jumbo Foodcollege kijkt specifiek naar mogelijkheden om van restanten uit de winkel nieuwe producten en gerechten te maken, en zo voedselverspilling tegen te gaan. In 2022 zijn op die wijze bijvoorbeeld de wentelteefjestaart op basis van oud brood ontwikkeld en croissantmuffins bereid van onverkochte croissants.

Vaste lage prijzen

Hoewel ook wij niet ontkomen aan noodzakelijke prijsverhogingen, blijven we het als onze taak zien om te helpen het dagelijkse leven betaalbaar te houden. We willen dat onze klanten merken dat ze bij Jumbo euro’s goedkoper uit zijn. Onder aan de streep moet dat in één oogopslag te zien zijn op de kassabon. ‘Euro’s goedkoper’ is een erg belangrijk onderdeel van onze 7 Zekerheden en juist in deze tijd relevanter dan ooit. De goedkoopste boodschap is een optelsom van onze prijsstelling met A-merken, de prijzen van onze huismerk- en versproducten én de speciale voordeelacties die we voeren. Voortdurend meten en bewaken we ons prijsniveau en de afstand daarvan met de concurrentie.

Seizoenssupermarkt

Bij Jumbo richten we ons bewust op de seizoenen van het jaar, zodat we onze klanten steeds een optimaal assortiment kunnen bieden. Deze aanpak sluit ook aan bij de nadruk die we leggen op lekkere, verse, gezonde en duurzame producten ‘van Dichtbij’. We zorgen voor een goed aanbod van producten die klanten dagelijks gebruiken en die als actie of voor een vaste lage prijs gedurende een heel seizoen verkrijgbaar zijn. Daarbij valt te denken aan ons Kies & Mix aanbod met een keuze uit geselecteerde verse AGF producten. De seizoenen spelen een prominente rol tijdens het boodschappen doen in de winkel en online met een rijk aanbod van lekker, gevarieerd en gezond eten. Ook voor thuis houden we hieraan vast, met inspirerende recepten, sportieve ideeën en leuke tips voor in en rondom huis die we delen in ons Hallo Magazine en online. We helpen klanten via verschillende mediakanalen met het beantwoorden van de meest gestelde vraag: wat eten we vandaag? Zo willen we het dagelijkse leven prettiger en gemakkelijker maken.

Versterken inkoopkracht

In 2022 zijn we gestart met een reeks initiatieven die zich richten op het versterken van onze inkoopkracht en het verstevigen van onze samenwerking met leveranciers. Met datatechnologie en slimme tools verwachten we een flinke slag te kunnen maken op inkoopgebied, nationaal én internationaal. Het doel is om nog betere producten voor een nog scherpere prijs in te kopen voor onze klanten. Internationale samenwerking is ook een antwoord op de toenemende schaarste en prijsstijgingen op de wereldmarkt.

Met het nieuw opgerichte Jumbo Retail Media bieden we leveranciers de mogelijkheid om hun aanbod beter onder de aandacht te brengen van onze klanten via onze eigen mediakanalen en die van derden. Per slot van rekening ontvangen we elke week miljoenen klanten in onze winkels, en onderhouden we met hen een nauwe band via onze online en offline media.


Dilemma: ruime productbeschikbaarheid versus voedselverspilling

Een belangrijk onderdeel van de Jumbo formule is het voeren van het grootste assortiment. Klanten houden van keuze, en aan die behoefte komen we graag tegemoet. Dat betekent ook dat we ons extra inspannen om de winkelschappen goed gevuld te houden. Want we weten evengoed dat klanten er niet van houden om mis te grijpen. Dat geldt helemaal voor producten met een beperkte houdbaarheid. Daarom beloven we dat vers brood tot sluitingstijd beschikbaar is, en zetten we ons beste beentje voor om het aanbod op de AGF-afdeling zo optimaal – én vers – mogelijk te houden.

Deze aanpak staat soms op gespannen voet met ons streven om voedselverspilling tegen te gaan. Wie voor een ruime beschikbaarheid van verse producten wil zorgen, ontkomt er immers niet aan dat een deel van het aanbod vanwege de beperkte houdbaarheid minder in trek is bij de klant. Niettemin willen we ervoor waken dat dit aanbod uit de voedselketen verdwijnt of – erger nog – wordt vernietigd. Begin 2023 beginnen we daarom met de verkoop van ‘Brood van Gisteren’ tegen een aantrekkelijke korting. We zijn ervan overtuigd dat het dagverse brood ook de volgende dag nog prima smaakt. Klanten zijn afgelopen jaren sowieso al gewend geraakt aan afgeprijsde versproducten met een houdbaarheidsdatum van vandaag. In ruim 600 Jumbo winkels bieden we deze producten aan in een speciaal ‘Samen minder Verspillen schap’ voor een vast bedrag van € 0,50, € 1,00 of € 2,50. Grotere partijen verse producten met een beperkte houdbaarheid doneren we al sinds jaar en dag aan de voedselbanken. Vanuit de gedachte: niet meer geschikt voor de verkoop, maar nog wél voor consumptie.