Terug

Lokale betrokkenheid

Jumbo staat als familiebedrijf en supermarktketen midden in de samenleving. We realiseren ons dat onze winkels meer zijn dan alleen een plek om boodschappen te doen. Overal waar we actief zijn, stellen we ons op als een goede buur. Vaak hebben de winkels een sociale functie in de wijk. Daarmee dragen wij graag bij aan het prettiger maken van de buurten waarin we actief zijn.

Onze aanpak

  • Zorgen voor een schone en veilige buurt

  • Extra aandacht geven in de winkel

  • Steunen van lokale initiatieven

Onze winkels maken deel uit van het kloppende hart van de samenleving. Voor veel buurtbewoners zijn het belangrijke ontmoetingsplekken. Onze betrokken medewerkers weten wat er speelt in de wijk en bieden graag een helpende hand. Deze persoonlijke aandacht maakt boodschappen doen prettig. Onze winkels steunen bovendien lokale initiatieven om een gezonde leefstijl te promoten en de sociale cohesie in de buurt te versterken. We vinden het ook belangrijk de directe omgeving van onze winkels veilig, prettig en schoon te houden.

Hier vind je meer informatie over onze doelstellingen en resultaten met betrekking tot lokale betrokkenheid.

Onze acties

Een fijne, prettige buurt

Onze winkels investeren in een veilige, schone en prettige buurt. Bijvoorbeeld door (geluids)overlast te beperken met de inzet van elektrische bezorgwagens in steden. 

Of door deel te nemen aan de Landelijke Opschoondag of World Clean Up day, zodat de omgeving schoon blijft. Bovendien weten onze winkelmedewerkers als geen ander wat er speelt in de wijk. Met deze kennis bepalen zij welke lokale activiteiten en initiatieven baat kunnen hebben bij ondersteuning door de winkel. Zo organiseren veel Jumbo winkels (statiegeld)acties voor lokale goede doelen, doneren aan de voedselbank, steunen sportverenigingen of dragen bij aan speeltoestellen in de wijk.

Lees meer Inklappen

Kletskassa’s in meer dan 200 winkels

In het najaar van 2021 kondigde Jumbo aan binnen een jaar nog eens 200 Kletskassa’s te gaan openen verspreid door heel Nederland. Eind 2021 konden klanten al in zo’n 40 winkels terecht bij een Kletskassa.

Dit initiatief vloeit voort uit de deelname van Jumbo aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. De Kletskassa is bedoeld voor een extra contactmoment, speciaal voor mensen die geen haast hebben en het fijn vinden om een praatje te maken tijdens het afrekenen. We realiseren ons goed dat onze winkels als belangrijke ontmoetingsplek fungeren en zodoende een rol hebben in het tegengaan van eenzaamheid. Graag dragen we hieraan ons steentje bij.

We helpen onze winkels door middel van een handboek om eenzaamheid onder klanten te signaleren en lokale initiatieven op te zetten. Dit handboek is opgesteld in nauwe samenwerking met Eén tegen eenzaamheid. Ook hebben verschillende winkels een kletshoek waar klanten een lekkere kop koffie kunnen pakken en een praatje kunnen maken met buurtgenoten.

Lees meer Inklappen

Ons 100-jarige bestaan vieren we samen

Ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van ons familiebedrijf verkochten de winkels in 2021 een speciaal jubileumtaartje, waarvan één euro naar Stichting Jarige Job ging. 

Samen met de donaties van leveranciers en collega’s leverde dit het mooie totaalbedrag van 100.000 euro op. Met deze schenking zijn 3.000 gezinnen in staat een fijne verjaardag voor hun kind te vieren.

Lees meer Inklappen

Samenwerking Voedselbanken Nederland

Jumbo werkt al jaren samen met Voedselbanken Nederland. Inmiddels doneren ruim 450 Jumbo winkels en alle distributiecentra aan bijna 170 voedselbanken.

Ook in 2021 zag Voedselbanken Nederland een toename in het aantal klanten. Jumbo heeft om die reden een actie georganiseerd voor extra donaties in nauwe samenwerking met 450 winkels. Dit heeft geleid tot een bedrag van 255.000 euro aan cadeaukaarten. Ook stimuleren we onze winkels geregeld statiegeld in te zamelen voor de lokale voedselbanken. Onder het thema voedselverspilling lees je meer over de samenwerking met de Voedselbanken Nederland.

Lees meer Inklappen

 Versterken van sociale cohesie

Lokale acties ontstaan doorgaans vanuit onze winkels. Onze medewerkers weten immers goed wat er speelt in de buurt.

Zo heeft de winkel in Vlijmen een samenwerking met de stichting Alles voor Mekaar, waaruit onder meer een koffiecorner in de winkel is ontstaan. Ouderen kunnen hier terecht voor hulp van professionals en vrijwilligers die aan de stichting zijn verbonden. Bij Jumbo Amsterdam Buitenveldertselaan werken we samen met 65-plussers. We vinden het belangrijk om deze collega’s de mogelijkheid te geven actief en onder de mensen te blijven. Ieder jaar worden door het hele land taarten, bloemen en lunchboxen afgeleverd bij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen om mensen een hart onder de riem te steken.

Lees meer Inklappen

Gezonde levensstijl promoten

Bij Jumbo uiten we onze lokale betrokkenheid graag door initiatieven te ondersteunen op het terrein van lekker en gezond eten, sport en bewegen.

Zo organiseren we eens per jaar de lokale actie ‘Sparen voor je sportvereniging’ en organiseren we samen met onze winkels jaarlijks het Koningsontbijt voor ruim 1 miljoen kinderen in Nederland. Ook nemen winkels het initiatief om bijvoorbeeld tijdens een lokale avondvierdaagse gezonde producten uit te delen en regionale sportevenementen te sponsoren.

In 2021 zijn we een verregaande samenwerking aangegaan met NOC*NSF. De sportkoepel werkt mee aan de ontwikkeling van Jumbo Foodcamp, een nieuw leerprogramma over voeding, gezondheid en sport voor trainers, coaches, kantinemedewerkers en bestuurders van alle ruim 25.000 Nederlandse sportverenigingen.

Lees meer Inklappen