Terug

AANDACHT VOOR GEZONDHEID EN ACTIEVE LEVENSSTIJL

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN

Met het sponsoren van schaatsers, wielrenners én Max Verstappen werkt Jumbo aan het vergroten van haar zichtbaarheid. Indirect is het ook een stimulans voor klanten om te kiezen voor een gezondere en actievere levensstijl. CFO Ton van Veen en sportief directeur Merijn Zeeman van de Team Jumbo-Visma wielerploeg over rolmodellen en bewuste voeding.

Merijn: “Elke dag zijn we bezig
met winnen, met prestaties verbeteren, met topsport aantrekkelijker maken voor zoveel mogelijk mensen. Topsporters zijn zich er goed van bewust dat ze ook de functie van rolmodel hebben. Ze vragen zich daarom voortdurend af: Wie ben ik? Van welke omgeving maak ik deel uit? Wat zijn mijn kernwaarden en hoe leef ik daarnaar?”

Ton: “Bij Jumbo laten we zien dat Wout van Aert en Patrick Roest kampioenschappen kunnen winnen door heel bewust met voeding om te gaan en daarbij de Jumbo Foodcoach te gebruiken. Deze ervaring hebben we vervolgens toegepast in de amateursport. En nu gaan we die kennis benutten voor al onze klanten. Op basis van de technologie van de Jumbo Foodcoach stellen we iedereen in staat om heel eenvoudig gezondere keuzes
te maken.”

Bij alle aandacht voor gezonde voeding, sport en bewegen is het Jumbo te doen om het nemen van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Én op het inspelen op een duidelijke maatschappelijke trend rondom gezond leven. Dat hoeft allemaal niet op een te serieuze manier. Gezonder en duurzamer leven voor de klant kan ook op een leuke manier. Bijvoorbeeld door het breed inzetten van de Jumbo Foodcoach app, die afgelopen jaren met veel succes is beproefd door onder meer Team Jumbo-Visma en voetbalvereniging PSV.

Ton van Veen:

“JE MOET VERANTWOORDE VOEDING AANTREKKELIJKER EN BETAALBAARDER MAKEN”

Merijn: “Sinds het begin ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Jumbo Foodcoach. Je kunt gerust zeggen dat dit bij ons nogal een revolutie teweeg heeft gebracht. Vooral op het gebied van hoeveelheden, samenstelling en variatie van maaltijden. Nog niet zo lang geleden bestond het standaardmenu van een wielrenner vooral uit pasta, broccoli en biefstuk. Dat is nu wel anders. De sporters zijn uitgedaagd om andere opties te kiezen. Ze geven ook aan dat ze voeding leuker zijn gaan vinden. En ik ben ervan overtuigd dat het ook de prestatieontwikkeling ten goede is gekomen. Kijk maar naar onze successenreeks van de afgelopen jaren.”

Ton: “We investeren veel in gezonde voeding, bijvoorbeeld in productinnovatie met ons Jumbo Food College. En in gerichte acties om mensen te helpen verantwoorde keuzes te maken die leiden tot een gezondere levensstijl. Niet alleen met de Jumbo Foodcoach. Denk bijvoorbeeld ook aan het Koningsontbijt voor basisschool-kinderen, waarmee we het belang van een goed, gevarieerd ontbijt benadrukken. Daarnaast werken we samen met NOC*NSF aan het nieuwe leerprogramma Jumbo Foodcamp voor sportclubs. En heus, deze tools zijn echt niet alleen bedoeld voor klanten die de Amstel Gold Race willen rijden of de Mont Ventoux willen beklimmen. Het is ook een uitkomst voor mensen die zich gewoon net wat lekkerder en fitter willen voelen.”

Merijn Zeeman:

“HET PUBLIEK HEEFT STEEDS MEER INTERESSE IN DE BEWUSTE LEEFWIJZE VAN TOPSPORTERS”

Merijn: “Goed voorbeeld doet goed volgen! Bij Team Jumbo-Visma geloven we daar heilig in. We delen onze verhalen via onze sociale mediakanalen en in documentaires. Op onze website geven we tekst en uitleg over het dagelijkse menu van onze sporters. Wat eet Primož Roglič elke dag om tot zijn geweldige prestaties te komen? Het publiek heeft steeds meer interesse in de bewuste leefwijze van topsporters. En geloof me: ze zijn veel eerder bereid om iets van hun favoriete sporter aan te nemen dan van algemene campagnes die zeggen dat je meer moet bewegen of gezonder moet eten.”

Ton: “Bij Jumbo willen we onze klanten keuze bieden, maar ze niet een keuze opleggen. We stimuleren om ook eens voor gezondere alternatieven te kiezen. We moedigen het goede aan, maar houden er niet van om het slechte dan maar te verbieden. Suikervrije frisdrank zetten we prominent naast de suikerhoudende variant. En we zetten in op gezonde verleidingen; zo hebben we in het schap bij de kassa steeds meer gezond aanbod. Je moet verantwoorde voeding aantrekkelijker en betaalbaarder maken. Het btw-tarief op groente en fruit naar nul brengen? Da’s appeltje – eitje, als je het mij vraagt.”