Terug

ONLINE TIJD EN KOSTEN BESPAREN

E-COMMERCE VOOR DE ZAKELIJKE MARKT

‘Na corona’ groeit het leveren van online bestelde boodschappen aan zakelijke klanten bij Jumbo. Toch werd juist tijdens de begindagen van de pandemie de kiem gelegd voor de oplossingsgerichtheid waarmee Jumbo zich onderscheidt. Kevin Rasenberg, manager B2B E-commerce bij Jumbo, en Babette Klaassens van zorginstelling Lunet kijken terug – én vooruit.

Kevin Rasenberg: “Met de eerste lockdown in maart 2020 zagen we de zakelijke omzet in één klap met 70% verdampen. Het was de tijd dat particuliere klanten massaal hun boodschappen online gingen bestellen. We zagen dat vooral zakelijke klanten in de zorg moeite hadden om nog vrije bezorgmomenten te vinden. Dit soort organisaties is erg afhankelijk van gegarandeerde levering op vaste tijden. Vanuit die behoefte zijn we direct meer maatwerk gaan leveren, zodat de levering van de dagelijkse boodschappen verzekerd was. Die oplossingsgerichtheid werd enorm gewaardeerd door onze klanten. Daar profiteren we nú nog van.”

Kevin:

“We investeren veel in de persoonlijke relatie met de klant”

Babette Klaassens: “Die persoonlijke ondersteuning heeft de band met Jumbo flink versterkt. In het begin van de eerste lockdown hadden we in de hectiek een lijst met eerste levensbehoeften opgesteld, en boodschappen stonden daar hoog op. Veel van onze klanten leven in woongroepen en kunnen niet zelf naar een supermarkt. De levering van boodschappen moet ook gestructureerd gebeuren. Samen met Jumbo bekeken we wat nodig was. In korte tijd liep alles weer op rolletjes.”

Babette Klaassens is als teamleider logistiek verantwoordelijk voor operationele inkoop en contractbeheer bij Lunet, een grote zorginstelling in Zuidoost-Brabant. Lunet beschikt in de regio over tientallen locaties voor begeleid wonen, variërend van kleinere woongroepen in ‘gewone wijken’ tot grote woonparken waar honderden mensen met een beperking samenleven. Kevin Rasenberg en zijn team zijn goed op de hoogte van de behoeften in deze sector en kunnen daardoor effectief inspelen op de vraag. Naast zorginstellingen richten zij zich ook op de segmenten kantoren en bedrijven, kinderopvang en educatie, en sportkantines en kleine horeca.

Kevin: “Veel van onze zakelijke klanten zijn de voordelen van levering door een supermarkt als Jumbo gaan ontdekken. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van hetzelfde bezorgnetwerk als voor particuliere klanten, waardoor we snel, flexibel, fijnmazig én goedkoper kunnen leveren. Traditionele aanbieders hebben alleen bezorgmomenten die binnen het eigen schema moeten passen. Wij draaien het om en laten de klant zelf het best passende moment bepalen. Ons aanbod is daarnaast erg omvangrijk. Dankzij de samenwerking met Makro hebben we sinds vorig jaar ook een specifiek zakelijk assortiment.”

Babette: “Jumbo is nu sinds een jaar of vijf onze ‘preferred supplier’. We hebben een eigen bestelplatform waarin het onlineaanbod van Jumbo eenvoudig is te integreren. Prijs en leveringsvoorwaarden waren van belang, maar uiteindelijk ging het vooral om de ‘kwaliteitsklik’. Bij Lunet willen we een huiselijke sfeer creëren, eten en drinken zoals je dat gewend bent van thuis. We hebben daarnaast te maken met dieetwensen en bepaalde geloofsovertuigingen. Met het uitgebreide supermarktaanbod van Jumbo kunnen we nu veel meer kanten op.”

Kevin: “Bij grote aanbestedingen horen we steeds vaker dat we het gewonnen hebben vanwege de nadruk die we leggen op het onderhouden van een persoonlijke relatie. Daar investeren we veel in, ook vanuit de winkels en de contacten die daar zijn met het lokale bedrijfsleven. We willen de behoeften van de bedrijfssegmenten waaraan we leveren goed leren kennen en stemmen ons aanbod daarop af. Klanten willen ook tijd en kosten besparen. Die vraag beantwoorden we onder meer met handige tools voor facturatie en het bewaken van de budgetten.”

Babette: “Met het dashboard dat Jumbo aanbiedt krijgen we goed inzicht in de bestelpatronen. We vinden het belangrijk dat de woongroepen gevarieerd bestellen en hun maaltijden baseren op de Schijf van Vijf. We kunnen bijvoorbeeld zien of ze voldoende groente en fruit afnemen. We letten zo ook op het voorkomen van voedselverspilling.”

Babette:

“Met het supermarkt­aanbod van Jumbo kunnen we nu veel meer kanten op”

Kevin: “In 2022 zagen we de omzet uit B2B groeien met 55%. Die groei willen we vasthouden door te blijven innoveren en in te spelen op de klantbehoeften. Kijk naar de zorg, waar de arbeidskrapte alleen maar verder toeneemt. Dat leidt ook tot een veranderende vraag. Onze klanten willen als het ware tijd kopen en ontzorgd worden bij het bereiden van maaltijden. We gaan onderzoeken hoe we die vraag kunnen beantwoorden door de kennis die we hebben opgebouwd met La Place, Jumbo Foodcollege en onze Verskeukens samen te brengen.”

Babette: “Ik heb dat al eens als wens laten vallen bij Jumbo, onze behoefte aan een goede maaltijdservice die innovatiever en diverser is dan wat de bestaande aanbieders kunnen leveren. Ik begrijp dat het best een complexe vraag is. Maar het mooie van de samenwerking met Jumbo is dat er altijd ruimte is voor elkaars ideeën en wensen.”